Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A1.1 |
Aplicar efectivament el coneixement de les matèries bàsiques, científiques i tecnològiques pròpies de l'enginyeria |
| A1.2 |
Dissenyar, executar i analitzar experiments relacionats amb l'enginyeria |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1.1 |
Comunicar i transmetre coneixements, habilitats i destreses de manera clara i efectiva en l'àmbit de l'enginyeria |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C1.4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A1.1 |
Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis de: Equips i maquinàries auxiliars de la indústria agroalimentària. Automatització i control de processos. Enginyeria de les obres i instal·lacions. Construccions agroindustrials.
Modelitza un procés químic senzill que relaciona els canvis en les variables de sortida d'un procés amb els canvis en les entrades.
Prediu (simula) el funcionament d'un procés.
Estableix una estratègia de control adequada en un equip determinat atenent a la seva integració en el procés global.
Destria la combinació optima de variables controlables i manipulables.
Redueix les interaccions entre llaços de control.
Analitza els llaços de control proposats per determinar la seva robustesa.
Ajusta els paràmetres dels controladors de forma analítica.
Comprèn el funcionament dels equips d'instrumentació.
S'inicia en el control digital de processos.
| | A1.2 |
Comprova a través de l'experimentació i treball en grup en el laboratori els fonaments teòrics explicats a l'aula.
Determina paràmetres d'ajust de controladors.
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1.1 |
Planifica la comunicació: genera idees, busca informacions, selecciona i ordena la informació, fa esquemes, determina el tipus de públic i els objectius de la comunicació,...
Redacta documents amb el format, contingut, estructura, correcció lingüística, registre adequats i il·lustra conceptes utilitzant correctament les convencions: formats, títols, peus, llegendes,...
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C1.4 |
Produeix un text oral gramaticalment correcte
Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa
|
Tema |
Subtema |
INTRODUCCIÓ |
Objectius i introducció al curs. Bibliografia. Incentius per a controlar un procés agroalimentari. Classificació de las variables de procés. Elements en el disseny d’un sistema de control. |
INSTRUMENTACIÓ DE PROCESSOS INDUSTRIALS. |
Adquisicio de dades de procés i el seu tractament. Mesuradors i tipus de mesuradors emprats en control de processos. Senyals emprades i transmissors de senyal. Elements finals de Control |
MODELAT i SIMULACIÓ. |
Desenvolupament de models matemàtics per a propòsits de control. Solucions analítiques i numèriques.
Comportament dinàmic de sistemes de primer y segon ordre.
Identificació de processos. |
ANÁLISI DEL COMPORTAMENT DINÁMIC DE PROCESSOS CONTROLATS. |
Introducció als sistemes de control feedback (retroalimentació). Comportament dinàmic de processos amb control feedback.
Tipus de controladors i ajust dels seus paràmetres
|
ALTERNATIVES AL LLAÇ BÀSIC DE CONTROL En FEEDBACK. |
Control de compensació de temps mort i resposta inversa, selecció i subhasta. Control en cascada i control inferencial. Control en rang dividit. Control en Feed Fordward (en avanç) i control de relació |
CONTROL DE PLANTES INDUSTRIALS. |
Integració de llaços de control individuals n el sistema de control de la planta. Interacció i desacoblamernt de llaços de control. Configuracions típiques de control de diferents operacions emprades en la indústria química i/o agroalimentaria (bescanviadors de calor, reactors/fermentadors, columnes, etc.).
Sistemes avançats de control. Control de supervisió, control adaptatiu i control de previsió.
Control de processos en etapes. PLC i temporitzadors |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
1 |
2 |
Sessió Magistral |
|
24 |
36 |
60 |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
15 |
30 |
45 |
Pràctiques a laboratoris |
|
15 |
22.5 |
37.5 |
Atenció personalitzada |
|
0.5 |
0.5 |
1 |
|
Proves objectives de preguntes curtes |
|
4 |
0 |
4 |
Proves pràctiques |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels alumnes i presentació de l’assignatura. |
Sessió Magistral |
Exposició dels continguts de l'assignatura. |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
Formulació, anàlisi, resolució i debat d'un problema o exercici, relacionat amb la temàtica de l'assignatura. |
Pràctiques a laboratoris |
Aplicar, a nivell pràctic, la teoria d’un àmbit de coneixement en un context determinat. Exercicis pràctics a través dels diferents laboratoris. |
Atenció personalitzada |
Resolucio de consultes i dubtes invividualment per cada alumne en el despatx del professor. |
Descripció |
Atendre als alumnes de forma individual per tal d'orientar-los en l'adquisició de coneixents tècnics i competencies socials.
