Tipo A
|
Código |
Competencias Específicas |
|
Comú |
|
Professionalitzador |
|
Recerca |
Tipo B
|
Código |
Competencias Transversales |
|
Comú |
Tipo C
|
Código |
Competencias Nucleares |
|
Comú |
Objetivos |
Competencias |
Proporcionar els coneixements, sobre la naturalesa i composiciódels aliments, necessaris per l’exercici de les diverses funcions que pot desenvolupar el titulat en el Màster de Nutrició i Metabolisme dins del món professional.
|
|
|
|
Adquirir criteris, coneixements i habilitats sobre els processos d’obtenció i elaboració dels aliments, des de les matèries primeres fins als productes finals.
|
|
|
|
En finalitzar la assignatura, l’alumne ha d’haver assolit un coneixement global i complet de l’aliment: de la composició química, les propietats i el valor nutritiu, característiques sensorials, els processos tecnològics d’obtenció i elaboració, els mecanismes d’alteració i la seva prevenció. |
|
|
|
Estimular l’aprenentatge autònom i la discussió en grup, per afavorir el desenvolupament del criteri i la creativitat front a les actituds passives.
|
|
|
|
Adquisició de criteri científic per avaluar amb fonament dades i informacions sobre els aliments derivades de la seva composició i valor nutritiu. |
|
|
|
tema |
Subtema |
Tema 1. Introducció.
|
Concepte d’aliment. Components dels aliments.
Classificacions. |
Tema 2. Carns i derivats càrnics.
|
Composició química . Valor nutritiu. |
Tema 3. Peix , marisc i productes deivats.
|
Classificació, composició i valor nutritiu. |
Tema 4. Ous i derivats.
|
Composició i valor nutritiu. |
Tema 5. Llet i derivats làctis.
|
Composició. Valor nutritiu. |
Tema 6. Olis i greixos comestibles.
|
Composició química, propietats i valor
nutritiu. |
Tema 7. Cereals i derivats.
|
Tipus de cereals de consum. Composició i valor nutritiu. Pa i pastes alimentoses. Composició i valor nutritiu. |
Tema 8. Lleguminoses, tubèrculs i derivats.
|
Composició i valor nutritiu. |
Tema 9. Hortalisses i verdures.
|
Composició i valor nutritiu. |
Tema 10. Fruites.
|
Composició i valor nutritiu. Fruits secs. Composició i valor
nutritiu. Derivats de fruita. Composició i valor nutritiu. |
Tema 11. Edulcorants naturals i derivats.
|
|
Tema 12. Begudes alcohòliques. |
Composició i valor nutritiu. |
Tema 13. Begudes no alcohòliques. |
Aigües naturals, minerals i de taula. Begudes refrescants. |
Tema 14. Aliments estimulants i derivats. |
|
Tema 15. Condiments i espècies. |
|
Metodologías :: Pruebas |
|
Competencias |
(*) Horas en clase |
Horas fuera de clase |
(**) Horas totales |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
|
Sessió Magistral |
|
15 |
19 |
34 |
Seminaris |
|
18 |
19 |
37 |
|
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves objectives de tipus test |
|
2 |
0 |
2 |
|
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor. (**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos |
Metodologías
|
descripción |
Activitats Introductòries |
Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels estudiants i presentació de l’assignatura. |
Sessió Magistral |
Exposició dels continguts de l'assignatura. Classes de teoria. Activitats presencials. |
Seminaris |
Exposició oral de les activitats 1 i 2.
Activitat 1: Realització d’un estudi monogràfic d’un aliment, presentat en “power point”.
Activitat 2: Realització d’un treball, consistent en comentar un treball científic i/o de divulgació, presentat en “power point”.
|
Atenció personalitzada |
Temps que cada professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als estudiants. |
|
descripción |
M. Carmen López Sabater
mclopez@ub.edu
Departament de Nutrició i Bromatologia, Facultat de Farmàcia
|
|
|
descripción |
Peso |
Seminaris |
Exposició oral de les activitats 1 i 2.
Activitat 1: Realització d’un estudi monogràfic d’un aliment, presentat en “power point”.
Activitat 2: Realització d’un treball, consistent en comentar un treball científic i/o de divulgació, presentat en “power point”. |
25%
25% |
Proves objectives de tipus test |
Les classes de teoria s’avaluen mitjançant un examen final escrit de preguntes de tipus test. |
50% |
|
Otros comentarios y segunda convocatoria |
L'assignatura té convocatòria única. Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. |
Bàsica |
ASTIASARÁN, I. i MARTÍNEZ, A., Alimentos: Composición y propiedades, McGraw-Hill Interamericana, 2000
BELITZ, H.D: GROSH, W.; SCHIEBERLE P., Química de los alimentos, Acribia, 2011
BELLO, J., Calidad de vida, alimentos y salud Humana: Fundamentos científicos, Díaz de Santos, 2005
CENZANO, I.; MADRID, A.; VICENTE, J.M., Nuevo manual de industrias alimentarias, Mundi-prensa, 1993
Gil, A., Tratado de Nutrición. Composición y calidad nutritiva de los Alimentos. Volumen II, Médica Panamericana, 2010 2ª Edición
KUKLINSKI, C., Nutrición y bromatología , Omega, 2003
MATAIX, J., Nutrición y alimentación humana. Volumen I, Ergón, 2ª Edición. 2009
ORDOÑEZ, J. A. I Col. , Tecnología de los alimentos. Volumen II, Síntesis, 1998
POTTER, N.N.; HOTCHKISS, J.H., Ciencia de los alimentos, Acribia, 1999
RANKEN. M D, Manual de industrias de los alimentos, Acribia, 1993
VOLLMER, G. i Col., Elementos de bromatología descriptiva, Acribia, 1999
|
|
Complementària |
|
|
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente. |
|