DATOS IDENTIFICATIVOS 2014_15
Asignatura (*) OPINIÓN PÚBLICA Código 12152008
Titulación
Periodismo (2004)
Ciclo
Descriptores Cr.totales Cr.Teoría Cr.Prácticos Tipo Curso Periodo
6 3 3 Troncal Primer 2Q
Lengua de impartición
Català
Departamento Estudis de Comunicació
Coordinador/a
GONZALO IGLESIA, JUAN LUÍS
Correo-e juanluis.gonzalo@urv.cat
Profesores/as
GONZALO IGLESIA, JUAN LUÍS
Web
Descripción general e información relevante Analizar las raíces de la noción de opinión pública con una evaluación de las aportaciones conceptuales más recientes aplicadas al contexto y las condiciones actuales. Profundizar en los modelos y procedimientos metodológicos para el estudio de las relaciones simbióticas entre la comunicación y la política como actores cruciales para el buen funcionamiento democrático, así como para la socialización política y el refuerzo de la cultura cívica.
Como consecuencia de la extinción del plan de estudios que estas cursando, en esta asignatura sólo tendrás derecho a examen. Para conocer la fecha de realización del examen, consulta el apartado de horarios de las asignaturas. En caso que necesites solicitar convocatoria extraordinaria, recuerda que para poder matricular este derecho a examen, deberás presentar una solicitud en la secretaría de tu Campus/Centro.

Continguts
tema Subtema
Tema 1. Introducció al concepte d’opinió pública Definició de l'opinió pública - El concepte clàssic d’opinió pública (1750-1922) - L'opinió pública en l'era de la comunicació de massa (1922-1968) - L'opinió pública a finals del segle XX. La formació de l'opinió pública.
Tema 2. L’opinió pública empírica L'estudi de l'opinió pública en el marc de la recerca comunicativa – Les ciències socials aplicades al coneixement de l'opinió pública - Els mèdia com a impulsors de l'opinió pública empírica. La teoria de l'espiral del silenci.
Tema 3. L’opinió pública al segle XXI El retorn a la recerca dels aspectes col•lectius – La redefinició de l’esfera pública a l’era d’Internet - Ciutadania i democràcia sota els fenòmens de la globalització: el neoliberalisme després de la caiguda del Mur de Berlín – Les transformacions de l’opinió pública mundial després de l’11-S.
Tema 4. L'opinió pública, més enllà de la política? Les expectatives de les TIC: mites i realitat. Societat civil i nous moviments socials – Noves formes de participació ciutadana i capacitació política en els usos de les noves tecnologies de la comunicació. L'espiral del cinisme, els escàndols polítics i les noves formes d'expressió política.
Tema 5. Els comunicadors en el procés de formació de l’opinió pública La informació política: rutines professionals i influència en la percepció política. L’agenda temàtica. De l'agenda setting a la mediació a través dels cicles d'atenció institucional.

Atenció personalitzada
descripción
L'atenció personalitzada es realitzarà mitjançant l'entorn virtual Moodle o en horari pactat prèviament per correu electrònic segons el docent: Jan Gonzalo: juanluis.gonzalo@urv.cat al despatx 3.22.

Avaluació
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

Els alumnes que vulguin ser avaluats en primera convocatòria hauran de lliurar les tres proves pràctiques (33% de la nota cadascuna) programades dintre del calendari establert. Per fer mitjana s'hauran d'haver aprovat cadascuna de les parts amb un 5.

Els alumnes que hagin suspès en primera convocatòria una de les proves, l'hauran de superar en segona convocatòria.

Els alumnes que es presentin de tota l'assignatura a segona convocatòria hauran de presentar dues proves pràctiques i fer la prova de desenvolupament del conjunt de la matèria en la data que estableixi el calendari. El pes es repartirà entre un 50% per la prova de desenvolupament i un 50% per les proves pràctiques (25% + 25%).


Fonts d'informació
Básica

Berrio, Jordi (1990): L'opinió pública i la democràcia, Barcelona: Pòrtic.

Berrio, Jordi (2000): La comunicació en democràcia, Barcelona: Publicacions de la Universitat Jaume I.

Dader, J.L. (1992): El periodista en el espacio público, Barcelona: Bosch.

Giddens, Anthony (1991): Modernity and Self-Identity: Self and Society in the Late Modern Age.

Habermas, Jurgen (1994): Historia y crítica de la opinión pública, Barcelona: Gustavo Gili.

Monzón, Cándido (1996): Opinión pública, comunicación y política, Madrid: Tecnos.

Noelle-Neumann, Elisabeth (1995): La espiral del silencio. Opinión pública: nuestra piel social.

Price, Vincent (1994): Opinión Pública. Esfera pública y comunicación, Barcelona: Paidós.

Ruiz, José A. (1997): Introducción a la tradición clásica de la opinión pública, Madrid: Tecnos.

Sampedro, Víctor (2000): Opinión pública y democracia deliberativa, Madrid: Istmo

Complementaria

(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.