Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A1 |
Nutrició humana |
| A5 |
Fisiopatologia i patologia nutricional. |
| A10 |
Dietètica. Bases de l'alimentació saludable. |
| A17 |
Identificar els factors que influeixen en la nutrició. |
| A18 |
Avaluar l'estat nutricional individual i en col•lectivitats. |
| A20 |
Elaborar i interpretar una història dietètica. Interpretar una història clínica. |
| A26 |
Analitzar i avaluar els riscos alimentaris. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1 |
Aprendre a aprendre. |
| B2 |
Resoldre problemes de forma efectiva |
| B3 |
Aplicar pensament crític, lògic i creatiu. |
| B4 |
Treballar de forma autònoma amb iniciativa. |
| B10 |
Reconèixer i acceptar que el coneixement científic és canviant. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C2 |
Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació. |
| C4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A1 |
Aplicar, avaluar, demostrar i valorar les tècniques i les fonts d'informació en les bases de les malalties, la nutrició i dietètica, aplicades a un tema concret
| | A5 |
Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas
| | A10 |
Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
| | A17 |
Conèixer els factors de rics que influeixen en l'aparició de les malalties, així com les mesures per prevenir i control. Conèixer les estratègies de prevenció nutricional
| | A18 |
Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
| | A20 |
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional
| | A26 |
Conèixer i saber identificar els diferents factors de risc nutricional
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1 |
Gestiona els coneixements i els confirma, amb la informació basada en l'evidència científica
| | B2 |
Gestiona la informació del cas clínic amb propostes de solució
| | B3 |
Reconeix les limitacions i punts dèbils en els seus processos i mètodes de treball
| | B4 |
Gestiona i organitza el treball i el temps d’ acord amb la planificació donada
| | B10 |
Interessar-se per una actualització continuada dels seus coneixements per una adquisició de noves habilitats necessàries per la millora del seu treball
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C2 |
Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
| | C4 |
Produeix un text oral gramaticalment correcte
Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
|
Tema |
Subtema |
Tema introductori
|
Explicació de l'assignatura |
Tema 1. Metabolisme del ferro |
|
Tema 2. Factors de risc de l'estat nutricional |
|
Tema 3. Causes d'anèmia |
|
Tema 4. Clínica de les anèmies |
|
Tema 5. Epidemiologia de les anèmies i dèficits de ferro |
|
Tema 6. Mesures preventives de les anèmies i dèficits de ferro. |
|
Pràctica. Desenvolupament d'un cas clínic de nutrició |
- Analitzar informació sobre el metabolisme del ferro
- Analitzar informació sobre els possibles factors de risc nutricionals
- Confeccionar una història clínica
- Analitzar diferents diagnòstics diferencials i identificar el diagnòstic del cas clínic
- Conèixer l'epidemiologia de la malaltia identificada
- Identificar les mesures preventives |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
|
18 |
36 |
54 |
Presentacions / exposicions |
|
3 |
9 |
12 |
Sessió Magistral |
|
6 |
0 |
6 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves mixtes |
|
2 |
0 |
2 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
S’explicarà la dinàmica de l’assignatura i el cas clínic a desenvolupar |
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
Els alumnes respondran a les preguntes que es plantegin en el seguiment del cas clínic.
1. Els alumnes formaran grups de treball entre 3-5 alumnes.
2. Cada alumne buscarà la informació necessària per a poder respondre a les preguntes plantejades de forma successiva en les diferents pràctiques.
3. Les preguntes del cas clínic tractaran correlativament de factors de risc, historia dietètica, història clínica, diagnòstic, característiques epidemiològiques de la malaltia diagnosticada i les seves mesures preventives.
4. En cada pràctica, els alumnes exposaran al seu grup els continguts que ha trobat i entre tots els analitzarà i faran una proposta consensuada a tota la classe.
5. En la última sessió pràctica, s'avaluarà la presentació i defensa del resum del cas clínic treballat pel grup. |
Presentacions / exposicions |
Als estudiants, de forma grupal, descriuran el cas clínic, en una presentació que exposaran de forma oral, davant del tribunal format per 3 professors.
Es valorarà que es realitzi en anglès.
|
Sessió Magistral |
S'explicaran els continguts teòrics importants per a desenvolupar el cas clínic. |
Atenció personalitzada |
Les professores atendran als estudiants en el despatx, a hores concertades |
Descripció |
Les professores atendran als estudiants en el despatx, a hores concertades |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
|
Els estudiants, de forma grupal, descriuran l'informe clínic per escrit, afegint una discussió del cas. L'informe es realitzarà en format similar al que es presenten en revistes biomèdiques. |
30% |
Presentacions / exposicions |
|
Els estudiants, de forma grupal, descriuran el cas clínic, en una presentació que exposaran de forma oral, davant del tribunal format per 3 professors.
Es valorarà que es realitzi en anglès.
|
35% |
Sessió Magistral |
|
Proves Objectives, (tipus test/preguntes curtes /oral) |
30% |
Altres |
|
Es valorarà l'assistència a les pràctiques, la comunicació assertiva, la puntualitat, la participació i l'actitud. |
5% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
S'avaluarà tan l'assistència com la participació a classe, mitjançant una llista de control. Els coneixements assolits s'avaluaran mitjançant una prova objectiva (tipus test, preguntes curtes o oral) que ponderarà el 30% de la nota final. És requisit indispensable per aprovar l'assignatura super amb un 5 tots els barems d'avaluació. Si l'alumne no es presenta a una de les parts de l'examen final es considera que aquesta part està no superada, per la qual cosa, no pot aprovar l'assignatura. En cas de voler presentar-se a 2a convocatòria per pujar nota, la nota de l'examen de la segona convocatòria serà la que prevaldrà (la nota de l'examen de la primera convocatòria no es guarda). En les activitats avaluadores de les proves i en la revisió d'exàmens no està permès l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves (art.21 NAM Grau i art.20 NAM Màster), a més de les indicacions específiques que faci el professor. L'incompliment d'aquesta norma invalida la prova d'avaluació. |
Bàsica |
|
1.
Fundamentos de valoración nutricional y composición
corporal, DH de Girolami. 2.
Kathleen Mahan L, Escott-Stump, S. Krause's Food,
Nutrition & Diet Therapy. 12th Ed. Mc Graw Hill.Philadelphia, 2008. 3.
Mataix-Verdú J. Nutrición y Alimentación Humana 2.
Ergón 2009. 4.
Gil A. Tratado de Nutrición. Tomo I, II, III, IV.
Madrid, 2010. 5.
Nutrición y dietética clínica. Salas-Salvadó J y
cols. Elseiver, 2009 6.
Shils ME, Olson JA, Shike M, Ross C. Nutricion en
Salud y Enfermedad. Ed. Mc Graw Hill. 1999 7. Medicina Preventiva y Salud Pública (10ª edición). Piédrola Gil et al.
(eds). Barcelona: Masson S.A.,2001 8. Longo, D.; Fauci, A.;
Kasper, D.; Hauser, S.; Jameson, J.; Loscalzo, J.(eds.). Harrison principios de
medicina interna. 18a ed. McGraw-Hill Interamericana, [2011] (Publication
Date:July 21, 2011). 9. Rozman, C. Cardellach,
F. (eds). Medicina interna.
Farreras/Rozman. 17a ed. Madrid [Spain]: Elsevier
cop., 2012. |
Complementària |
|
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
INTEGRACIÓ DE LA NUTRICIÓ I/14224113 | FONAMENTS DE NUTRICIÓ HUMANA/14224112 | FISIOPATOLOGIA/14224114 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|