DADES IDENTIFICATIVES 2014_15
Assignatura (*) ALIMENTS Codi 13675249
Ensenyament
Nutrició i Metabolisme (2012)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període Horaris i dates d'examen
3 Optativa AN
Modalitat i llengua d'impartició
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
BLADÉ SEGARRA, MARIA CINTA
Adreça electrònica mariacinta.blade@urv.cat
rosam.lamuela@urv.cat
mcarmen.lopez@urv.cat
Professors/es
BLADÉ SEGARRA, MARIA CINTA
LAMUELA RAVENTÓS, ROSA M.
LÓPEZ SABATER, M. CARMEN
Web http://www.ub.edu/grad/plae/AccesInformePDInfes?curs=2014&assig=569417&ens=M0508&recurs=pladocent&n2=1&idioma=CAT
Descripció general i informació rellevant Complement de formació que s'imparteix des de la UB. Diferents tipus d'aliments, nous aliments (aliments transgènics i funcionals) i seguretat alimentària. Per més informació contactar amb la coordinadora de l'assignatura.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  Professionalitzador
  Recerca
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Comú

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Proporcionar els coneixements, sobre la naturalesa i composiciódels aliments, necessaris per l’exercici de les diverses funcions que pot desenvolupar el titulat en el Màster de Nutrició i Metabolisme dins del món professional.
Adquirir criteris, coneixements i habilitats sobre els processos d’obtenció i elaboració dels aliments, des de les matèries primeres fins als productes finals.
En finalitzar la assignatura, l’alumne ha d’haver assolit un coneixement global i complet de l’aliment: de la composició química, les propietats i el valor nutritiu, característiques sensorials, els processos tecnològics d’obtenció i elaboració, els mecanismes d’alteració i la seva prevenció.
Estimular l’aprenentatge autònom i la discussió en grup, per afavorir el desenvolupament del criteri i la creativitat front a les actituds passives.
Adquisició de criteri científic per avaluar amb fonament dades i informacions sobre els aliments derivades de la seva composició i valor nutritiu.

Continguts
Tema Subtema
Tema 1. Introducció.
Concepte d’aliment. Components dels aliments.
Classificacions.
Tema 2. Carns i derivats càrnics.
Composició química . Valor nutritiu.
Tema 3. Peix , marisc i productes deivats.
Classificació, composició i valor nutritiu.
Tema 4. Ous i derivats.
Composició i valor nutritiu.
Tema 5. Llet i derivats làctis.
Composició. Valor nutritiu.
Tema 6. Olis i greixos comestibles.
Composició química, propietats i valor
nutritiu.
Tema 7. Cereals i derivats.
Tipus de cereals de consum. Composició i valor nutritiu. Pa i pastes alimentoses. Composició i valor nutritiu.
Tema 8. Lleguminoses, tubèrculs i derivats.
Composició i valor nutritiu.
Tema 9. Hortalisses i verdures.
Composició i valor nutritiu.
Tema 10. Fruites.
Composició i valor nutritiu. Fruits secs. Composició i valor
nutritiu. Derivats de fruita. Composició i valor nutritiu.
Tema 11. Edulcorants naturals i derivats.
Tema 12. Begudes alcohòliques. Composició i valor nutritiu.
Tema 13. Begudes no alcohòliques. Aigües naturals, minerals i de taula. Begudes refrescants.
Tema 14. Aliments estimulants i derivats.
Tema 15. Condiments i espècies.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
15 19 34
Seminaris
18 19 37
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves objectives de tipus test
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels estudiants i presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura. Classes de teoria. Activitats presencials.
Seminaris Exposició oral de les activitats 1 i 2.
Activitat 1: Realització d’un estudi monogràfic d’un aliment, presentat en “power point”.
Activitat 2: Realització d’un treball, consistent en comentar un treball científic i/o de divulgació, presentat en “power point”.
Atenció personalitzada Temps que cada professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als estudiants.

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
M. Carmen López Sabater mclopez@ub.edu Departament de Nutrició i Bromatologia, Facultat de Farmàcia

Avaluació
  Descripció Pes
Seminaris Exposició oral de les activitats 1 i 2.

Activitat 1: Realització d’un estudi monogràfic d’un aliment, presentat en “power point”.

Activitat 2: Realització d’un treball, consistent en comentar un treball científic i/o de divulgació, presentat en “power point”.


25%



25%
Proves objectives de tipus test Les classes de teoria s’avaluen mitjançant un examen final escrit de preguntes de tipus test. 50%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica ASTIASARÁN, I. i MARTÍNEZ, A., Alimentos: Composición y propiedades, McGraw-Hill Interamericana, 2000
BELITZ, H.D: GROSH, W.; SCHIEBERLE P., Química de los alimentos, Acribia, 2011
BELLO, J., Calidad de vida, alimentos y salud Humana: Fundamentos científicos, Díaz de Santos, 2005
CENZANO, I.; MADRID, A.; VICENTE, J.M., Nuevo manual de industrias alimentarias, Mundi-prensa, 1993
Gil, A., Tratado de Nutrición. Composición y calidad nutritiva de los Alimentos. Volumen II, Médica Panamericana, 2010 2ª Edición
KUKLINSKI, C., Nutrición y bromatología , Omega, 2003
MATAIX, J., Nutrición y alimentación humana. Volumen I, Ergón, 2ª Edición. 2009
ORDOÑEZ, J. A. I Col. , Tecnología de los alimentos. Volumen II, Síntesis, 1998
POTTER, N.N.; HOTCHKISS, J.H., Ciencia de los alimentos, Acribia, 1999
RANKEN. M D, Manual de industrias de los alimentos, Acribia, 1993
VOLLMER, G. i Col., Elementos de bromatología descriptiva, Acribia, 1999

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent