Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A5 |
Fisiopatologia i patologia nutricional. |
| A9 |
Mètodes de valoració de l'estat nutricional. |
| A18 |
Avaluar l'estat nutricional individual i en col•lectivitats. |
| A19 |
Planificar, implantar i avaluar dietes terapèutiques |
| A20 |
Elaborar i interpretar una història dietètica. Interpretar una història clínica. |
| A21 |
Calcular i establir pautes alimentàries saludables. |
| A26 |
Analitzar i avaluar els riscos alimentaris. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1 |
Aprendre a aprendre. |
| B2 |
Resoldre problemes de forma efectiva |
| B3 |
Aplicar pensament crític, lògic i creatiu. |
| B4 |
Treballar de forma autònoma amb iniciativa. |
| B6 |
Comprometre's amb l'ètica i la responsabilitat social |
| B10 |
Reconèixer i acceptar que el coneixement científic és canviant. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C2 |
Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació. |
| C4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A5 |
Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas
Conèixer la influència de la malnutrició en al funció respiratòria i cardíaca
| | A9 |
Identificar les racions alimentaries comuns així com el pes dels aliments
Conèixer els diferents mètodes d’avaluació de la ingesta alimentaria
| | A18 |
Entendre els camps d’aplicació dels diferents mètodes d’ingesta alimentaria i les seves limitacions. Saber a partir d’aquests mètodes avaluar la ingesta de l’individu o grups i reflexionar sobre el grau de compliment de les recomanacions
Comprendre la importància d’una correcta exploració física de l’estat nutricional i saber utilitzar els diferents mètodes antropomètrics d’avaluació de la composició corporal, i calcular la composició corporal d’un individu
Saber avaluar l’estat nutricional i metabòlic amb la integració dels diferents mètodes
Conèixer les bases dels diferents mètodes d’avaluació de l’estat metabòlic
| | A19 |
Saber com s’ha de plantejar l’abordatge dietètic en l’obesitat, la diabetis tipus 1 i 2, la hipertensió i la dislipemia
Analitzar les diferents tècniques de suport nutricional (suplementació, alimentació bàsica aplicada, nutrició enteral i parenteral): indicacions i contraindicacions, vies d’accés, administració, composició i complicacions
Saber dissenyar la dieta per racions de proteïnes i les recomanacions dietètiques per pacients amb insuficiència renal
Saber aplicar un suport nutricional i realitzar recomanacions alimentaries per pacients amb malabsorció, cirrosis hepàtica, intolerància a hidrats de carboni i malaltia celíaca
Confeccionar dietes controlades en hidrats de carboni, greixos, proteïnes, elements minerals i modificació de la textura
| | A20 |
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional. Varorar la importància de la realització d'una correcta història dietètica en el context d'una consulta clínica
Recordar les bases del diagnòstic, clínic i tractament de la obesitat, diabetis tipus 1 i 2, la hipertensió i la dislipemia
Saber aplicar la sistemàtica de l’abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
| | A21 |
Conèixer les necessitats nutricionals en les diferents etapes i situacions fisiològiques de la vida
Saber calcular la dieta específica i saber realitzar unes recomanacions generals i específiques pel pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipemia i hipertensió arterial
Saber pautar una suplementació i una nutrició enteral
Calcular les dietes en funció de l’edat i les diferents condicions fisiològiques de la vida
Manejar les taules de composició d’aliments amb el fi de calcular i verificar el contingut nutricional d’una dieta
| | A26 |
Conèixer i saber identificar els diferents factors de risc nutricional
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1 |
Pregunta per aprendre i s’interessa per aclarir els seus dubtes
Fa preguntes intel·ligents que qüestionen el que ha après i mostra iniciativa en la cerca d’ informació
| | B2 |
Desenvolupar la capacitat crítica del seu treball i el gust pel treball ben fet que l’ajudin a millorar la qualitat d’atenció als pacients
| | B3 |
Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu en relació a la utilització dels mètodes explicats
| | B4 |
Presenta resultats d’allò que s’ espera en la manera adequada d’ acord amb la bibliografia donada i en el temps previst
| | B6 |
Comprendre els conceptes bàsics de la legislació general sanitària i no sanitària, necessàries pel desenvolupament professional
Entendre les responsabilitats civils i penals del seu treball
Entendre la necessitat del secret professional i respectar-lo
Saber comportar-se si el pacient no consent un tractament
Conèixer el raonament ètic i aplicar-lo en el seu treball diari
| | B10 |
Interessar-se per una actualització continuada dels seus coneixements i per una adquisició de noves habilitats, necessàries per la millora del seu treball
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C2 |
Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
| | C4 |
Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa
|
Tema |
Subtema |
Casos del PBL (Problem Based Learning): Obesitat Infantil, Diabetis Mellitus, Obesitat Adulta, i Nutrició i Càncer, Nutrició i malaltia cardiovascular, nutrició i Síndrome Metabòlic, Nutrició i vellesa, nutrició i embarassades.
Interpretació, planificació i realització de la valoració de l’estat nutricional del pacient, tant sà com malalt. Identificació dels possibles riscos de malnutrició per excés o per defecte.
o Interpretació de les analítiques.
o Interpretació d’una història clínica.
o Realització de l’antropometria correctament.
o Elaboració i interpretació d’una història dietètica.
o Realització d’un Recordatori 24h.
o Realització d’un Qüestionari de Freqüència de Consum d’aliments.
o Realització d’un Registre de 3 dies.
o Recol•lecció de dades alimentàries del pacient de forma quantitativa, utilitzant els mètodes pertinents: fotografies, aliments en 3D, etc.
o Recol•lecció de la informació biopsicosocial del pacient.
- Valoració de la dieta del pacient, detecció i correcció dels possibles desequilibris.
- Disseny i planificació de plans alimentaris i/o dietes personalitzades adaptades al pacient.
- Realització del seguiment i control d’un pacient amb una malaltia crònica.
- Aprenentatge de tècniques per explicar al pacient les recomanacions i com reeducar-lo.
- Prescripció del tractament específic, corresponent a l’àmbit de competència del dietista-nutricionista.
|
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
2 |
2 |
4 |
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
|
15 |
45 |
60 |
Seminaris |
|
8 |
17 |
25 |
Atenció personalitzada |
|
5 |
5 |
10 |
|
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
concepte de l’assignatura, contingut i importància en el context de la titulació. |
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
Capacitat d’integració de matèries bàsiques en la resolució de casos pràctics amb pacients simulats. |
Seminaris |
Per avaluar els coneixements treballats a partir d’una exposició oral del cas i la redacció d’un petit informe. |
Atenció personalitzada |
|
Descripció |
Virtuals, personals, etc. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
|
Cada departament participant de l’assignatura prepararà un o dos casos. Aquest cas constarà d’un pacient simulat entrenat per respondre a les preguntes que li puguin fer els estudiants durant la sessió. Cada estudiant s’haurà de posar a la pell d’un dietista/nutricionista i segons la història clínica (complementada pel metge) caldrà:
- Interpretar la història clínica.
- Realitzar l’exploració antropomètrica (pes, alçada, perímetres i plecs).
- Realitzar la història dietètica (hàbits, freqüència de consum alimentari, etc.), utilitzant les eines més adequades en cada cas.
- Trobar quin és el problema pel qual acudeix a la consulta dietètica (OB, DM, HPA, colesterol...).
- Donar les recomanacions pertinents al pacient.
- Preparar un pla d’actuació dietètic amb:
- Pla de seguiment.
- Recomanacions o dietes especials a seguir pel pacient.
- Si cal fer derivacions a altres professionals.
Els departaments participants són:
- Departament Nutrició Humana:
Seminari: obesitat, diabetis Mellitus, càncer.
- Departament de Medicina Preventiva:
Seminari: anèmia, vellesa, embarassades.
- Departament de Medicina i Cirurgia:
Seminari: malaltia cardiovascular, malalties neurodegeneratives.
|
65% |
Seminaris |
|
Cada alumne haurà de redactar un petit informe del cas i realitzar una exposició oral on hi constarà:
- Explicació del cas
- Passos seguits a la visita
- Recomanacions realitzades al pacient
- Dificultats durant la visita
|
35% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
|
Bàsica |
|
Nutrición y Dietética Clínica.
Nutrición Aplicada y Dietoterapia. |
Complementària |
|
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
BASES D`EDUCACIÓ, ÈTICA I COMUNICACIÓ/14224003 | NUTRICIÓ HUMANA I METABOLISME/14224105 | FONAMENTS DE LA NUTRICIÓ HUMANA/14224112 | DIETÈTICA/14224104 | FISIOPATOLOGIA/14224114 | FARMACOLOGIA/14224115 | DIETOTERÀPIA I/14224106 | INTEGRACIÓ DE LA NUTRICIÓ II/14224109 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|