Les consultes normalment es fan en visites concertades en horari d'atenció en el despatx del professor.
L'horari i el lloc d'atencio es comunicarà oportunament a traves de MOODLE
Malgrat no es necessari avisar amb antelació, és recomanable concertar cita per correu electrònic |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
Proves pràctiques a l'aula
Proves que inclouen activitats, problemes o casos a resoldre.
Es proposarà una activitat setmanal a classe de problemes que es lliurarà per la seva correcció i avaluació. |
10% |
Pràctiques a laboratoris |
|
Proves pràctiques de laboratori
Proves que inclouen activitats realitzades en el laboratori o casos a resoldre.
L'alumne lliurarà un informe per practica realitzada i aquesta serà corregida i avaluada.
Al final del periode d'impartició de l'assignatura, es realitzarà un examen individual |
15% |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
Es realitzaran DUES proves presencials d'avaluacio que que inclouen preguntes directes sobre un aspecte concret.
L'alumne ha de respondre de manera directa i raonada mitjançant els coneixements que té sobre la matèria.
Cadascuna de les proves te un pes del 30% sobre la nota final de l'assignatura |
60% |
Proves pràctiques |
|
Implementació d'un sistema de qualitat i seguretat alimentària d'una planta prèviament dissenyada (API). |
15% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
No es permetrà en cap cas l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves. La realització de les pràctiques de laboratori i problemes a l'aula és un REQUISIT INDISPENSABLE per tal de ser avaluat en qualsevol de les dues convocatòries de l'assignatura. En la convocatòria d'avaluació continuada cal assolir una puntuació mitjana de 4.0 punts sobre 10.0 entre les dues proves objectives de preguntes curtes per tal de poder ponderar la nota final segons especifica la taula anterior. Donat que s'han transferit objectius fonamentals de configuracio de control en un proes a l'avantprojecte, aquesta nota sempre es tindra en compte en el calcul de la nota final de l'assignatura independentment de si baixa la mitjana. La segona convocatoria contempla la realitzacio d'una única prova d'avaluacio total i exhaustiva dels diferents conceptes inclosos en el contingut de l'assignatura. A la segona convocatoria es pot tenir en compte la nota assolida en les activitats de "Resolucio de problemes" , "Encarrec de predisseny d'una planta" i "practiques de laboratori" si aquest fet millora la nota de l'alumne. La realitzacio de les practiques de laboratori és requisit indispensable per ser avaluat en la segona convocatoria. |
Bàsica |
Stephanopoullos, G., Chemical process Control. An Introduction to Theory and Practice , Prentice Hall Inc.,, 1984
Ollero de Castro, Pedro , Control e Instrumentación de Procesos Químicos, SINTESIS, 1997
|
|
Complementària |
Dale E. Seborg, Duncan A. Mellichamp, Thomas F. Edgar , Francis J. Doyle III , Process Dynamics and Control, John Wiley & Sons Ltd, 2004
, Standarts and Recommended Practices for Instrumentation and Control. I.S.A , ,
Terry L. M. Bartelt, Instrumentation and Process Control , Delmar Cengage Learning , 2006
Carlos A. Smith, Armando B. Corripio, Principles and Practices of Automatic Process Control , Wiley, 2005
Wolfgang Altmann, Practical Process Control for Engineers and Technicians , Newnes , 2005
|
|
Assignatures que es recomana cursar simultàniament |
LABORATORI INTEGRAT D'OPERACIONS UNITÀRIES/20214121 | ENGINYERIA DE PROCESSOS AGROALIMENTARIS I/20214114 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
FONAMENTS D'ENGINYERIA DE PROCESSOS/20214116 | MATEMÀTIQUES I/20214005 | EXPRESSIÓ GRÀFICA/20214001 | FISICOQUÍMICA/20214004 | COMPUTACIÓ EN ENGINYERIA DE PROCESSOS/20214002 | QUÍMICA II/20214009 | FÍSICA/20214003 | QUÍMICA I/20214008 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|