Tipo A
|
Código |
Competencias Específicas | | A3 |
Conèixer i comprendre de forma integrada els organismes a nivell molecular, cel•lular i metabòlic. |
| A10 |
Ser capaç de triar les anàlisis adaptades al control o respondre a un problema donat, realitzar-les o fer realitzar-les, interpretar els resultats i donar els consells i prescripcions necessàries. |
Tipo B
|
Código |
Competencias Transversales | | B5 |
Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida. |
Tipo C
|
Código |
Competencias Nucleares | | C4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipo A
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
| A3 |
Conèixer els criteris per tal de seleccionar possibles cultius iniciadors per la fermentació alcohòlica i malolàctica.
Conèixer els principals mètodes de modificació genètica de llevats, bacteris làctics i Vitis per tal d'aconseguir millores biotecnològiques
| | A10 |
Conèixer els criteris per tal de seleccionar possibles cultius iniciadors per la fermentació alcohòlica i malolàctica.
Conèixer els principals mètodes de modificació genètica de llevats, bacteris làctics i Vitis per tal d'aconseguir millores biotecnològiques
|
Tipo B
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
| B5 |
Contribueix a l’ establiment i aplicació dels processos de treball de l’ equip
|
Tipo C
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
| C4 |
Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
|
tema |
Subtema |
TEMA 1. Estratègies de selecció de llevats i bacteris làctics pel seu ús en vinificació
|
- Criteris de selecció de llevats vínics (característiques desitjables i no desitjables)
- Criteris de selecció de bacteris làctics per a la fermentació malolàctica (característiques desitjables i no desitjables)
DEBAT: Fermentació alcohòlica espontània vs. fermentació alcohòlica inoculada |
TEMA 2. Mètodes clàssics de manipulació genètica de microorganismes
|
- Mutagènesi
- Hibiridació
- Exemples pràctics de la utilització d'aquestes tècniques en Enologia |
TEMA 3. La tecnologia del DNA recombinant o enginyeria genètica
|
- Definició de enginyeria genètica
- Etapes per a modificar un microorganisme per enginyeria genètica |
TEMA 4. Avenços en la millora genètica de microorganismes i plantes |
- Aplicacions de millores genètiques en llevats vínics
- Aplicacions de millores genètiques en bacteris làctics
- Aplicacions de millores genètiques en Vitis Vinifera
DEBAT: Ús de llevats modificats en Enologia |
Metodologías :: Pruebas |
|
Competencias |
(*) Horas en clase
|
Horas fuera de clase
|
(**) Horas totales |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
13 |
20 |
33 |
Seminaris |
|
4 |
16 |
20 |
Pràctiques a laboratoris |
|
12 |
6 |
18 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves mixtes |
|
2 |
0 |
2 |
|
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor. (**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos |
Metodologías
|
descripción |
Activitats Introductòries |
Presentació de l'assignatura tant dels continguts com de l'avaluació |
Sessió Magistral |
Explicació dels continguts teòrics per part del professor |
Seminaris |
Discussió d'articles divulgatius o cientifics, realització de debats i treballs relacionats amb els continguts explicats a les sessions magistrals |
Pràctiques a laboratoris |
Aplicació dels continguts teòrics al laboratori. Desenvolupament de tècniques d'enginyeria genètica |
Atenció personalitzada |
Resolució de dubtes per part del professor |
descripción |
L'alumne podrà contactar amb la professora per correu electrònic o personalment amb cita prèvia |
Metodologías |
Competencias
|
descripción |
Peso |
|
|
|
|
Seminaris |
|
Participació als debats i a la discussió dels articles realitzats a classe (15%)
Presentació d'un treball bibliogràfic sobre alguna aplicació enològica dels continguts de l'assignatura (30%) |
45% |
Pràctiques a laboratoris |
|
Presentació i discussió dels resultats obtinguts durant les pràctiques |
15% |
Proves mixtes |
|
Prova objectiva de tipus test i/o preguntes curtes |
40% |
Otros |
|
|
|
|
Otros comentarios y segunda convocatoria |
La segona convocatòria serà un examen final on es demanarà el coneixement exhaustiu dels continguts del curs. Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. |
Bàsica |
Brown, T.A., Gene cloning and DNA analysis, 2001, Oxford Blackwell Science
Fleet, G.H, Wine microbiology and biotechnology, 2002, Switzerland Harwood Academ. Cop.
Carrascosa, A.V., Microbiologia del vino, 2005, AMV Ediciones
, , ,
|
|
Complementària |
|
|
Asignaturas que se recomienda haber cursado previamente |
MICROBIOLOGIA I BIOQUÍMICA ENOLÒGIQUES I/19214111 | MICROBIOLOGIA I BIOQUÍMICA ENOLÒGIQUES II/19214112 |
|
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente. |
|