DATOS IDENTIFICATIVOS 2013_14
Asignatura (*) BIOTECNOLOGIA ENOLÒGICA Código 19204213
Titulación
Grau de Biotecnologia (2009)
Ciclo 1r
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo Horarios y datos del examen
3 Optativa Segon
Modalidad y lengua de impartición
Departamento Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
TORIJA MARTÍNEZ, MARÍA JESÚS
Correo-e mjesus.torija@urv.cat
Profesores/as
TORIJA MARTÍNEZ, MARÍA JESÚS
Web
Descripción general e información relevante Conèixer com la Biotecnologia pot ser aplicada al camp de l'Enologia

Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
 A4 Conèixer i comprendre de forma integrada els organismes a nivell molecular, cel•lular i metabòlic
 A11 Aplicar adequadament la diversitat de tècniques i metodologies de DNA recombinant per a dissenyar estratègies d'enginyeria genètica cel•lular per a la producció de proteïnes homòlogues o heteròlogues, o de cèl•lules capaces d'actuar com biocatalitzadors
Tipo B Código Competencias Transversales
 B5 Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida.
Tipo C Código Competencias Nucleares
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
 A4 Conèixer els criteris per tal de seleccionar possibles cultius iniciadors per la fermentació alcohòlica i malolàctica.
Conèixer els principals mètodes de modificació genètica de llevats, bacteris làctics i Vitis per tal d'aconseguir millores biotecnològiques
 A11 Conèixer els principals mètodes de modificació genètica de llevats, bacteris làctics i Vitis per tal d'aconseguir millores biotecnològiques
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
 B5 Contribueix a l’ establiment i aplicació dels processos de treball de l’ equip
Tipo C Código Resultados de aprendizaje
 C4 Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç

Continguts
tema Subtema
TEMA 1. Estratègies de selecció de llevats i bacteris làctics pel seu ús en vinificació
- Criteris de selecció de llevats vínics (característiques desitjables i no desitjables)
- Criteris de selecció de bacteris làctics per a la fermentació malolàctica (característiques desitjables i no desitjables)
DEBAT: Fermentació alcohòlica espontània vs. fermentació alcohòlica inoculada
TEMA 2. Mètodes clàssics de manipulació genètica de microorganismes
- Mutagènesi
- Hibiridació
- Exemples pràctics de la utilització d'aquestes tècniques en Enologia
TEMA 3. La tecnologia del DNA recombinant o enginyeria genètica
- Definició de enginyeria genètica
- Etapes per a modificar un microorganisme per enginyeria genètica
TEMA 4. Avenços en la millora genètica de microorganismes i plantes - Aplicacions de millores genètiques en llevats vínics
- Aplicacions de millores genètiques en bacteris làctics
- Aplicacions de millores genètiques en Vitis Vinifera
DEBAT: Ús de llevats modificats en Enologia

Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A4
A11
13 20 33
Seminaris
A4
A11
B5
C4
4 16 20
Pràctiques a laboratoris
A4
A11
B5
12 6 18
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A4
A11
2 0 2
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura tant dels continguts com de l'avaluació
Sessió Magistral Explicació dels continguts teòrics per part del professor
Seminaris Discussió d'articles divulgatius o cientifics, realització de debats i treballs relacionats amb els continguts explicats a les sessions magistrals
Pràctiques a laboratoris Aplicació dels continguts teòrics al laboratori. Desenvolupament de tècniques d'enginyeria genètica
Atenció personalitzada Resolució de dubtes per part del professor

Atenció personalitzada
descripción
L'alumne podrà contactar amb la professora per correu electrònic o personalment amb cita prèvia

Avaluació
Metodologías Competencias descripción Peso        
Seminaris
A4
A11
B5
C4
Participació als debats i a la discussió dels articles realitzats a classe (15%)

Presentació d'un treball bibliogràfic sobre alguna aplicació enològica dels continguts de l'assignatura (30%)
45%
Pràctiques a laboratoris
A4
A11
B5
Presentació i discussió dels resultats obtinguts durant les pràctiques 15%
Proves mixtes
A4
A11
Prova objectiva de tipus test i/o preguntes curtes 40%
Otros  
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

La segona convocatòria serà un examen final on es demanarà el coneixement exhaustiu dels continguts del curs.


Fonts d'informació

Bàsica Brown, T.A., Gene cloning and DNA analysis, 2001, Oxford Blackwell Science
Fleet, G.H, Wine microbiology and biotechnology, 2002, Switzerland Harwood Academ. Cop.
Carrascosa, A.V., Microbiologia del vino, 2005, AMV Ediciones

Complementària

Recomanacions


(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.