Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A1.1 |
Aplicar efectivament el coneixement de les matèries bàsiques, científiques i tecnològiques pròpies de l'enginyeria |
| A1.4 |
Aplicar els principis i mètodes de la qualitat, traçabilitat i certificació |
| A2.1 |
Manejar especificacions, reglaments i normes d'obligat compliment |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C1.4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A1.1 |
Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis de la gestió de la qualitat i de la seguretat alimentària. Anàlisi d'aliments. Traçabilitat.
| | A1.4 |
Integra la seguretat alimentària com un element més de l'activitat de l'empresa.
Controla eficaçment la qualitat dels resultats que es generen en un laboratori d'àmbit agroalimentari.
Valora la necessitat d'implantar un sistema de qualitat en les empreses agroalimentàries.
Gestiona el sistema de qualitat d'una indústria agroalimentària.
Adopta un sistema de treball basat en els sistemes de gestió de la qualitat.
Controla la traçabilitat dels productes agroalimentaris.
| | A2.1 |
Coneix la normativa i la reglamentació vigent relacionada amb el control i l'avaluació de la qualitat dels productes agroalimentaris.
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C1.4 |
Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa
|
Tema |
Subtema |
BLOC 1 ASPECTES GENERALS |
TEMA 1: INTRODUCCIÓ A LA INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA EN EL S.XXI
- Normativa i legislació alimentària.
- Introducció a la qualitat alimentària.
TEMA 2: LA QUALITAT, I LES ENTITATS RELACIONADES AMB ELLA
- Definició
- Història
- Característiques de la qualitat
- Diferències entre: control de qualitat, assegurament de la qualitat, gestió de la qualitat, etc.
TEMA 3: LA QUALITAT DEL PRODUCTE. PROTECCIÓ DE LA GENUINITAT I QUALITAT DELS PRODUCTES AGROALIMENTARIS
- Denominacions de qualitat, marques de qualitat
- Legislació i certificació sobre aquest tipus d’aliments
- Introducció en els diferents mercats dels aliments de qualitat del país i perspectives de futur.
|
BLOC 2 LA GESTIÓ DE LA PREVENCIÓ |
TEMA 4: LA TRAÇABILITAT
- Implementació de la traçabilitat a l’empresa
- Sistemes de traçabilitat i identificació
- Legislació aplicable
TEMA 5: SISTEMES DE GESTIÓ DE LA SEGURETAT ALIMENTÀRIA: APPCC
- El sistema APPCC
- Origen i objectius
- Avantatges i limitacions
- Normativa i legislació aplicable
- Definicions i termes relacionats
- La implantació d’un sistema APPCC en la industria agroalimentària:
o Els pre-requisits
o Principis del sistema APPCC
o Passos per la seva implantació
o L’arbre de decisió |
BLOC 3 SISTEMES DE GESTIÓ DE QUALITAT
|
TEMA 6: GESTIÓ DE LA QUALITAT: NORMES UNE-EN-ISO 9000
- Introducció
- Fonaments de la gestió de la qualitat
- Sistemes de gestió de qualitat
- Terminologia de qualitat
- La sèrie de normes ISO 9000: ISO 9000, ISO 9001 i ISO 9004
- ISO 9001:2008 . Requisits del sistema de gestió de qualitat
o Manual de qualitat
o Mapa de processos i interaccions dels mateixos
o Procediments i altres documents
o Registres de qualitat
o Eines per la mesura, anàlisis i millora: els indicadors: L’AUDITORIA INTERNA
TEMA 7. LA CERTIFICACIÓ DEL SISTEMA DE QUALITAT
- Objectius i tipus
- Procediment de certificació
- L’auditoria de certificació
- El perfil de l’auditor
TEMA 8. COMBINACIÓ DELS SISTEMES APPCC I ELS SISTEMES DE GESTIÓ DE QUALITAT
- Semblances i diferències.
- Utilització del sistema de gestió de la qualitat per gestionar el APPCC
- Beneficis dels sistemes combinats.
TEMA 9. PROTOCOLS ESPECÍFICS DE QUALITAT PEL SECTOR AGROALIMENTARI
- EUREP-GAP, BRC, IFS, ISO 22000
TEMA 10: LABORATORIS D’ASSAIG I CALIBRACIÓ
- Termes i definicions
- ISO 17025
- BPL
- La capacitat tècnica del laboratori agroalimentari
- Acreditació dels laboratoris.
TEMA 11: LA GESTIÓ AMBIENTAL
- Concepte
- Objectius
- Antecedents
- La sèrie de normes ISO 14000
- La 14001
- El reglament EMAS
- La integració dels sistemes de qualitat, medi ambient i seguretat alimentària |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
1 |
2 |
Sessió Magistral |
|
18 |
0 |
18 |
Treballs |
|
8 |
8 |
16 |
Fòrums de discussió |
|
1 |
2 |
3 |
Debats |
|
1 |
3 |
4 |
Pràctiques a través de TIC |
|
2 |
1 |
3 |
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària |
|
10 |
1 |
11 |
Presentacions / exposicions |
|
2 |
1 |
3 |
Atenció personalitzada |
|
2 |
0 |
2 |
|
Proves orals |
|
3 |
2 |
5 |
Proves objectives de tipus test |
|
1 |
2 |
3 |
Proves mixtes |
|
2 |
4 |
6 |
Proves pràctiques |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels alumnes i presentació de l’assignatura |
Sessió Magistral |
Exposició dels continguts de l'assignatura |
Treballs |
Formulació, anàlisi i resolució d'un problema o exercici, relacionat amb la temàtica de l'assignatura |
Fòrums de discussió |
Activitat on els alumnes, individualment, defensen unes postures contràries sobre un tema determinat |
Debats |
Activitat on dos o més grups defensen unes postures contràries sobre un tema determinat |
Pràctiques a través de TIC |
Aplicar, a nivell pràctic, la teoria d'un àmbit de coneixement en un context determinat. Exercicis pràctics a través de les TIC |
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària |
Plantejament d’una situació (real o simulada) en la que ha de treballar l’estudiant per donar una solució argumentada al tema, resoldre una sèrie de preguntes concretes o realitzar una reflexió globa |
Presentacions / exposicions |
Exposició oral per part dels alumnes d'un tema concret o d'un treball (prèvia presentació escrita) |
Atenció personalitzada |
Feed-back alumne-professor |
Descripció |
Despatx 310 Dpt. QAQO
olga.busto@urv.cat
judith.gran@urv.cat |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Proves pràctiques |
|
Encàrrec de predisseny d'una planta de procés |
15% |
Proves orals |
|
Exposicions, debats, entrevistes professor-alumne |
55% |
Proves objectives de tipus test |
|
Tipus test |
10% |
Proves mixtes |
|
Preguntes curtes i cas pràctic |
20% |
Altres |
|
|
Participació en debats, treballs en equip, treballs individuals |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Per a poder avaluar la segona convocatòria caldrà haver presentat tots els treballs que es plantegin durant el curs i fer un examen del conjunt de la matèria. Tanmateix caldà obtenir una puntuació mínima en els treballs lliurats i en les proves plantejades. Aquesta nota mínima es comunicarà en començar el curs. |
Bàsica |
A. Belzunegui, I. Brunet, Gestió de la qualitat: teoria i pràctica, URV, Tarragona
R. Compañó, Garantía de calidad en los laboratorios analíticos, Síntesis, Madrid
JF Salazar, Trazabilidad y seguridad alimentaria en frutas y hortalizas, , Almería
, htpp://www.agrodigital.com , ,
, http://www.mapa.es/es/alimentacion/pags/alimentos_calidad/calidad.htm , ,
, http://ec.europa.eu/agriculture/index_es.htm , ,
, http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp , ,
, http://www.fao.org, ,
, http://www.codexalimentarius.net/web/index_, ,
F. Polledo, Gestión de la seguridad alimentaria análisis de su aplicación efectiva, Mundiprensa, Madrid
MJ FernándeZ, Aseguramiento de la calidad en la industria agroalimentaria , Univ. Miguel Hernández, Elche
MJ Frutos, Control estadístico de la calidad en la industria agroalimentaria, Univ. Miguel Hernández, Elche
, HACCP Manual del auditor de calidad, Acribia, Zaragoza
MJ Frutos, Aseguramiento de la calidad en la industria agroalimentaria, Univ. Miguel Hernández, Elche
|
|
Complementària |
, FOOD RESOURCE. ANALISIS SENSORIAL http://food.oregonstate.edu/faq/sensory/card.html , ,
, LEGISLACION ALIMENTARIA (http://www.ainia.es/bases/gema/normasGenerales.nsf) , ,
, Rapid Alert System for Food and Feed. RASFF. EC.(http://europa.eu.int/comm/food/food/rapidalert/index_en.htm) , ,
|
|
Assignatures que en continuen el temari |
QUALITAT EN PROCESSOS AGROALIMENTARIS/20214125 |
|
Assignatures que es recomana cursar simultàniament |
QUALITAT EN PROCESSOS AGROALIMENTARIS/20214125 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
QUÍMICA I ANÀLISI DELS ALIMENTS/20214124 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|