DADES IDENTIFICATIVES 2015_16
Assignatura (*) FISIOLOGIA DEL TRANSPORT, DEFENSA I INTEGRACIÓ Codi 14204107
Ensenyament
Grau de Medicina (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període Horaris i dates d'examen
6 Obligatòria Segon 1Q
Modalitat i llengua d'impartició
Departament Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
SANCHEZ CERVELLÓ, DOMINGO JOSÉ
Adreça electrònica mariapurificacio.canals@urv.cat
joan.bosch@urv.cat
domingo.sanchez@urv.cat
jordi.blanco@urv.cat
cristina.gutierrez@urv.cat
sonia.fernandez@urv.cat
Professors/es
CANALS VENTÍN, MARIA PURIFICACIÓ
BOSCH SABATER, JOAN
SANCHEZ CERVELLÓ, DOMINGO JOSÉ
BLANCO PÉREZ, JORDI
GUTIÉRREZ FORNÉS, CRISTINA
FERNANDEZ VELEDO, SONIA
Web http://domingo.sanchez@urv.cat
Descripció general i informació rellevant La assignatura Fisiologia del transport, defensa i integració presente els continguts de sang, immunologia, circulatori, respiratori, excretor i la integració al medi ambient

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A2 Exploració física general i per sistemes, apropiada a l’edat del pacient, al sexe, a l’estat mental i físic, d’una manera completa i sistemàtica
 A4 Fer una orientació diagnòstica
 A7 Sistema cardiovascular
 A8 Sistema respiratori
 A11 Laboratori
 A42 L’estructura i la funció de l’organisme humà en estat de salut i de cadascun del seus òrgans i aparells
 A43 El cicle de la vida
 A45 Les alteracions de l’estructura i de la funció de l’organisme
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A2 Prendre i valorar les constants vitals (freqüència cardíaca, freqüència respiratòria, tensió arterial i temperatura)
Inspeccionar el tòrax i valorar l’estructura de la caixa toràcica, la mecànica respiratòria i l’ús de la musculatura accessòria
Palpar el tòrax i les vibracions vocals
Percudir el tòrax
Auscultar i reconèixer el murmuri vesicular
Localitzar els focus d’auscultació cardíaca
Auscultar els sorolls cardíacs normals
Prendre el pols arterial centrals i perifèrics
 A4 Analitzar tota la informació disponible
 A7 Prendre la pressió arterial
 A8 Interpretar els trets bàsics d’una espirometria
 A11 Interpretar els resultats dels exàmens analítics bàsics de sang, orina i líquids pleural, cefaloraquidi, ascític i articular
 A42 Conèixer i descriure les funcions normals dels diversos sistemes i aparells de l’organisme, en els diversos nivells d’organització (des de l’organisme intacte fins als nivells cel•lular, subcel•lular i molecular)
Conèixer els mecanismes homeostàtics i de regulació dels diversos sistemes i aparells
Conèixer les bases teòriques i l’aplicació dels diversos mètodes d’exploració funcional del sistemes i dels aparells.
 A43 Ha de conèixer con afecten en l’estructura i la funció normal els diferents estats de la vida: fetus, neonats, infants, adolescència, adults, vellesa i mort.
 A45 Conèixer les causes de les malalties més freqüents i prevalents del nostre entorn
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Temari Pràctic i Teòric: FISIOLOGIA DEL TRANSPORT, DEFENSA I INTEGRACIÓ
1.- Anàlisi de la sang
mesures quantitatives de les cèl•lules sanguínies
Temari Practic:
1. Interpretació dels paràmetres eritocitaris
2. ECG
3. Pressió Arterial i Auscultació cardíaca
4. Espirometria i exploració respiratòria
5. Paràmetres urinaris/interpretació gasometries
2.-Hematopoesi Producció de les hematies. Regulació de la eritropoesi. Citocinesi
3.- destrucció de les hematies mecanismes i sistemes de determinació.
4.- Anèmies causes més freqüents. Bases fisiològiques del metabolisme del ferro. Porfíries.
5.- Funcions de les plaquetes. Biologia molecular dels factors de la coagulació i vies de la hemostàsia. Metabolisme de l’endoteli vascular. Avaluació de les alteracions de la hemostàsia.
6.- Fibrinòlisi i trombosi Components i mecanisme d’acció.
7.- Immunitat innata. Resposta inicial al patògens. Mecanismes de reconeixement . Complement. Respostes a la infecció i síntesi de citosines. Interrelacions entre la resposta innata i la resposta específica. La immunitat a les mucoses.
8.- Resposta immunitària específica. Activació i diferenciació dels limfòcits T. Mecanismes d’acció. Activació dels limfòcits B. Distribució i funcions de les immunoglobulines. Regulació de la resposta immunitària. Memòria immunològica.
9.- Manipulació de la resposta immunitària. Regulació extrínseca de la immunitat en diferents situacions.
10. Generalitats cardíaques.
Funcions del sistema cardiovascular. Components del sistema cardiocirculatori. Circulació de la sang. Control del sistema cardiocirculatori
11. Introducció al potencial d'acció. Composició del LIC i del LEC. Potencials de membrana en repòs. Potencials d'acció.
12. Activitat elèctrica del cor. Bases de l'excitació del cor. Potencials d'acció de les cèl•lules cardíaques. Origen i mecanisme de l'autoexcitació cardíaca. Sistema de conducció. Ordre de jerarquia dels marcapassos. Ritmes anormals del cor.
13. Electrocardiograma. Origen i registre de l'electrocardiograma. Característiques de l'ECG normal. Tipus de derivacions i nomenclatures. Concepte i valoració de l'eix cardíac. Corrents de lesió. Interpretació electrocardiografia d'arítmies cardíaques
14. Propietats del múscul cardíac.
Contractilitat cardíaca. Funció del calci en la concentració de la fibra miocardíaca. Requeriments i fons d'ATP durant el cicle contracció-relaxació. Propietats mecàniques de la fibra miocardíaca. Nomenclatura. Relació força/velocitat. Relació longitud/tensió. Metabolisme cardíac.
15. Fenòmens mecànics del cicle cardíac. Fases del cicle cardíac i funció de les vàlvules cardíaques. Correlació entre els diferents paràmetres en el cicle cardíac. Efectes aspirants del cor. Fonocardiograma
16. Dinàmica cardíaca. Volum minut cardíac. Control del volum minut cardíac. Control de la freqüència: mecanismes intrínsecs, humorals i nerviosos. Regulació del volum sistòlic: precàrrega postcàrrega i contractilitat. Relacions entre VMC i retorn venós. Treball cardíac.
17. Conceptes d'hemodinàmica.
Flux, velocitat i secció. Relacions entre la pressió, resistència i cabal circulatori. Viscositat de la sang. Fluxos laminar i turbulent.
18. Circulació arterial. 18. Circulació arterial. Regiment de Regiment de flux. Gradient de pressió. Pressió màxima, mínima i pressió diferencial. Pressió mitjana. Propagació de l'ona de pressió. Mètodes de mesura de la pressió arterial. Pols arterial. Esfigmograma. Tensió a la paret arterial. Petites artèries i arterioles: vasoconstricció i vasodilatació.

19. Circulació venosa. Funció venosa. Pressions i flux venós. Factors responsables del retorn venós. Pols venós. Flebograma.
20. Circulació capil•lar i limfàtica.
Disposició, estructura i propietats funcionals dels capil•lars. Regulació del to vascular: factors intrínsecs i extrínsecs. Permeabilitat de la paret capil•lar. Capil•lars limfàtics. Estructura i funció. Limfa. Origen, quantitat i composició. Formació d'edemes: mecanismes fisiopatològics implicats.
21. Control local del flux sanguini. Mecanismes de control. Regulació local a curt termini. Regulació local a llarg termini.
22. Regulació de la pressió arterial. Factors que determinen la pressió arterial. Mecanismes en els quals es basa la regulació de la pressió arterial. Excitació i acció reflexa dels baroreceptors. Mecanismes immediats. Desplaçament del líquid capil•lar. Sistema renina-angiotensina-aldosterona (termini mitjà). Participació del ronyó (llarg termini).
23. Volèmia. Regulació. Magnitud de la volèmia. Variacions individuals. Causes de les variacions de la volèmia i reaccions compensadores. Mecanismes generales de regulació de la volèmia. Adaptació als canvis de volèmia
24. Estructura i funcions de l’aparell respiratori. Gasos de l’atmosfera. Necessitats d’oxigen i d’eliminació de CO2. Vies respiratòries superiors. Funcions vinculades : Olfació. Fonació. Nas, faringe , laringe, tràquea, bronquis, i alvèols. Membrana alveolar. Flux vasculars als pulmons.
25. Transport de gasos per les vies respiratòries. Pressions dels gasos . Pressions durant els moviments ventilatoris. Inspiració i expiració com a conseqüència de moviments toràcics. Moviments normals i forçats. Volums i capacitats pulmonars. Espirometria
26. Pressions pleurals durant la mobilitat ventilatòria. Respiració externa . Intercanvis de gasos. Lleis dels gasos. Transport d’oxigen. Hemoglobina. Sangs oxigenada i desoxigenada. Respiració interna. Dissociacions de l’Oxihemoglobina.
27. Transport plasmàtic de CO2. Hemoglobina i CO2. Pressions parcials dels gasos. Eliminació de l’excés d’àcid i de CO2. Controls de la Respiració. Regulació nerviosa en respiracions de repòs. Regulació en respiracions d’esforç.
28. Control químic de la respiració. Respostes a hipòxia , hipercàpnia , i hipocàpnia . Pressions dels gasos segons alçada. Adaptacions a l’alçada. Fases de l’adaptació.
29. Riscos pulmonars en grans alçades. .
Prevenció i actuacions, Exploracions bàsiques de l’aparell respiratori. Valoracions clíniques habituals de l’estat de les funcions respiratòries
30. Estructura i funcions del sistema excretor renal. El ronyó com a glàndula i regulador metabòlic. Ronyó i tensió arterial. Vascularitzacions renals . La nefrona com a unitat funcional. Tipus de cèl•lules de glomèrul i resta de la nefrona. L’aclariment de la sang com a origen de la formació de la orina.
31. Glomèrul i filtrat glomerular. Composició del filtrat. Membrana i pressió de filtració. Forces que intervenen en el filtrat glomerular. Regulació del filtrat glomerular. Volum del filtrat glomerular.
32. Fenòmens de reabsorció i secreció tubulars. .
Composició del líquid en els túbuls proximal, descendent, Nansa de Henle , ascendent , distal, i col•lector. Transportadors. Cotransportadors. Antitransportadors. Aport energètic .Permeabilitat tubular en les diferents localitzacions
33. Regulació extrarrenal de la composició del líquid a túbul i conducte col•lector.
Dilució i concentració . Sistema renina –angiotensina- aldosterona com a regulador de la composició urinària i de la tensió arterial. Orígens, síntesis , controls de secreció i accions de pèptids natriurètic, renina, angiotensina , i aldosterona
34. Orígens , síntesi, controls de secreció i accions de hormona antidiürètica i angiotensina II, Micció . Orina Fisiològica. Diüresi, característiques normals. Components inorgànics i orgànics de la orina. Exploracions físiques i clíniques de la funció renal. Fisiopatologia bàsica del trastorns de la diüresi.
35. Benestar. Ritmes fisiològics principals. Respostes neuroendocrines integrades a estímuls mediambientals. Ritmes circadians . Estructura de l’aparell circadià. Període dels ritmes. Ritmes endògens . Ritmes exògens.
36. Períodes en curs lliure. Melatonina. Secreció , control i accions. Síndrome del camvi horari. Cronofisiopatologia. Aplicacions. Estrès : tipus habituals. Hipotàlem , hipòfisi i suprarrenals en la resposta a l’estrès. Cortisol i d’altres hormones suprarrenals en la resposta a l’estrès. Fases de la resposta a l’estrès. Evolució dels ritmes segons edat
SEMINARIS

1 seminaris de Sang
2 seminaris d'Immunologia
3-4 seminaris de Cardiocirculatori
5-6 seminaris de Respiratori
7-8 seminaris d'Excretor
9. Integració

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Seminaris
A42
A43
18 4.5 22.5
Sessió Magistral
A7
A8
A42
36 45 81
Pràctiques a laboratoris
A11
A45
18 4.5 22.5
Atenció personalitzada
6 0 6
 
Proves objectives de preguntes curtes
A2
A4
A8
A42
1 5 6
Proves objectives de tipus test
A2
A7
A8
A42
6 6 12
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació dels profesors, i la explicació de cada part del contingut teòric de les classes magistrals
Seminaris Es pesentarà la tematica dels 18 seminaris que es realitzaran en el curs
Sessió Magistral Contingut teòric de sang, immunologia, circulatori, respiratori, excretor i integració
Pràctiques a laboratoris Es faran les recomanacións pertinents per tal assistir a les sesions pràctiques. Sesions en les que es passara llista en cada grup, ja que són obligatòries
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
Descripció
l'Hori esta exposat al taulell d'anuncis de la Unitat per tal que el professor us pugui atendre enviar un correu Tambe, podeu envia correus amb dubtes concrets, i en la mesura del possible al finalitzar les classes

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques a laboratoris
A11
A45
Els continguts pràctis formaran part de l'examen final, deixant clar quin es l'examen pràctic 20% de la nota total
Proves objectives de tipus test
A2
A7
A8
A42
evaluació del contingut teòric de la docència impartida 80%
Altres   una nota inferior o igual a 3.0 en alguna de les parts significara el suspens de tot l'examen
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica KOEPPEN, BM; STANTON, BA, Berne y Levy. Fisiología, Elsevier Mosby. 6a , 2009
FOX SI, Fisiología Humana, Interamericana-Mc Graw-Hill 7a ed, 2011
CONSTANZO,LS, Fisiología, Elservier-Saunders 4ª ed, 2011
GUYTON, AC; HALL JE, Tratado de Fisiología Médica, Elservier-Saunders 12a ed., 2011
SILBERNAGL, S; DESPOPOULOS, A, Fisiología texto y atlas, Panamericana 7a ed. , 2008
SILVERTHORN, DU, Fisiología Humana. Un enfoque integrado, Panamericana 4a ed, 2008
DVORKIN, MA; CARDINALI, DP, Best y Taylor. Bases Fisiológicas de la Práctica Médica, Panamericana. 14a ed, 2010
CONTI, f., Fisiología Humana, Mc Graw-Hill., 2010

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent