Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques |
|
Comú |
|
Professionalitzador |
|
Recerca |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
|
Comú |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
|
Comú |
Objectius |
Competències |
Proporcionar els coneixements, sobre la naturalesa i composiciódels aliments, necessaris per l’exercici de les diverses funcions que pot desenvolupar el titulat en el Màster de Nutrició i Metabolisme dins del món professional.
|
|
|
|
Adquirir criteris, coneixements i habilitats sobre els processos d’obtenció i elaboració dels aliments, des de les matèries primeres fins als productes finals.
|
|
|
|
En finalitzar la assignatura, l’alumne ha d’haver assolit un coneixement global i complet de l’aliment: de la composició química, les propietats i el valor nutritiu, característiques sensorials, els processos tecnològics d’obtenció i elaboració, els mecanismes d’alteració i la seva prevenció. |
|
|
|
Estimular l’aprenentatge autònom i la discussió en grup, per afavorir el desenvolupament del criteri i la creativitat front a les actituds passives.
|
|
|
|
Adquisició de criteri científic per avaluar amb fonament dades i informacions sobre els aliments derivades de la seva composició i valor nutritiu. |
|
|
|
Tema |
Subtema |
Tema 1. Introducció.
|
Concepte d’aliment. Components dels aliments.
Classificacions. |
Tema 2. Carns i derivats càrnics.
|
Composició química . Valor nutritiu. |
Tema 3. Peix , marisc i productes deivats.
|
Classificació, composició i valor nutritiu. |
Tema 4. Ous i derivats.
|
Composició i valor nutritiu. |
Tema 5. Llet i derivats làctis.
|
Composició. Valor nutritiu. |
Tema 6. Olis i greixos comestibles.
|
Composició química, propietats i valor
nutritiu. |
Tema 7. Cereals i derivats.
|
Tipus de cereals de consum. Composició i valor nutritiu. Pa i pastes alimentoses. Composició i valor nutritiu. |
Tema 8. Lleguminoses, tubèrculs i derivats.
|
Composició i valor nutritiu. |
Tema 9. Hortalisses i verdures.
|
Composició i valor nutritiu. |
Tema 10. Fruites.
|
Composició i valor nutritiu. Fruits secs. Composició i valor
nutritiu. Derivats de fruita. Composició i valor nutritiu. |
Tema 11. Edulcorants naturals i derivats.
|
|
Tema 12. Begudes alcohòliques. |
Composició i valor nutritiu. |
Tema 13. Begudes no alcohòliques. |
Aigües naturals, minerals i de taula. Begudes refrescants. |
Tema 14. Aliments estimulants i derivats. |
|
Tema 15. Condiments i espècies. |
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe |
Hores fora de classe |
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
|
Sessió Magistral |
|
15 |
19 |
34 |
Seminaris |
|
18 |
19 |
37 |
|
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves objectives de tipus test |
|
2 |
0 |
2 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels estudiants i presentació de l’assignatura. |
Sessió Magistral |
Exposició dels continguts de l'assignatura. Classes de teoria. Activitats presencials. |
Seminaris |
Exposició oral de les activitats 1 i 2.
Activitat 1: Realització d’un estudi monogràfic d’un aliment, presentat en “power point”.
Activitat 2: Realització d’un treball, consistent en comentar un treball científic i/o de divulgació, presentat en “power point”.
|
Atenció personalitzada |
Temps que cada professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als estudiants. |
|
Descripció |
M. Carmen López Sabater
mclopez@ub.edu
Departament de Nutrició i Bromatologia, Facultat de Farmàcia
|
|
|
Descripció |
Pes |
Seminaris |
Exposició oral de les activitats 1 i 2.
Activitat 1: Realització d’un estudi monogràfic d’un aliment, presentat en “power point”.
Activitat 2: Realització d’un treball, consistent en comentar un treball científic i/o de divulgació, presentat en “power point”. |
25%
25% |
Proves objectives de tipus test |
Les classes de teoria s’avaluen mitjançant un examen final escrit de preguntes de tipus test. |
50% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
|
Bàsica |
ASTIASARÁN, I. i MARTÍNEZ, A., Alimentos: Composición y propiedades, McGraw-Hill Interamericana, 2000
BELITZ, H.D: GROSH, W.; SCHIEBERLE P., Química de los alimentos, Acribia, 2011
BELLO, J., Calidad de vida, alimentos y salud Humana: Fundamentos científicos, Díaz de Santos, 2005
CENZANO, I.; MADRID, A.; VICENTE, J.M., Nuevo manual de industrias alimentarias, Mundi-prensa, 1993
Gil, A., Tratado de Nutrición. Composición y calidad nutritiva de los Alimentos. Volumen II, Médica Panamericana, 2010 2ª Edición
KUKLINSKI, C., Nutrición y bromatología , Omega, 2003
MATAIX, J., Nutrición y alimentación humana. Volumen I, Ergón, 2ª Edición. 2009
ORDOÑEZ, J. A. I Col. , Tecnología de los alimentos. Volumen II, Síntesis, 1998
POTTER, N.N.; HOTCHKISS, J.H., Ciencia de los alimentos, Acribia, 1999
RANKEN. M D, Manual de industrias de los alimentos, Acribia, 1993
VOLLMER, G. i Col., Elementos de bromatología descriptiva, Acribia, 1999
|
|
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|