DADES IDENTIFICATIVES 2014_15
Assignatura (*) QUALITAT I LEGISLACIÓ ALIMENTÀRIA Codi 14224118
Ensenyament
Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Quart 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Ciències Mèdiques Bàsiques
Medicina i Cirurgia
Coordinador/a
SOLÀ ALBERICH, ROSA MARIA
VALLS ZAMORA, ROSA MARIA
Adreça electrònica rosa.sola@urv.cat
ana.bocio@urv.cat
joseluis.domingo@urv.cat
rosamaria.valls@urv.cat
anna.pedret@urv.cat
Professors/es
SOLÀ ALBERICH, ROSA MARIA
BOCIO SANZ, ANA
DOMINGO ROIG, JOSÉ LUIS
VALLS ZAMORA, ROSA MARIA
PEDRET FIGUEROLA, ANNA
Web
Descripció general i informació rellevant L’assignatura tracta d’establir les bases que configuren el sistema de qualitat i seguretat alimentària des del consumidor a l’elaboració del producte, així com la legislació que li afecta i les bases científiques.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A37 Assessorar legal, científica i tècnicament a la indústria alimentària i els consumidors.
 A39 Realitzar tasques de formació de personal.
 A40 Assessorar en la comercialització dels productes alimentaris.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
 B6 Comprometre's amb l'ètica i la responsabilitat social
 B9 Reconèixer la necessitat de la recerca per a la progressió del coneixement
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C1 Dominar en un nivell intermedi una llengua estrangera, preferentment l’anglès.
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A37 Elaborar, en petit grup, un pla de posada en marxa d'un projecte professional relacionat amb l'estudi utilitzant recursos
 A39 Distingir la informació rellevant de la que no ho és en la resolució dels casos
 A40 Elaborar, en petit grup, un pla de posada en marxa d'un projecte professional relacionat amb l'estudi utilitzant recursos
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B4 Gestionar l’aprenentatge autònom utilitzant les estratègies i recursos més adequats
Respectar als companys i a la institució a la qual es pertany
 B6 Conèixer i entendre l'ètica mèdica o del professional sanitari contemporània i els principals principis ètics d’autonomia, beneficència, no maleficència i justícia; els deures del nutricionista i l’aplicació pràctica de les teories
Comprendre la necessitat i la importància del consentiment informat
Avaluar i preservar l’autonomia del pacient i mantenir-ne la participació en totes les decisions que l’afectin
 B9 Conèixer la metodologia científica
Reconèixer la necessitat de la recerca per a la progressió del coneixement
Dissenyar treballs amb estructura de projecte, orientats a curt termini, amb pautes marcades
Aplicar les bases per a la bioestadística i interpretar els resultats dels projectes de recerca
Saber construir una base de dades i saber-la explotar amb els paquets estadístics més habituals
Conèixer com redactar un model d’article científic
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C1 Explica i justifica breument les seves opinions i projectes
Comprèn instruccions sobre classes o tasques assignades pels professors
Comprèn informació i articles de caràcter rutinari
 C4 Produeix un text oral gramaticalment correcte
Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa

Continguts
Tema Subtema
0. Del consumidor al producte: bases legals i científiques

1. Coneixements Jurídics Bàsics
1.1 Tipus de lleis i disposicions legals
a Catalunya, Espanya i Europa.
1.2 Estructura de una disposició legal. Normes Tècniques.
2. Fonts d'informació en legislació sanitària 2.1 Cerca en bases de dades i altres fonts d'informació (webs)
2.2 Exposició i comentaris sobre el treball de legislació
3. Normativa alimentària general 3.1 Código Alimentario Español i Reglaments Tècnico-Sanitaris
3.2 Registre Sanitari d'Industria i Decret sobre Manipuladors d'Aliments
3.3 Normativa sobre Etiquetatge i Etiquetatge nutricional .
3.5 Normativa sobre Productes dietètics i per usos mèdics
3.6 Normativa relativa a declaracions nutricionals i propietats saludables dels aliments. Addició de vitamines i minerals
3.7 Reglament sobre nous aliments i nous ingredients alimentaris
3.8 Denominacions de Qualitat.
4. Normativa sobre seguretat alimentària 4.1 Bases legals sobre Seguretat Alimentària. La traçabilitat
4.2 Les Agències de Seguretat Alimentària. Estructura i funcionament.
4.3 Reglamentació sobre Microbiologia dels aliments
4.4 Reglamentació relativa a la higiene dels productes alimentaris
4.5 El sistema APPCC. Conceptes i metodologia
4.6 Normes tècniques. BRC/IFS
4.7 Reglamentació sobre Residus: Anabolitzants, medicaments i contaminants
5. Valoració de la qualitat dels aliments 5.1 Aspectes dels aliments:
- sensorials (gust)
- saludables,
- garantia de la qualitat

5.2 Integració de la informació sobre:
Llista de nutrients,
Dades nutricionals,
Propietats saludables
Declaracions nutricionals ( Health claims)
Descripció de les propietats de las substancies actives
Recomanacions de la utilització dels aliments.
6. Les declaracions nutricionals 6.1 Procés per la declaració de propietats saludables

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A37
A39
A40
30 30 60
Avantprojecte
A37
A39
A40
B4
B6
B9
C1
C4
24 36 60
Presentacions / exposicions
A37
A39
A40
B4
B6
B9
C1
C4
5 10 15
Treballs
A37
A39
A40
B4
B6
B9
C1
C4
0 14 14
Atenció personalitzada
0 0 0
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura i els criteris d'avaluació
Sessió Magistral Classes de teoria (veure programa)
Avantprojecte Treball de l’assignatura (classes pràctiques) consistent en elaborar un projecte d’una empresa per elaborar productes alimentaris (plats preparats, alimentació especial, etc).
Durant les pràctiques s’aniran treballant tots els aspectes legals relacionats amb l’elaboració de productes alimentaris, la descripció de les propietats saludables i el procés per elaborar una declaració de salut.
Assistència obligatòria
Presentacions / exposicions Hi haura una presentació final on l'estudiant exposara el seu projecte.
Durant aquesta sessió es faran preguntes sobre les classes teòriques
Treballs Memòria del projecte presentat
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
Descripció
Presencial

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Presentacions / exposicions
A37
A39
A40
B4
B6
B9
C1
C4
Es valorarà la presentació del projecte i l'assistència als seminaris (40%)
Es faran preguntes sobre la teoria personalitzades i de forma oral a la presentació del treball (30%).
70%
Treballs
A37
A39
A40
B4
B6
B9
C1
C4
Es valorarà el treball escrit 30%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

SEGONA CONVOCATÒRIA: és fara una prova escrita del loc teòric i s'haurà de revisar el treball segons comentaris realitzats a l'avluació continuada


Fonts d'informació

Bàsica

Bases legislatives i científiques disponibles per via electrònica

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent