Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
Nutrició i salut
|
Som el que mengem?
Classes de nutrients
Quantitat diària recomanada.
Investigació en nutrició
|
Sistema digestiu
|
Anatomia i fisiologia del sistema digestiu
Coordinació dela digestió
Fibra
Flora intestinal
|
Nutrients implicats en el balanç hídric i electrolits |
Aigua
Sodi
Potassi
Clor
|
Nutrients amb funcions antioxidants |
Conceptes de radical lliure i estrés oxidatiu
Vitamina E
Vitamina C
Seleni
Altres components de la dieta antioxidants
|
Vitamina A i funció visual |
La funció visual
Vitamina A
Altres funcions de la vitamina A
|
Nutrients implicats en el correcte funcionament dels ossos |
Estructura de l'os i procès de remodelat
Calci i fòsfor
Vitamina D
Vitamina K
Fluor
|
Nutrients que actuen com coenzims en reaccions del metabolisme i en la formació de la sang |
Paper dels micronutrients en el metabolisme energètic
Vitamines del complex B
Iode
Ferro
Zinc
Coure
Manganès
Magnesi
Crom
Cobalt
|
Pes corporal |
Pes ideal i composició corporal
Equilibri energètic i necessitats energètiques
Control del pes corporal i obesitat
|
Nutrició dels carbohidrats utilitzables |
Classificació nutricional i nomenclatura
Índex glucèmic
Aliments rics en glúcids
Digestió i absorció dels glúcids de la dieta. Distribució i metabolisme
Alteracóns en la nutrició de glúcids
|
Nutrició dels lípids |
Consum, digestió i absorció. Distribució i metabolisme.
Àcids grassos omega-3 i omega-6.
Rol dels lípids de la dieta en les malalties cardiovasculars
|
Nutrició nitrogenada |
Balanç nitrogenat.
Essencialitat dels aminoàcids.
Els aminoàcids com a substrats energètics.
Qualitat de les proteïnes.
Malnutrició proteica.
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
21 |
28 |
49 |
Avantprojecte |
|
15 |
22 |
37 |
Seminaris |
|
11 |
15 |
26 |
Resolució de problemes, exercicis |
|
7 |
10 |
17 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves mixtes |
|
4 |
15 |
19 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l'assignatura |
Sessió Magistral |
Exposició dels continguts de l'assignatura |
Avantprojecte |
Presentació d'un nutrient relacionat amb la seva funció en l'organisme |
Seminaris |
Treball en profunditat d'un tema (monogràfic). |
Resolució de problemes, exercicis |
Plantejament i resolució individual o en equip de questions o un cas pràctic relacionat amb la nutrició, aplicant els coneptos teòrics apresos en l'assignatura |
Atenció personalitzada |
Resolució de dubtes i assessorament en l'exposició oral |
Descripció |
Departament de Bioquímica i Biotecnologia.
Begoña Muguerza:
Despatx 111.
correu electronic: begona.muguerza@urv.cat
telèfon: 977 55 95 21
Manuel Suarez
Despatx 105.
correu electronic: manuel.suarez@urv.cat
telefon: 977 55 84 86
|
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Avantprojecte |
|
Contingut i forma d'una exposició oral |
20% |
Seminaris |
|
Comentaris i crítica d'articles científics |
15% |
Resolució de problemes, exercicis |
|
Resolució de casos plantejats a classe |
15% |
Proves mixtes |
|
Contingut de les sessions magistrals |
50% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
És requisit imprescindible per superar l'assignatura obtenir un mínim de 5 punts sobre 10 en l'examen tipus mixte. Així mateix serà necessari realitzar la presentació oral. Es realitzarà una prova mixta parcial, que si s'aprova permetrà eliminar aquesta part de la matèria i presentar-se al'examen de primera convocatòria només amb la meitat del temari. La segona convocatòria consistirà en un examen final i es mantindran les notes de la presentació oral, seminaris i problemas. Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. |
Bàsica |
THOMPSON, J I MANORE, M, Nutrition: An applied approach, Pearson Education Inc., Benjamin Cummings, 2005
BRODY, T, Nutritional biochemistry, Academic Press, San Diego , 1999
BENDER, D.A., Introduction to nutrition and metabolism, 2nd ed. London Taylor and Francis , 1997
|
|
Complementària |
ALEMANY, M., Obesidad y nutrición, Alianza Editorial, Madrid 1992
ALEMANY, M, Enciclopedia de las Dietas y la Nutrición, 2 edició. Ed. Planeta, Barcelona, 1999
BJÖRNTORP, P., BRODOFF, B.N, Obesity., J.B. Lippincott Co., Philadelphia, 1992
COMBS, G.F, The Vitamins, Academic Press, San Diego, 1998
ENSMINGER , A. H, Foods & nutrition encyclopedia, 2nd ed . CRC, Boca Raton, Florida, 1994
GARCÍA SEGOVIA, P, MARTÍNEZ MONZO, Nutrición humana, , 2001
GARROW, J. S. i W. P. T. JAMES , Human nutrition and dietetics, 9th ed., Churchill Livingstone, Edinbourgh, 1994
HERNÁNDEZ RODRÍGUEZ, M. i SASTRE GALLEGO A., Tratado de nutrición, Díaz de Santos, Madrid, 1999
LINDER, M.C, Nutrición: aspectos bioquímicos, metabólicos y clínicos, Eunsa, Pamplona, 1988
MACRAE, R., SADLER, M.J., Encyclopaedia of food science, food technology and nutrition. 8 volums, Academic Press, London, 1993
MARTÍNEZ, J.A.: , Fundamentos teórico-prácticos de nutrición y dietética, McGraw-Hill Interamericana, Madrid, 1998
|
MAS, A., AZCUÉ, J.: Metales en sistemas biològicos. Colección LCT nº 74; Promociones y Publicaciones Univeritarias, Barcelona, 1993
MATAIX VERDÚ, J: Nutrición y alimentación humana, 2 volums, , Editorial Díaz de Santos, 2002
MERTZ, W.: Trace elements in human and animal nutrition. Vols. 1 i 2. Academic Press, San Diego, 1982
MORRISON, G., HARK L. . Medical nutrition and disease. 2nd ed. Malden, Mas Blackwell Science cop. 1999
PHIPPS, D.A.: Metals and metabolism. Clarendon Press. Oxford, 1976
SADLER, M. Encyclopedia of human nutrition (3 vol), 1999
SERRA, L.: Nutrición y salud pública métodos, bases científicas y aplicaciones. Masson, Barcelona, 1995
SORIGUER ESCOFET, F.J.C.:La Obesidad. Díaz de Santos, Madrid, 1994.
UNDERWOOD, E.J.: Trace elements in human and animal nutrition. Academic Press, New York, 1977
THOMPSON, J I MANORE, M: Nutrition: An applied approach, Pearson Education Inc., Benjamin Cummings, 2005
VÁZQUEZ, C., A.I. DE COS, C. LÓPEZ-NOMDEDEU. Alimentación y nutrición manual teórico-práctico. Madrid Díaz de Santos cop. 1998 .
WATERLOW, J.C.: Protein-energy malnutrition. Edward Arnold, London, 1992.
|
Assignatures que en continuen el temari |
BIOQUÍMICA DELS ALIMENTS/13214204 | ALIMENTS FUNCIONALS I INGREDIENTS BIOACTIUS/13214207 | DIETES I NUTRICIÓ/13214208 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
METABOLISME I LA SEVA REGULACIÓ/13214119 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|