DADES IDENTIFICATIVES 2014_15
Assignatura (*) MICROBIOLOGIA I PARASITOLOGIA GENERALS Codi 14204147
Ensenyament
Grau de Medicina (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Tercer 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
STCHIGEL GLIKMAN, ALBERTO MIGUEL
Adreça electrònica josep.guarro@urv.cat
isabel.pujol@urv.cat
josepa.gene@urv.cat
albertomiguel.stchigel@urv.cat
javier.capilla@urv.cat
fadualeila.latif@urv.cat
marcelopatricio.sandoval@urv.cat
nicomedes.valenzuela@urv.cat
Professors/es
GUARRO ARTIGAS, JOSEP
PUJOL BAJADOR, ISABEL
GENÉ DÍAZ, JOSEPA
STCHIGEL GLIKMAN, ALBERTO MIGUEL
CAPILLA LUQUE, JAVIER
LATIF EUGENÍN, FADUA LEILA
SANDOVAL DENIS, MARCELO PATRICIO
VALENZUELA LÓPEZ, NICOMEDES
Web
Descripció general i informació rellevant Introducció a la patologia infecciosa: causes, mecanismes, manifestacions generals i expressió morfopatològica de la malaltia. Bases dels diagnòstic i el tractament. Estudi de les parasitosis i micosis més importants en patologia humana

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A11 Laboratori
 A18 Proves de diagnòstic del laboratori
 A36 Reconèixer les causes de la malaltia i les amenaces per la salut dels individus i poblacions de risc
 A40 Desenvolupament d’estratègies de salut i screening
 A46 Les causes de la malaltia i formes d’emmalaltir
Tipus B Codi Competències Transversals
 B16 Raonament clínic
 B21 Sistemes de salut
 B24 El metge com a docent
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A11 Interpretar el resultats
Interpretar els resultats dels exàmens analítics bàsics de sang, orina i líquids pleural, cefaloraquidi, ascític i articular
 A18 Conèixer les indicacions i contraindicacions de les exploracions més comunes
Conèixer els procediments requerits per obtenir el material necessari per a la investigació
Saber interpretar els resultats de les diferents proves
 A36 Conèixer la validesa i el significat del diversos procediments utilitzats en el diagnòstic precoç de les malalties específiques
 A40 Desenvolupar les estratègies de control i prevenció de les malalties transmisibles
Conèixer les bases científiques i operatives de les vacunacions
Avaluar les vacunacions en situacions personals i clíniques especials
 A46 Conèixer les causes externes de la malaltia: microbiologia
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B16 Conèixer les limitacions de les exploracions complementàries i la interpretació quan el resultat obtingut no s’adiu amb les dades clíniques
 B21 Conèixer la visió i les demandes de la societat
Conèixer el paper dels diversos nivells d’assistència sanitària
Conèixer els serveis sociosanitaris i pal•liatius d’atenció a la població
Conèixer el paper de les diverses professions sanitàries
Conèixer l’estructura del sistema sanitari a Catalunya i a Espanya
Conèixer el paper de la medicina privada en el sistema sanitari
Conèixer la legislació corresponent
 B24 Ser conscient de la necessitat de ser docent i d’ensenyar a altres al mateix temps que es fa assistència
Ser conscient de la necessitat de formar-se contínuament al llarg de la seva vida professional
Ser conscient de la responsabilitat com a educador de la societat
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
A) INTRODUCCIÓ
Tema 1.- MICROBIOLOGIA I PARASITOLOGIA MÈDIQUES. Evolució històrica.
Concepte i contingut. Estat actual i perspectives de futur de la microbiologia. Microbiologia clínica i malalties infeccioses.
B) ESTRUCTURA I COMPOSICIÓ DELS MICROORGANISMES I DELS VIRUS
Tema 2.- ESTRUCTURA BACTERIANA (I). Mètodes d'estudi. La paret cel•lular: composició química, estructura i funció. Bacteris grampositius i gramnegatius. Formació de protoplasts i esferoplasts. Formes L. La càpsula i el glicocàlix bacterians. Apèndix: flagels i fímbries, estructura i funció. La membrana citoplàsmica. Mesosomes. El citoplasma. Ribosomes. Inclusions i substàncies de reserva.

Tema 3.- ESTRUCTURA BACTERIANA (II). La regió nuclear: el genòfor. Replicació i divisió cel•lular. Elements genètics extracromosòmics. Formes de resistència: endòspores. Processos d'esporulació y germinació.

Tema 4.- ESTRUCTURA DE LA CÈL.LULA EUCARIOTA. Microorganismes eucariotas: algues, fongs i protozous. Paret cel•lular. Membrana citoplasmàtica i sistemes de membranes: reticle endoplasmàtic i aparell de Golgi. Mitocondris i cloroplasts. Ribosomes. El nucli i la divisió cel•lular. Diferències entre les cèl•lules eucariotas i procariotas. Relacions filogenètiques.

Tema 5.- ESTRUCTURA I DESENVOLUPAMENT DELS VIRUS. Característiques generals dels virus. Estructura de la partícula vírica: coberta, càpside i àcid nucleic. Classificació dels virus. Generalitats sobre el procés de multiplicació dels virus. Viroides. Mètodes d'observació i estudi dels virus. Virus bacterians. Cicle lític d'infecció i lisogènia. Classificació dels virus. Acció dels agents químics i físics sobre els virus.
C) METABOLISME BACTERIÀ Tema 6.- REACCIONS METABÒLIQUES. Biosíntesi de molècules. Obtenció d’energia. Nutrició dels bacteris.

D) GENÈTICA MICROBIANA
Tema 7.- MUTACIONS I MECANISMES DE RECOMBINACIÓ GENÈTICA EN BACTERIS. El codi genètic. Organització, alteració i expressió de la informació genètica. Mutació espontànea i mutagènesi. Sistemes de reparació de DNA. La transformació bacteriana. Transducció: tipus. Conjugació bacteriana.

Tema 8.- PLÀSMIDES BACTERIANS I ENGINYERIA GENÈTICA. Propietats i tipus de plàsmides. Replicació, integració i recombinació. Transmissibilitat i incompatibilitat. Expressió de gens plasmídics. Elements genètics mòbils: seqüències d'inserció i transposons. Tècniques d'enginyeria genètica: Aplicacions en medicina.

E) INTERACCIÓ HOSTE-PARÀSIT I IMMUNOLOGIA

Tema 9.- INTERRELACIONS HOSTE-PARÀSIT (I). Microbiota normal o indígena. Antagonisme i sinergisme bacterians. Microorganismes residents i transeünts. Microorganismes oportunistes. Concepte d'infecció endògena i infecció exògena. Animals axènics. Gnotobiologia. Conceptes d'infecció, malaltia infecciosa i malaltia infectocontagiosa. Postulats de Koch.

Tema 10.- INTERRELACIONS HOSTE-PARÀSIT (II). Factors determinants d'acció patògena. Capacitat de colonització: adherència bacteriana. Capacitat de penetració. Capacitat de multiplicació i invasió. Vies de difusió de la infecció. Focus primari i focus secundari de la infecció.

Tema 11.- INTERRELACIONS HOSTE-PARÀSIT (III). Capacitat lesional. Toxines bacterianes. Toxines proteiques: naturalesa, toxicitat, acció específica. Tipus de toxines proteiques: mecanismes d'acció de les més conegudes. Paper de la resposta immunitaria primària com a mecanisme lesional. Sepsis, sepsis greu i shock sèptic. Paper de la resposta immunitaria adaptativa: reaccions de hipersensibilitat. Models d'infecció.

Tema 12.- INTERRELACIONS HOSTE-PARÀSIT (IV). Malalties infecto-contagioses. Malalties infeccioses de reservori humà i transmissió interhumana. Zoonosis. Tipus i mecanismes de transmissió. Tipus de malalties infeccioses segons l’eliminació del microorganisme causal.

Tema 13.- INTERACCIÓ ANTIGEN-ANTICÒS. Conseqüències físiques i biològiques de la interacció antígen-anticòs. Tècniques immunològiques. Reaccions de precipitació en medi líquid i en gel (immunodifusió i immunoelectroforesi). Reaccions d'aglutinació i fixació del complement. Tècniques immunoenzimàtiques i radioimmunològiques. Immunofluorescència. Citofluorometria. Aplicacions en el diagnòstic.
F) CONTROL DE LES MALALTIES INFECCIOSES

Tema 14.- CONTROL DE LES POBLACIONS MICROBIANES. Concepte d'esterilització i desinfecció. Efectes dels agents físics i químics sobre els microorganismes. Efecte de la temperatura: esterilització per calor sec i humit. Radiacions. Filtració. Agents químics esterilitzants. Desinfectants, antisèptics i conservants. Graus d'acció dels germicides. Tècniques per a l'avaluació de la seva activitat.

Tema 15.- IMMUNITZACIÓ ACTIVA I PASSIVA. Mètodes preventius i terapèutics. Immunització activa: vacunes. Tipus de vacunes, la seva preparació i valoració. Noves estratègies en el desenvolupament de vacunes. Producció de vacunes mitjançant tècniques de DNA. recombinant. Vacunes sintètiques. Immunització passiva: immunosèrums i immunoglobulines. Calendari actual de vacunacions.
G) SISTEMÀTICA BACTERIANA


Tema 16.- TAXONOMIA BACTERIANA. Concepte d'espècie. Classificació, nomenclatura i identificació bacteriana. Problemes de l'ordenació taxonòmica dels bacteris. Classificació filogenètica. Taxonomia numèrica. Nous plantejaments: taxonomia genètica i molecular. El manual de Bergey.

Tema 17.- IDENTIFICACIÓ BACTERIANA. Caràcters taxonòmics útils en la identificació dels bacteris: morfològics, estructurals, fisiològics i bioquímics. Característiques genètiques. Sensibilitat a agents antibacterians. Fagotípia i bacteriocinotípia. Estructura antigènica i serotípia. Inoculació animals. Claus per a la identificació dels bacteris.
H) VIRUS

Tema 18.- PATOGÈNIA DELS VIRUS. Generalitats. Transmissió dels virus. Tipus d'infecció vírica. Oncogènesi vírica. Fases o estadis de la infecció vírica. Citopatogènia. Resposta de l'hoste davant la infecció vírica. Immunitat antivírica. Immunopatologia. Quadres clínics. Bases de la profilaxis i de la quimioteràpia antivírica.

Tema 19.- DIAGNÒSTIC DE LA INFECCIÓ VÍRICA. Estudi citològic. Cultiu dels virus. Detecció d'antigens vírics i material genètic. Tècniques serologiques y de biologia molecular en el diagnòstic dels virus.
I) PARASITOLOGIA
Tema 20.- PARASITOLOGIA GENERAL. Característiques generals dels paràsits d'interès mèdic. Definicions. Taxonomia. Tècniques de diagnòstic.

Tema 21.- ELS PROTOZOUS. Característiques generals. Reproducció. Amebas. Gènere Entamoeba: morfologia, cicle biològic, determinants d'acció patògena patògenia, clínica, diagnòstic de laboratori, epidemiologia, profilaxi. Altres amebas intestinals. Ciliads. Gènere Balantidium: característiques generals, acció patògena, diagnòstic de laboratori, epidemiologia, tractament i profilaxi. Hemoflagelats. Característiques generals. Gènere Leishmania. Leishmaniasis cutània: acció patògena, clínica, epidemiologia, tractament i profilaxi. Leshmaniasis mucocutaànea: tractament. Leishmaniasis visceral: acció patògena, clínica, epidemiologia, profilaxi. Gènere Trypanosoma: acció patògena, epidemiologia, tractament, profilaxi. Flagel.lats intestinals. Gènere Giardia: característiques generals, cicle biològic, acció patògena, diagnòstic de laboratori, epidemiologia, tractament i profilaxi. Flagel.lats atrials. Gènere Trichomonas: carasterístiques generals, acció patògena, diagnòstic de laboratori, epidemiologia, tractament i profilaxi. Gènere Plasmodium: cicle biològic (fase asexuada i fase sexuada), acció patògena, diagnòstic de laboratori, epidemiologia, tractament i profilaxi. Gènere Toxoplasma: caràcters generals, cicle biològic, acció patògena, clínica, epidemiologia, profilaxi. Gènere Cryptosporidium, Isospora, Babesia, Sarcocystis: acció patògena.

