Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A9 |
Mètodes de valoració de l'estat nutricional. |
| A11 |
Epidemiologia nutricional. Consum i hàbits alimentaris en la població. |
| A13 |
Sistemes de salut i polítiques alimentàries. |
| A17 |
Identificar els factors que influeixen en la nutrició. |
| A18 |
Avaluar l'estat nutricional individual i en col•lectivitats. |
| A22 |
Dissenyar i interpretar enquestes alimentàries. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B2 |
Resoldre problemes de forma efectiva |
| B4 |
Treballar de forma autònoma amb iniciativa. |
| B5 |
Treballar de forma col·laborativa. |
| B7 |
Comunicar-se de manera efectiva i amb assertivitat en l'entorn laboral i com a ciutadà |
| B10 |
Reconèixer i acceptar que el coneixement científic és canviant. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C2 |
Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació. |
| C4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A9 |
Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Aplicar els principals mètodes i tècniques d'educació i planificació sanitària en la seva tasca professional
| | A11 |
Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Practicar el raonament epidemiològic i les seves aplicacions a l'estudi dels fenòmens de salut dins del seu àmbit professional
| | A13 |
Conèixer les polítiques nutricionals del nostre país
| | A17 |
Conèixer la relació entre els factors alimentaris i nutricionals i la presència de malalties en la població
Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Conèixer els factors de rics que influeixen en l'aparició de les malalties, així com les mesures per a la seva prevenció i control
Conèixer les estratègies de prevenció nutricional
| | A18 |
Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
| | A22 |
Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B2 |
Utilitzar la seva experiència i criteri per analitzar les causes d’ un problema i construir una solució més eficient i eficaç
| | B4 |
Gestionar l’aprenentatge autònom utilitzant les estratègies i recursos més adequats
| | B5 |
Participar i col·laborar activament en les tasques de l’ equip i fomentar la confiança, la cordialitat i l’orientació a la tasca conjunta
| | B7 |
Expressar les pròpies idees de forma estructurada i intel·ligible, intervenint amb rellevància i oportunitat tant en situacions d’ intercanvi, com en més formals i estructurades
| | B10 |
Admetre opinions d’altres col·legues, contràries a l’opinió pròpia
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C2 |
Utilitza programari per a comunicació on-line: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu...
| | C4 |
Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa
|
Tema |
Subtema |
1. Polítiques nutricionals.
2. Objectius nutricionals i guies dietètiques per a la població.
|
|
Hàbits alimentaris i consum d'aliments en la població
|
3. Hàbits alimentaris i consum d'aliments a Espanya.
4. Evidencia científica dels beneficis de la dieta mediterrània.
5. Hàbits alimentaris i consum d'aliments en països europeus
6. Hàbits alimentaris i consum d'aliments en EEUU
7. Hàbits alimentaris i consum d'aliments en Japó i països orientals
8. Hàbits alimentaris i consum d'aliments en països en vies de desenvolupament : Amèrica Central i sud-americà
9. Hàbits alimentaris i consum d'aliments en països en vies de desenvolupament : Àfrica
10. Models de consum alimentari al món.
|
Comportament alimentari |
11. Comportament alimentari. Definició de hàbit i comportament alimentario Condicionants del acte de alimentar-se
12. Teories les conductes relacionades amb la salut. Teories l’aprenentatge.
13. Teories de la motivació al canvi conducta. Teories de l’actitud
14. Bases científiques de la modificació dels comportaments de salut
15. Estratègies de la modificació de conductes
16. Marketing nutricional
|
Malalties en Nutrició Comunitària |
17. Càries Dental.
18. Deficiència de iode.
19. Malnutrició
20. Trastorns del comportament Alimentari.
21. Toxiinfeccions alimentaries
22. Al•lèrgies Alimentaris
23. Problemes de salut nutricionals relacionats amb l’embaràs i lactància.
24. Problemes de salut nutricionals relacionats amb l’envelliment.
|
Acciones de prevenció dirigides a la població
|
25. Consell nutricional en Atenció Primària
26. Lactància materna i suplements nutricionals durant embaràs
27. Industria alimentaria i nous aliments I: Fortificació alimentaria
28. Industria alimentaria i nous aliments II. Antioxidant i salut
29. Industria alimentaria i nous aliments III. Aliments funcionals i transgènics
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
30 |
30 |
60 |
Resolució de problemes, exercicis |
|
27 |
54 |
81 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves mixtes |
|
4 |
0 |
4 |
Proves pràctiques |
|
2 |
0 |
2 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Els professors atendran als alumnes al finalitzar la classe i en el seu despatx a hores concertades. |
Sessió Magistral |
S'expliquen els coneixements sobre les classes teòriques i pràctiques de l'assignatura |
Resolució de problemes, exercicis |
Els alumnes realitzaràn casos pràctics |
Atenció personalitzada |
Els professors atendran als alumnes al finalitzar la classe i en el seu despatx a hores concertades |
Descripció |
Els professors atendran als alumnes al finalitzar la classe i en el seu despatx a hores concertades |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Proves mixtes |
|
Per avaluar els coneixements teòrics dels temes impartits en classes magistrals o preparats per l'alumne |
50% |
Proves pràctiques |
|
Capacitat de resolució de casos pràctics, plantejats en les pràctiques(45%)
Es valora l’aprenentatge autònom,i motivació, assistència i puntualitat (5%)
|
50% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
1.- Per poder fer mitjana entre les diferents proves d'avaluació, s'ha d'obtenir com a mínim un 40% de la nota màxima en cada prova. S'aprova amb el 50% de la puntuació màxim possible. 2.- En les activitats avaluatives de les proves i en la revisió d'exàmens no està permès l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves (art. 21 NAM Grau i art. 20 NAM Màster), a més de les indicacions específiques que faci el professor. L'incompliment d'aquesta norma invalida la prova d'avaluació. |
Bàsica |
|
|
Complementària |
|
Llibre de text
ü Serra Majem Ll, Aranceta Bartrina J, Mataix Verdú J (eds). Nutrición y Salud Pública: Métodos, bases científicas y aplicaciones. Barcelona: Masson, 2006
Llibres de Consulta
ü Public health nutrition : from principles to practice. Maidenhead : Open University Press, 2007
ü Public health nutrition [Oxford] : Nutrition Society : Blackwell Science, cop. 2004
ü Nutrition in public health : principles, policies, and practice. Spark, Arlene
Boca Raton : CRC Press, cop. 2007
ü Sociedad Española de Nutrición Comunitaria (SENC) (eds.) Guías alimentarias para la población española. Madrid: IM&C, S.A.,2001 |
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|