DADES IDENTIFICATIVES 2013_14
Assignatura (*) NUTRICIÓ COMUNITÀRIA Codi 14224128
Ensenyament
Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Quart Únic primer quad.
Llengua d'impartició
Català
Departament Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
ARIJA VAL, MARIA VICTORIA
Adreça electrònica victoria.arija@urv.cat
nuria.aranda@urv.cat
blanca.ribot@urv.cat
cristina.bedmar@urv.cat
estefania.aparicio@urv.cat
silvia.fernandezb@urv.cat
irene.elias@urv.cat
Professors/es
ARIJA VAL, MARIA VICTORIA
ARANDA PONS, NÚRIA
RIBOT SERRA, BLANCA
BEDMAR CARRETERO, CRISTINA
APARICIO LLOPIS, ESTEFANIA
FERNANDEZ BARRES, SILVIA
ELIAS ARIJA, IRENE
Web
Descripció general i informació rellevant

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A9 Mètodes de valoració de l'estat nutricional.
 A11 Epidemiologia nutricional. Consum i hàbits alimentaris en la població.
 A13 Sistemes de salut i polítiques alimentàries.
 A17 Identificar els factors que influeixen en la nutrició.
 A18 Avaluar l'estat nutricional individual i en col•lectivitats.
 A22 Dissenyar i interpretar enquestes alimentàries.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B2 Resoldre problemes de forma efectiva
 B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
 B5 Treballar de forma col·laborativa.
 B7 Comunicar-se de manera efectiva i amb assertivitat en l'entorn laboral i com a ciutadà
 B10 Reconèixer i acceptar que el coneixement científic és canviant.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C2 Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació.
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A9 Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Aplicar els principals mètodes i tècniques d'educació i planificació sanitària en la seva tasca professional
 A11 Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Practicar el raonament epidemiològic i les seves aplicacions a l'estudi dels fenòmens de salut dins del seu àmbit professional
 A13 Conèixer les polítiques nutricionals del nostre país
 A17 Conèixer la relació entre els factors alimentaris i nutricionals i la presència de malalties en la població
Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Conèixer els factors de rics que influeixen en l'aparició de les malalties, així com les mesures per a la seva prevenció i control
Conèixer les estratègies de prevenció nutricional
 A18 Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
 A22 Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B2 Utilitzar la seva experiència i criteri per analitzar les causes d’ un problema i construir una solució més eficient i eficaç
 B4 Gestionar l’aprenentatge autònom utilitzant les estratègies i recursos més adequats
 B5 Participar i col·laborar activament en les tasques de l’ equip i fomentar la confiança, la cordialitat i l’orientació a la tasca conjunta
 B7 Expressar les pròpies idees de forma estructurada i intel·ligible, intervenint amb rellevància i oportunitat tant en situacions d’ intercanvi, com en més formals i estructurades
 B10 Admetre opinions d’altres col·legues, contràries a l’opinió pròpia
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C2 Utilitza programari per a comunicació on-line: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu...
 C4 Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa

Continguts
Tema Subtema
1. Polítiques nutricionals.
2. Objectius nutricionals i guies dietètiques per a la població.
Hàbits alimentaris i consum d'aliments en la població
3. Hàbits alimentaris i consum d'aliments a Espanya.
4. Evidencia científica dels beneficis de la dieta mediterrània.
5. Hàbits alimentaris i consum d'aliments en països europeus
6. Hàbits alimentaris i consum d'aliments en EEUU
7. Hàbits alimentaris i consum d'aliments en Japó i països orientals
8. Hàbits alimentaris i consum d'aliments en països en vies de desenvolupament : Amèrica Central i sud-americà
9. Hàbits alimentaris i consum d'aliments en països en vies de desenvolupament : Àfrica
10. Models de consum alimentari al món.
Comportament alimentari 11. Comportament alimentari. Definició de hàbit i comportament alimentario Condicionants del acte de alimentar-se
12. Teories les conductes relacionades amb la salut. Teories l’aprenentatge.
13. Teories de la motivació al canvi conducta. Teories de l’actitud

14. Bases científiques de la modificació dels comportaments de salut
15. Estratègies de la modificació de conductes
16. Marketing nutricional
Malalties en Nutrició Comunitària 17. Càries Dental.
18. Deficiència de iode.
19. Malnutrició
20. Trastorns del comportament Alimentari.

21. Toxiinfeccions alimentaries
22. Al•lèrgies Alimentaris
23. Problemes de salut nutricionals relacionats amb l’embaràs i lactància.
24. Problemes de salut nutricionals relacionats amb l’envelliment.


Acciones de prevenció dirigides a la població
25. Consell nutricional en Atenció Primària
26. Lactància materna i suplements nutricionals durant embaràs
27. Industria alimentaria i nous aliments I: Fortificació alimentaria
28. Industria alimentaria i nous aliments II. Antioxidant i salut
29. Industria alimentaria i nous aliments III. Aliments funcionals i transgènics

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A9
A11
A13
A17
A18
A22
30 30 60
Resolució de problemes, exercicis
B2
B4
B5
B7
B10
C2
C4
27 54 81
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A9
A11
A13
A17
A18
A22
4 0 4
Proves pràctiques
A9
A22
B2
B4
B5
B7
B10
C2
C4
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Els professors atendran als alumnes al finalitzar la classe i en el seu despatx a hores concertades.
Sessió Magistral S'expliquen els coneixements sobre les classes teòriques i pràctiques de l'assignatura
Resolució de problemes, exercicis Els alumnes realitzaràn casos pràctics
Atenció personalitzada Els professors atendran als alumnes al finalitzar la classe i en el seu despatx a hores concertades

Atenció personalitzada
Descripció
Els professors atendran als alumnes al finalitzar la classe i en el seu despatx a hores concertades

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Proves mixtes
A9
A11
A13
A17
A18
A22
Per avaluar els coneixements teòrics dels temes impartits en classes magistrals o preparats per l'alumne 50%
Proves pràctiques
A9
A22
B2
B4
B5
B7
B10
C2
C4
Capacitat de resolució de casos pràctics, plantejats en les pràctiques(45%)
Es valora l’aprenentatge autònom,i motivació, assistència i puntualitat (5%)
50%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

1.- Per poder fer mitjana entre les diferents proves d'avaluació, s'ha d'obtenir com a mínim un 40% de la nota màxima en cada prova. S'aprova amb el 50% de la puntuació màxim possible.

2.- En les activitats avaluatives de les proves i en la revisió d'exàmens no està permès l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves (art. 21 NAM Grau i art. 20 NAM Màster), a més de les indicacions específiques que faci el professor. L'incompliment d'aquesta norma invalida la prova d'avaluació.


Fonts d'informació

Bàsica

Complementària

Llibre de text

 

ü       Serra   Majem Ll, Aranceta Bartrina J, Mataix Verdú J (eds). Nutrición y Salud Pública: Métodos, bases científicas y aplicaciones. Barcelona: Masson, 2006

 

Llibres de Consulta

 

ü       Public health nutrition : from principles to practice. Maidenhead : Open University Press, 2007

 

ü       Public health nutrition  [Oxford] : Nutrition Society : Blackwell Science, cop. 2004

 

ü       Nutrition in public health : principles, policies, and practice. Spark, Arlene

Boca Raton : CRC Press, cop. 2007

 

ü       Sociedad Española de Nutrición Comunitaria (SENC) (eds.) Guías alimentarias para la población española. Madrid: IM&C, S.A.,2001

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent