DATOS IDENTIFICATIVOS 2014_15
Asignatura (*) ALIMENTS FUNCIONALS Código 13675208
Titulación
Nutrició i Metabolisme (2012)
Ciclo 2n
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo Horarios y datos del examen
3 Optativa AN
Modalidad y lengua de impartición
Departamento Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
PUIGGROS LLAVINÉS, FRANCESC
Correo-e lluis.arola@urv.cat
francesc.puiggros@urv.cat
Profesores/as
AROLA FERRER, LUIS MARIA
PUIGGROS LLAVINÉS, FRANCESC
Web http://moodle.urv.cat/
Descripción general e información relevante Introduir l'alumne en el coneixement d'aliments funcionals, des de la comprensió dels mecanismes moleculars mitjançant els quals actuen, la seva eficàcia i seguretat, així com conèixer l'ús dels aliments funcionals per a proporcionar millor qualitat de vida als individus.

Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
  Comú
  Professionalitzador
  AP6 Especialitat "Aliments Saludables": Comprendre les bases de legislació i seguretat alimentària.
  Recerca
Tipo B Código Competencias Transversales
  Comú
  BC5 Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida.
  BC6 Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o en àmbits tècnics concrets.
Tipo C Código Competencias Nucleares
  Comú

Objectius d'aprenentatge
Objetivos Competencias
Introduir l'alumne en el coneixement d'aliments funcionals, des de la comprensió dels mecanismes moleculars mijtançant els quals actuen, la seva eficàcia i seguretat, així com conèixer l'ús dels aliments funionals per a proporcionar millor qualitat de vida als individus. AP6
BC5
BC6

Continguts
tema Subtema
1. Concepte i avaluació científica dels aliments funcionals
2. Context normatiu a la Unió Europea
3. Components bioactius dels aliments funcionals:
1. Patologia cardiovascular
2. Salut òssia
3. Rendiment i forma física
4. Regulació del pes corporal, sensibilitat a insulina i
diabetis
5. Càncer
6. Estat mental i rendiment psíquic
7. Salut gastrointestinal i immunitat
8. Miscel·lània
4. Aspectes econòmics, ètics i de percepció pública envers els aliments funcionals.

Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase Horas fuera de clase (**) Horas totales
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Treballs
0 27 27
Presentacions / exposicions
6 25 31
Sessió Magistral
4 4 8
 
Atenció personalitzada
2 0 2
 
Proves objectives de preguntes curtes
2 4 6
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries *Material del curs disponible al Moodle a partir de l’1 de febrer fins 30 maig


Treballs Tots els alumnes elaboren individualment un treball dins el tema 3 que s’ha de lliurar per escrit i s’avalua. El treball ha de consistir en un informe crític sobre un aliment funcional que es trobi actualment al mercat. Es pot seleccionar més d’un aliment però només un factor de risc d’una patologia concreta. Longitud màxima 10 pàgines. Termini 30 d’abril.
Presentacions / exposicions Presentació oral per grups (vidoconferència), que s’avalua. La presentació ha de consistir en presentar i discutir una opinió científica d’una al·legació relativa als articles 13 o 14 i aprovada per l’EFSA. S’ha de fer per parelles d’estudiants.
Sessió Magistral Exposició del contingut de l’assignatura.
Atenció personalitzada Resolució individualitzada de dubtes i orientació

Atenció personalitzada
 
Treballs
Presentacions / exposicions
Atenció personalitzada
descripción
Per correu electrònic

Avaluació
  descripción Peso
Treballs Treballs entregats 50%
Presentacions / exposicions Alternativament a les proves objectives de preguntes curtes els estudiants que realitzin exposició oral per parelles seran avaluats en funció de claredat, precisió i coneixement del tema i no hauran de fer la prova de preguntes curtes 40 %
Proves objectives de preguntes curtes Prova sobre els continguts de les sessions magistrals 40%

 
Otros comentarios y segunda convocatoria

Fonts d'informació

Bàsica P.J. Aggett et al, PASSCLAIM, , ILSI
Margaret Ashwell, Conceptos sobre los Alimentos Funcinales, , ILSI
J.M. Barberá, A. Marcos, Alimentos Funcionales, , INUTCAM
M. Juárez, A. Olano, F. Morais, Alimentos Funcionales, , FECYT

Complementària

Recomanacions


(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.