DADES IDENTIFICATIVES 2014_15
Assignatura (*) ALIMENTS PER A FINALITATS SANITÀRIES ESPECÍFIQUES Codi 14224211
Ensenyament
Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa 1Q
Llengua d'impartició
Anglès
Departament Medicina i Cirurgia
Coordinador/a
SOLÀ ALBERICH, ROSA MARIA
Adreça electrònica rosa.sola@urv.cat
anna.pedret@urv.cat
Professors/es
SOLÀ ALBERICH, ROSA MARIA
PEDRET FIGUEROLA, ANNA
Web
Descripció general i informació rellevant To develop concepts that help to understand the mechanisms of disease and creation of specific functional foods in the prevention and management of various diseases. From bioactive compounds to nutritional recommendations for reduction risk disease and health.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A5 Fisiopatologia i patologia nutricional.
 A9 Mètodes de valoració de l'estat nutricional.
 A18 Avaluar l'estat nutricional individual i en col•lectivitats.
 A19 Planificar, implantar i avaluar dietes terapèutiques
 A20 Elaborar i interpretar una història dietètica. Interpretar una història clínica.
 A21 Calcular i establir pautes alimentàries saludables.
 A26 Analitzar i avaluar els riscos alimentaris.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1 Aprendre a aprendre.
 B2 Resoldre problemes de forma efectiva
 B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
 B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
 B6 Comprometre's amb l'ètica i la responsabilitat social
 B10 Reconèixer i acceptar que el coneixement científic és canviant.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C2 Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació.
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A5 Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas
Conèixer la influència de la malnutrició en al funció respiratòria i cardíaca
 A9 Identificar les racions alimentaries comuns així com el pes dels aliments
Conèixer els diferents mètodes d’avaluació de la ingesta alimentaria
 A18 Entendre els camps d’aplicació dels diferents mètodes d’ingesta alimentaria i les seves limitacions. Saber a partir d’aquests mètodes avaluar la ingesta de l’individu o grups i reflexionar sobre el grau de compliment de les recomanacions
Comprendre la importància d’una correcta exploració física de l’estat nutricional i saber utilitzar els diferents mètodes antropomètrics d’avaluació de la composició corporal, i calcular la composició corporal d’un individu
Saber avaluar l’estat nutricional i metabòlic amb la integració dels diferents mètodes
Conèixer les bases dels diferents mètodes d’avaluació de l’estat metabòlic
 A19 Saber com s’ha de plantejar l’abordatge dietètic en l’obesitat, la diabetis tipus 1 i 2, la hipertensió i la dislipemia
Analitzar les diferents tècniques de suport nutricional (suplementació, alimentació bàsica aplicada, nutrició enteral i parenteral): indicacions i contraindicacions, vies d’accés, administració, composició i complicacions
Saber dissenyar la dieta per racions de proteïnes i les recomanacions dietètiques per pacients amb insuficiència renal
Saber aplicar un suport nutricional i realitzar recomanacions alimentaries per pacients amb malabsorció, cirrosis hepàtica, intolerància a hidrats de carboni i malaltia celíaca
Confeccionar dietes controlades en hidrats de carboni, greixos, proteïnes, elements minerals i modificació de la textura
 A20 Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional. Varorar la importància de la realització d'una correcta història dietètica en el context d'una consulta clínica
Recordar les bases del diagnòstic, clínic i tractament de la obesitat, diabetis tipus 1 i 2, la hipertensió i la dislipemia
Saber aplicar la sistemàtica de l’abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
 A21 Conèixer les necessitats nutricionals en les diferents etapes i situacions fisiològiques de la vida
Saber calcular la dieta específica i saber realitzar unes recomanacions generals i específiques pel pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipemia i hipertensió arterial
Saber pautar una suplementació i una nutrició enteral
Calcular les dietes en funció de l’edat i les diferents condicions fisiològiques de la vida
Manejar les taules de composició d’aliments amb el fi de calcular i verificar el contingut nutricional d’una dieta
 A26 Conèixer i saber identificar els diferents factors de risc nutricional
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1 Pregunta per aprendre i s’interessa per aclarir els seus dubtes
Fa preguntes intel·ligents que qüestionen el que ha après i mostra iniciativa en la cerca d’ informació
 B2 Desenvolupar la capacitat crítica del seu treball i el gust pel treball ben fet que l’ajudin a millorar la qualitat d’atenció als pacients
 B3 Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu en relació a la utilització dels mètodes explicats
 B4 Presenta resultats d’allò que s’ espera en la manera adequada d’ acord amb la bibliografia donada i en el temps previst
 B6 Comprendre els conceptes bàsics de la legislació general sanitària i no sanitària, necessàries pel desenvolupament professional
Entendre les responsabilitats civils i penals del seu treball
Entendre la necessitat del secret professional i respectar-lo
Saber comportar-se si el pacient no consent un tractament
Conèixer el raonament ètic i aplicar-lo en el seu treball diari
 B10 Interessar-se per una actualització continuada dels seus coneixements i per una adquisició de noves habilitats, necessàries per la millora del seu treball
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C2 Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
 C4 Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa

Continguts
Tema Subtema
Casos del PBL (Problem Based Learning): Obesitat Infantil, Diabetis Mellitus, Obesitat Adulta, i Nutrició i Càncer, Nutrició i malaltia cardiovascular, nutrició i Síndrome Metabòlic, Nutrició i vellesa, nutrició i embarassades.

Interpretació, planificació i realització de la valoració de l’estat nutricional del pacient, tant sà com malalt. Identificació dels possibles riscos de malnutrició per excés o per defecte.
o Interpretació de les analítiques.
o Interpretació d’una història clínica.
o Realització de l’antropometria correctament.
o Elaboració i interpretació d’una història dietètica.
o Realització d’un Recordatori 24h.
o Realització d’un Qüestionari de Freqüència de Consum d’aliments.
o Realització d’un Registre de 3 dies.
o Recol•lecció de dades alimentàries del pacient de forma quantitativa, utilitzant els mètodes pertinents: fotografies, aliments en 3D, etc.
o Recol•lecció de la informació biopsicosocial del pacient.
- Valoració de la dieta del pacient, detecció i correcció dels possibles desequilibris.
- Disseny i planificació de plans alimentaris i/o dietes personalitzades adaptades al pacient.
- Realització del seguiment i control d’un pacient amb una malaltia crònica.
- Aprenentatge de tècniques per explicar al pacient les recomanacions i com reeducar-lo.
- Prescripció del tractament específic, corresponent a l’àmbit de competència del dietista-nutricionista.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
2 2 4
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes
A9
A18
A19
A20
A21
A26
15 45 60
Seminaris
A9
A18
A19
A20
A21
A26
8 17 25
Atenció personalitzada
5 5 10
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries concepte de l’assignatura, contingut i importància en el context de la titulació.
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes Capacitat d’integració de matèries bàsiques en la resolució de casos pràctics amb pacients simulats.
Seminaris Per avaluar els coneixements treballats a partir d’una exposició oral del cas i la redacció d’un petit informe.
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
Descripció
Virtuals, personals, etc.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes
A9
A18
A19
A20
A21
A26
Cada departament participant de l’assignatura prepararà un o dos casos. Aquest cas constarà d’un pacient simulat entrenat per respondre a les preguntes que li puguin fer els estudiants durant la sessió. Cada estudiant s’haurà de posar a la pell d’un dietista/nutricionista i segons la història clínica (complementada pel metge) caldrà:
- Interpretar la història clínica.
- Realitzar l’exploració antropomètrica (pes, alçada, perímetres i plecs).
- Realitzar la història dietètica (hàbits, freqüència de consum alimentari, etc.), utilitzant les eines més adequades en cada cas.
- Trobar quin és el problema pel qual acudeix a la consulta dietètica (OB, DM, HPA, colesterol...).
- Donar les recomanacions pertinents al pacient.
- Preparar un pla d’actuació dietètic amb:
- Pla de seguiment.
- Recomanacions o dietes especials a seguir pel pacient.
- Si cal fer derivacions a altres professionals.

Els departaments participants són:
- Departament Nutrició Humana:
Seminari: obesitat, diabetis Mellitus, càncer.
- Departament de Medicina Preventiva:
Seminari: anèmia, vellesa, embarassades.
- Departament de Medicina i Cirurgia:
Seminari: malaltia cardiovascular, malalties neurodegeneratives.
65%
Seminaris
A9
A18
A19
A20
A21
A26
Cada alumne haurà de redactar un petit informe del cas i realitzar una exposició oral on hi constarà:
- Explicació del cas
- Passos seguits a la visita
- Recomanacions realitzades al pacient
- Dificultats durant la visita
35%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica

Nutrición y Dietética Clínica.

Nutrición Aplicada y Dietoterapia.

Complementària

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
BASES D`EDUCACIÓ, ÈTICA I COMUNICACIÓ/14224003
NUTRICIÓ HUMANA I METABOLISME/14224105
FONAMENTS DE LA NUTRICIÓ HUMANA/14224112
DIETÈTICA/14224104
FISIOPATOLOGIA/14224114
FARMACOLOGIA/14224115
DIETOTERÀPIA I/14224106
INTEGRACIÓ DE LA NUTRICIÓ II/14224109
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent