Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A9 |
Mètodes de valoració de l'estat nutricional. |
| A11 |
Epidemiologia nutricional. Consum i hàbits alimentaris en la població. |
| A12 |
Metodologia de l'educació alimentària. |
| A13 |
Sistemes de salut i polítiques alimentàries. |
| A17 |
Identificar els factors que influeixen en la nutrició. |
| A18 |
Avaluar l'estat nutricional individual i en col•lectivitats. |
| A21 |
Calcular i establir pautes alimentàries saludables. |
| A22 |
Dissenyar i interpretar enquestes alimentàries. |
| A24 |
Planificar i desenvolupar programes de promoció i de prevenció de la salut. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B2 |
Resoldre problemes de forma efectiva |
| B3 |
Aplicar pensament crític, lògic i creatiu. |
| B4 |
Treballar de forma autònoma amb iniciativa. |
| B5 |
Treballar de forma col·laborativa. |
| B7 |
Comunicar-se de manera efectiva i amb assertivitat en l'entorn laboral i com a ciutadà |
| B10 |
Reconèixer i acceptar que el coneixement científic és canviant. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A9 |
Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
| | A11 |
Practicar el raonament epidemiològic i les seves aplicacions a l'estudi dels fenòmens de salut dins del seu àmbit professional
Conèixer el concepte de disseny d'un estudi, els grans tipus de dissenys i les seves diferències fonamentals
| | A12 |
Adquirir la capacitat per a intervenir en projectes de promoció, prevenció i protecció amb un enfocament comunitari i de salut pública
Conèixer les estratègies de prevenció nutricional
| | A13 |
Adquirir la capacitat per a intervenir en projectes de promoció, prevenció i protecció amb un enfocament comunitari i de salut pública
Conèixer les estratègies de prevenció nutricional
Aplicar els principals mètodes i tècniques d'educació i planificació sanitària en la seva tasca professional
| | A17 |
Conèixer la relació entre els factors alimentaris i nutricionals i la presència de malalties en la població
Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Conèixer els factors de rics que influeixen en l'aparició de les malalties, així com les mesures per a la seva prevenció i control
| | A18 |
Practicar el raonament epidemiològic i les seves aplicacions a l'estudi dels fenòmens de salut dins del seu àmbit professional
Conèixer el concepte de disseny d'un estudi, els grans tipus de dissenys i les seves diferències fonamentals
Conèixer els factors de risc que influeixen en l'aparició de les malalties, així com les mesures per a la seva prevenció i control
| | A21 |
Adquirir la capacitat per a intervenir en projectes de promoció, prevenció i protecció amb un enfocament comunitari i de salut pública
Conèixer les estratègies de prevenció nutricional
| | A22 |
Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Conèixer els factors de rics que influeixen en l'aparició de les malalties, així com les mesures per a la seva prevenció i control
| | A24 |
Adquirir la capacitat per a intervenir en projectes de promoció, prevenció i protecció amb un enfocament comunitari i de salut pública
Conèixer les estratègies de prevenció nutricional
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B2 |
Utilitzar la seva experiència i criteri per analitzar les causes d’ un problema i construir una solució més eficient i eficaç
| | B3 |
Identificar la necessitat d’enfortir l’autoconfiança (sempre amb esperit crític) per tal de transmetre seguretat als usuaris o pacients
| | B4 |
Gestionar l’aprenentatge autònom utilitzant les estratègies i recursos més adequats
| | B5 |
Participar i col·laborar activament en les tasques de l’ equip i fomentar la confiança, la cordialitat i l’orientació a la tasca conjunta
| | B7 |
Intervé de forma efectiva i transmet informació rellevant
Controla suficientment els seus nervis per expressar-se en públic
Les presentacions estan estructurades, complint amb els requisits exigits, si n’hi hagués
En les seves presentacions utilitza medis de suport
Sap respondre a les preguntes que se li formulen
Es presenta voluntari per fer presentacions oportunes en públic
El llenguatge no verbal es apropiat al discurs verbal
Planifica la comunicació: genera idees, busca informacions, selecciona i ordena la informació, fa esquemes, determina el tipus de públic i els objectius de la comunicació,...
Fa presentacions interessants i convincents
Analitza, valora i respon de manera adequada a les preguntes que se li formulen en una presentació oral
Redacta documents amb el format, contingut, estructura, correcció lingüística, registre adequats i il·lustra conceptes utilitzant correctament les convencions: formats, títols, peus, llegendes,...
Les seves presentacions estan degudament preparades, utilitzant estratègies per presentar i dur a terme les seves presentacions orals (ajuts audiovisuals, mirada, veu, gest, control de temps,...)
Adapta la seva argumentació als diferents grups i/o situacions preestablertes
Fomenta la participació de les seves audiències i pregunta de forma constructiva per aconseguir el diàleg
Adapta la forma del missatge a les diverses situacions
| | B10 |
Conèixer l'evolució de l'alimentació al llarg temps / espai
Comprendre la diversitat cultural dels comportaments alimentaris
Predir efectes canvis / factors socioculturals en la salut
Conèixer i debatre sobre l'origen i l'abast dels problemes alimentaris del món contemporani
Coneixer i comprendre la història de la dietètica i la nutrició
Demostrar i deduir com els aliments són digerits i absorbits al llarg del tub digestiu
Entendre i reflexionar sobre el paper que té el sistema nerviós en la relació amb l'entorn, així com la funció reguladora que du a terme conjuntament amb el sistema endocrí sobre el medi intern.
Entendre la relació entre el treball de recerca i la progressió del coneixement científic
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C4 |
Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
|
Tema |
Subtema |
SALUT PÚBLICA: CARACTERÍSTIQUES I FUNCIONS |
Introducció a la Salut Pública. Concepte de salut pública i salut comunitària. Evolució històrica del concepte de salut. Determinants de la salut. La epidemiologia a la Salut pública. Funcions de la salut pública.
Medicina preventiva.. Historia natural de la malaltia. Nivells de prevenció: primària, secundària i terciària. Instruments per a la prevenció.
Models explicatius del procés de salut-malaltia. Explicacions causals. Principi de causalitat. Formulacions metodològiques de la causalitat. El procés de emmalaltir.
Models explicatius del procés de salut-malaltia. Determinants socials. Equitat social. Accions i actors socials.
L’evolució històrica de la Salut pública. Evolució dels conceptes relatius a la higiene. La obra de Johann Peter Frank. La salut Pública al segle XX.
Genètica i Salut Pública. Importància sanitària de les malalties genètiques. Epidemiologia genètica. Aplicacions de la genètica en el control i la prevenció de la malaltia. (mesures generals, preconcepcionals, durant l’embaràs, postnatals).
Vigilància de la salut pública. Recollida anàlisi i interpretació de dades. Organització i sistemes de vigilància epidemiològica. Estudi de les epidèmies
|
MÈTODES DE VALORACIÓ DE L’ESTAT NUTRICIONAL EN POBLACIONS |
Mètodes de valoració del consum alimentari de forma col•lectiva.
Registre alimentari per pesada precisa
Registre alimentari per estimació
Mètodes d’entrevista: Record-24 hores
Mètodes d’entrevista: Història dietètica
Qüestionari de valoració del consum alimentari
Validesa i precisió dels mètodes de valoració del consum alimentari directe en poblacions. Mètodes bioquímics de valoració del consum alimentari.
|
LA MALALTIA COM A PROBLEMA DE SALUT PÚBLICA |
Epidemiologia general de les malalties cròniques. Característiques generals de les malalties cròniques. Raonament causal a les malalties cròniques. Estratègies preventives: actuació sobre els factors de risc. Nivells i programes de prevenció.
Malaltia isquèmica coronària. Epidemiologia i mesures preventives
Malaltia cerebrovascular. Epidemiologia i mesures preventives
Càncer. Epidemiologia i mesures preventives
Estat Nutricional en ferro. Anèmies Nutricionals. Epidemiologia i mesures preventives
Sobrepès i Diabetis. Epidemiologia i mesures preventives
Epidemiologia i mesures preventives dels problemes relacionats amb el tabac. Consum i prevalença. Trastorns. Prevenció dels problemes relacionats amb el tabac. Tipus de prevenció. Intervencions.
Epidemiologia i mesures preventives dels problemes relacionats amb l’alcohol. Consum i prevalença. Trastorns. Prevenció dels problemes relacionats amb l’alcoholisme. Tipus de prevenció. Intervencions.
Epidemiologia i mesures preventives del consum de drogues il•legals. Concepte i classificació de les drogues causants de dependències. Epidemiologia i prevenció.
Epidemiologia i consell de l'activitat física. Concepte d'activitat física, exercici físic i forma física. Epidemiologia de l'activitat física. Efectes positius i inconvenients de l'activitat física sobre la salut i la malaltia. Promoció de l'exercici físic.
Epidemiologia i mesures preventives dels accidents. Importància sanitària. Epidemiologia dels diferents tipus d'accidents: de trànsit, domèstics, peri-domèstics i esportius. Mesures de prevenció en els accidents
Salut laboral. Factors de ris relacionades amb el treball. Malalties professionals. Criteris i política preventiva. Formes d’intervenció.
Epidemiologia general i mesures preventives de les malalties transmissibles. Importància i fases de les malalties transmissibles. Cadena epidemiològica. Bases epidemiològiques de la prevenció. Classificació general de les malalties transmissibles.
Epidemiologia i mesures preventives en la tuberculosi. Epidemiologia i mesures preventives. Bases epidemiològiques de la prevenció.
Epidemiologia i mesures preventives de les malalties de transmissió sexual i hepatitis. Epidemiologia i mesures preventives. Bases epidemiològiques de la prevenció. |
SEMINARIS
|
1. Nivells de prevenció
2. Factors de risc
3. Modificació dels estils de vida
|
Pràctiques
|
Pràctica 1: Mètodes de valoració del consum alimentari.
Pràctica 2: Mètodes de valoració del consum alimentari.
Pràctica 3: Mètodes de valoració del consum alimentari.
Pràctica 4: Salut Laboral.
|
|
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
28 |
56 |
84 |
Seminaris |
|
9 |
27 |
36 |
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
|
15 |
27 |
42 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves objectives de preguntes curtes |
A9 | A11 | A12 | A13 | A17 | A18 | A21 | A22 | A24 | |
1 |
0 |
1 |
Proves objectives de tipus test |
A9 | A11 | A12 | A13 | A17 | A18 | A21 | A22 | A24 | |
1 |
0 |
1 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Explicació del contingut i organització de l'assignatura |
Sessió Magistral |
Exposició teòrica dels temes per part del professor amb resolució de preguntes dels alumnes |
Seminaris |
Es treballen de forma activa alguns conceptes per aprofundir en els coneixements del temari.
Es treballen exercicis per resoldre situacions plantejades en el temari
|
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
Es treballen exercicis per resoldre situacions plantejades en el temari |
Atenció personalitzada |
Els alumnes podran contactar amb els professors al finalitzar les classes teòriques per plantejar les seves qüestions i acordar una reunió si és necessari. També podran contactar amb els professors a través del correu electrònic. |
Descripció |
Els alumnes podran contactar amb els professors al finalitzar les classes teòriques per plantejar les seves qüestions i acordar una reunió si es necessari.
|
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Sessió Magistral |
|
Proves objectives de tipus test i preguntes curtes |
60% |
Seminaris |
|
Presentació d'informes relacionats amb les activitats realitzades en els seminaris
|
20% |
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
|
Capacitat de resolució de casos pràctics, plantejats en les pràctiques
Es valora l’aprenentatge autònom,i motivació, assistència i puntualitat
|
20% |
Altres |
|
Es valora el comportament i l'actitud vers als altres (5%). |
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Per poder fer la mitjana entre les diferents proves d'avaluació, s'ha d'obtenir com a mínim un 40% de la nota màxima en cada prova. S'aprova amb el 50% de la puntuaciço màxima possible. En les activitats avaluatives de les proves i en la revisió d'exàmens no està permès l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de le proves (art. 21 NAM Grau i art. 20 NAM Màster), a més de les indicacions específiques que faci el professor. L'incompliment d'aquesta norma invalida la prova d'avaluació. |
Bàsica |
|
Medicina Preventiva y Salud Pública (10ª edición). Piédrola Gil et al. (eds). Barcelona: Masson S.A.,2001 Martínez F, Antó JM, Castellano PL, Gili M, Marset P, Navarro V. Salud Pública. Madrid: McGraw Hill Interamericana, 1998. Argimón JA, Jiménez J. Métodos de Investigación clínica y epidemiológica (2ª edición). Madrid: Harcourt, 2000. Hernández-Aguado I et al. Manual d'epidemiología y Salud Pública: para licenciaturas y diplomatura en ciencias de la salud. Madrid [et al.]: Médica Panamericana, cop. 2005 |
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|