Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A13 |
Aplicar coneixements moleculars a la interpretació fisiològica del funcionament normal o patològic de l'organisme. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A13 |
Descriure els possibles beneficis i inconvenients de les principals dietes
Avaluar l’estat nutricional de l’individu
Elaborar les dietes apropiades en funció de les necessitats específiques de cada individu
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
Tema 1. Nutrició i la dietètica: passat, present i futur. |
La Nutrició i la Dietètica a lo llarg de la història. Interacció de la biologia i la cultura en els nostres hàbits dietètics. Importància de la Nutrició en la salut i la malaltia. Perspectives de futur. |
Tema 2. Dietètica elemental |
Orientació enfront l’abundància de recomanacions sobre el que s’ha de menjar. Sobreabundància de productes alimentaris. |
Tema 3. Ingesta dietètica: valoració i validació. |
Técniques d’estudi de la ingesta dietética. Marcadors biològics per a la validació de la ingesta dietética. |
Tema 4. Valoració de l’estat nutricional. |
Valoració individual. Valoració de l’estat nutricional en situacions específiques, en poblacions especials, etc. Epidemiologia nutricional. Mètodes de determinació de la composició corporal. Bioquímica clínica en la valoració nutricional (paràmetres bioquímics, immunològics...) |
Tema 5 .Tipus de dietes. Conceptes generals i exemples pràctics. |
Dietes equilibrades/no equilibrades. Dietes cetogèniques. Dietes dissociades. Dieta mediterrània, etc |
Tema 6. Nutrició en situacions fisiològiques especials. |
Embaràs, lactància, infància i adolescència, tercera edat, entrenament i esport. |
Tema 7 .Nutrició aplicada a diverses situacions patològiques de l’individu:. |
Obesitat. Diabetes tipus 2. Diabetes gestacional. Malaltia cardiovascular. Intoleràncies alimentaries (Intolerància al gluten, a la lactosa, fructosa, etc). Errors innats del metabolisme (Galactosèmia, Fenilcetonúria). Tractament nutricional de les dislipèmies i diabetes tipus 2. Tractament nutricional de la celiaquia i fenilcetonúria. Nutrició i càncer (Nutrició i cancer de colon, prostata...). Nutrició en la prevenció i tractament de símptomes comuns gastro-intestinals.Nutrició i autisme. |
Tema 8. Nutrició personalitzada (Nutrigenètica). |
Gens, dietes i patologia. Paper de les noves ciències òmiques (Genòmica, metabolòmica, proteòmica i lipidòmica) en la identificació de noves dianes terapèutiques en malalties diverses. SNPs. GWAS. Interaccions gens dieta. Transició nutricional. Genotip i fenotip estalviador. Exemples (MTHFR, Lipasa hepàtics, etc). |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
Sessió Magistral |
|
20 |
23 |
43 |
Presentacions / exposicions |
|
4 |
9 |
13 |
Seminaris |
|
6 |
8 |
14 |
Atenció personalitzada |
|
1.5 |
0 |
1.5 |
|
Proves mixtes |
|
3 |
0 |
3 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l'assignatura |
Sessió Magistral |
Exposició dels continguts de l'assignatura |
Presentacions / exposicions |
Presentació d’un tema relacionat amb la temàtica de l’assignatura, que serà assignat al principi de curs a cada grup de treball |
Seminaris |
Es treballaran i discutiran articles científics i casos clínics relacionats amb la temàtica de l’assignatura i que s’entregaran amb antelació per a que els alumnes llegueixin i contestin a les preguntes. |
Atenció personalitzada |
Atenció personalitzada per resoldre els dubtes de l'assignatura. |
Descripció |
Cal que contacteu amb el professor responsable de l'assignatura. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Presentacions / exposicions |
|
Contingut i forma d'una exposició oral |
15% Preparació
5% Presentació oral |
Seminaris |
|
Comentaris i crítica d'articles científics i casos clínics |
5% Assistència
5% Participació |
Proves mixtes |
|
Contingut de les sessions magistrals |
La qualificació d’aquestes proves (un total de 2 proves mixtes) representarà el 70% de la nota final. És imprescindible obtindre al menys 10 punts/ 20 per tal de poder superar l’assignatura. |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
En l'avaluació de la segona convocatòria es mantindrà la nota i el pes de la nota dels seminaris i la presentació del treball assignat. Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. |
Bàsica |
|
Gil
Hernandez, A., Tratado de Nutrición (Vol I y III). Madrid
: Médica Panamericana, cop. 2010
Cao
Torija, MJ. Nutrición y Dietética. Barcelona
[etc.] : Masson, cop. 2001
Salas
Salvado, J. et al., Nutricion y Dietetica Clínica, Barcelona
: Masson, cop. 2008
Cervera,
P., Clapés, F., Rigolfas, R., Alimentación y Dietoterapia:
(nutrición aplicada en la salud y la enfermedad). Madrid
[etc.] : McGraw-Hill Interamericana, cop. 2004
Mataix,
J., Nutrición y alimentación humana. Ed Ergon, Madrid, 2002
Mine
Y., Miyashita K., Shahidi F., Nutrigenomics and proteomics in
health and disease :food factors and gene interactions, Ames, Iowa :
Wiley-Blackwell, cop.2009.
Stipanuk
M.H., Caudill M.A., Biochemical, physiological, & molecular
aspects of
human nutrition St. Louis, Missouri : Elsevier Saunders, cop. 2013
Coulston
A.M., Rock C.L., and Monsen E.R., Nutrition in the prevention and treatment
of disease, Publicació San Diego, Calif. : Academic Press, cop.
2001
|
Complementària |
|
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
BIOQUÍMICA DE LA NUTRICIÓ/13214118 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|