Tema 22.- ELS PLATIHELMINTS. Característiques generals. Classificació. Classe
Trematoda. Característiques generals. Classificació. Esquistosomiasi. Espècies causants. Cicle biològic. Acció patògena, diagnòstic de laboratori, epidemiologia, tractament i profilaxi. Classe Cestoidea. Característiques generals. Cicle biològic. Acció patògena. Classificació. Gèneres Taenia i Diphyllobothrium: morfologia, acció patògena, diagnòstic de laboratori, epidemiologia, tractament i profilaxi. Parasitació per fases larvaries de cestodes. Cisticercosi. Gènere Echinococcus: morfologia, cicle biològic, acció patògena, diagnòstic de laboratori, epidemiologia, tractament i profilaxi. Altres cestodes d'interès clínic.

Tema 23.- ELS NEMATOHELMINTS. Morfologia. Cicle biològic. Fisiopatologia. Classificació. Nematodes intestinals. Morfologia, cicle biològic, acció patògena, diagnòstic de laboratori, tractament, profilaxi. Les uncinariasis. Agents causals: morfologia, cicle biològic, acció patògena, diagnòstic de laboratori, tractament profilaxi. Larves migratòries: "larva migrans" cutànea i "larva migrans" visceral. Nematodes tisulars. Les filàries: característiques generals, acció patògena, diagnòstic de laboratori, epidemiologia, tractament, profilaxi.

Tema 24.- ARTRÒPODES. Característiques generals de les espècies d'aràcnids i d'insectes d'interès mèdic.
J) MICOLOGIA

Tema 25.- ELS FONGS. característiques generals. Taxonomia. Morfologia. Creixement, reproducció i morfogènesis.

Tema 26.- MICOSIS SUPERFICIALS, CUTÀNIES I SUBCUTÀNIES. Micosis superficials: etiologia, clínica, tractament. Micosis cutànies: etiologia, acció patògena, diagnòstic de laboratori, ecologia i epidemiologia, tractament. Micosis subcutànies: etiologia, clínica, diagnòstic de laboratori, tractament.

Tema 27.- MICOSIS SISTÈMIQUES. Característiques generals. Etiologia. Clínica. Diagnòstic de laboratori. Tractament. MICOSIS OPORTUNISTES. Candidiasi. Aspergil•losi. Pneumocistosi. Altres micosis oportunistes.

SEMINARIS
Seminari 1 El laboratori en el diagnòstic de les malalties infeccioses
Seminari 2 Urinocultiu.
Seminari 3 Coprocultiu
Seminari 4 Antibiograma
Seminari 5 Hemocultiu
Seminari 6 El laboratori en el diagnòstic parasitològic
Seminari 7 El laboratori en el diagnòstic de les infeccions de vies respiratories
Seminari 8 El laboratori en el diagnòstic de les micosis
Seminari 9 El laboratori en el diagnòstic de les infeccions per bacteris anaerobis
Seminari 10 El laboratori en el diagnòstic de les meningitis.
Seminari 11 El laboratori en el diagnòstic indirecte de les malalties infeccioses: serologia
Seminari 12 Èbola
Seminari 13 SARS
Seminari 14 SIDA
Seminari 15 A determinar
PRACTIQUES
Pràctica 1 Recordatori d l’us del microscopi. Normes generals de treball al laboratori. Identificació d’una mostra per estudi bacteriològic. Tinciò de Gram. Sembra de la mostra en medis de cultiu adients.
Pràctica 2 Realització del estudi del sediment urinari. Realització d’un cultiu d’orina. Aillament i sembra de les proves d’identificació del/s bacteris presents a la mostra de la pràctica 1.
Pràctica 3 Realització d’un coprocultiu (1ª part). Lectura de de les proves d’identificació del/s bacteris presents a la mostra de la pràctica 1.
Pràctica 4 Realització de l’antibiograma del/s bacteris presents a la mostra de la pràctica 1. Lectura de les plaques de la 1ª primera part del coprocultiu. Realització de la 2ª part del coprocutiu.
Pràctica 5 Lectura de l’antibiograma del/s bacteris presents a la mostra de la pràctica 1. Lectura de les plaques de la 2ª part del coprocultiu. Tinció de Ziehl-Neelsen. Sembra d’un hemocultiu.
Pràctica 6 Lectura del hemocultiu. Estudi microscopic de preparacions de protozous.
Pràctica 7 Estudi microscòpic de preparacions d’helmints.
Pràctica 8 Estudi microscòpic de preparacions de fongs (llevats i fongs dematiacis). Estudi microscòpic de preparacions de paràsits.
Pràctica 9 Estudi microscòpic de preparacions de fongs (fongs hialins). Estudi microscòpic de preparacions de paràsits.
Pràctica 10 Estudi microscòpic de preparacions de paràsits i fongs.
Pràctica 11 Realització de proves d’aglutinació en porta i en tub. Estudi microscòpic de preparacions de paràsits i fongs.
Pràctica 12 Lectura de la prova d’aglutinació en tub. Realització d’una prova d’ELISA. Estudi microscòpic de preparacions de paràsits i fongs.
Pràctica 13 Estudi microscòpic tincions de Gram i Ziehl. Estudi microscòpic de preparacions de paràsits i fongs.
Pràctica 14 Estudi microscòpic tincions de Gram i Ziehl. Estudi microscòpic de preparacions de paràsits i fongs.
Sessió 15 Avaluació de pràctiques

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Pràctiques a laboratoris
A18
A36
52 39 91
Sessió Magistral
A36
A46
31 46 77
Atenció personalitzada
2 0 2
 
Proves de desenvolupament
A18
A46
1 0 1
Proves pràctiques
A18
1 0 1
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Descripció general dels continguts de l'assignatura y del desenvolupament de l'ensenyement de la mateixa
Pràctiques a laboratoris Segons horari oficial:
Estudi i realització de les tècniques de laboratori emprades en el diagnòstic de les malalties infeccioses bacterianes, fúngiques, parasitàries i viriques.
Previ a cada sessió pràctica es desenvolupará un seminari referent a les técniques que s'utilitzarán.
La assistència a pràctiques i seminari previ es obligatòria pels alumnes amb excepció dels repetidors amb l'examen de pràctiques aprovat anteriorment.
Sessió Magistral Exposició teòrica dels blocs temàtics segons horari oficial
Atenció personalitzada Els alumnes poden acudir al despatx de la Unitat de Microbiologia de la Facultat de Medicina, de dilluns a divendres, de 12 a 14 hores.

Atenció personalitzada
Descripció
De dilluns a divendres, de 12 a 14 h. els alumnes seran atessos al despatx de la Unitat de Microbiologia de la Facultat de Medicina

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques a laboratoris
A18
A36
Examen pràctic amb preparacions microscòpiques i preguntes breus referents a les pràctiques realitzades 40% de la nota final
Sessió Magistral
A36
A46
Proves de desenvolupament sobre varis temes explicats a classe i als seminaris de laboratori 60% de la nota final
Altres  

Per poder aprovar l'assignatura l'alumne ha de superar les avaluacions de pràctiques i de sessións magistrals amb qualificacions iguals o superiors a 5 sobre 10 en cada una d'elles. Els percentatges de pes de les avaluacions s'aplicaran quan es compleixi aquest requisit.

 
Altres comentaris i segona convocatòria

D'acord amb la Normativa Acadèmica i de Matrícula de Grau, no s'autoritza l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves d'avaluació.

CONVOCATÒRIA ÚNICA (NO DIFERENCIEM ENTRE PRIMERA I SEGONA CONVOCATÒRIA)


Fonts d'informació

Bàsica Murray PR, Rosenthal KS, Pfaller MA , Microbiología Médica, 6ª - 2009, Elsevier España S.L.

Es penjaran al MOODLE les publicacions científiques y les diapositives d'utilitat pel seguiment de l'assignatura

Complementària Murray PR, Baron EJ, Jorgensen JH, Landry ML, Pfaller MA, Manual of Clinical Microbiology, 6ª - 2009, Elsevier SL España
Ash LR, Orihel TC, Altas de parasitología Humana, 5ª - 2010, Editorial Médica Panamericana S.A.
Abbas AK, Lichtman AH, Pillai S, Inmunología Celular y Molecular, 6ª - 2008, Elsevier

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
MICROBIOLOGIA CLÍNICA/14204118


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
BIOLOGIA CEL·LULAR I FONAMENTS DE GENÈTICA/14204001
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent