Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A16 |
Microbiologia i parasitologia dels aliments. |
| A26 |
Analitzar i avaluar els riscos alimentaris. |
| A27 |
Gestionar la seguretat alimentària. |
| A37 |
Assessorar legal, científica i tècnicament a la indústria alimentària i els consumidors. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A16 |
Conèixer el món dels microorganismes, la seva classificació i el paper dels mateixos en la humanitat.
Conèixer les tècniques d'estudi dels microorganismes
Classificar els microorganismes en base a les tècniques descrites.
Conèixer i utilitzar adequadament el vocabulari i la terminologia pròpies de la Microbiologia dels microorganismes d'interès alimentari.
Conèixer i utilitzar les fonts documentals que tracten els diferents aspectes de l'estudi dels microorganismes d'interès alimentari
Adquirir competències pràctiques mínimes per poder desenvolupar amb eficiència diferent tècniques microbiològiques
Conèixer les característiques definitòries dels principals grups microbians: morfològiques, metabòliques, etc.
| | A26 |
Conèixer les característiques definitòries dels principals grups microbians: morfològiques, metabòliques, etc.
Adquirir competències pràctiques mínimes per poder desenvolupar amb eficiència diferent tècniques microbiològiques
| | A27 |
Conèixer les característiques definitòries dels principals grups microbians: morfològiques, metabòliques, etc.
Adquirir competències pràctiques mínimes per poder desenvolupar amb eficiència diferent tècniques microbiològiques
| | A37 |
Conèixer les característiques definitòries dels principals grups microbians: morfològiques, metabòliques, etc.
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
Tema 1. |
Introducció a la microbiologia
1.1. Concepte de microbiologia
1.2. El lloc dels microorganismes en el món dels éssers vius
1.3. Descobriment i avenços més importants en el coneixement dels microorganismes
1.4. Microorganismes procariotes i eucariotes
1.5. Principals grups d’organismes que estudia la microbiologia
|
Tema 2. |
Tècniques d’estudi microbiològic / cel•lular / sub-cel•lular
2.1. Principis bàsics de la microscopia
2.2. Tècniques bàsiques de la microscopia: preparació de les mostres, coloracions simples i diferencials
2.3. Fraccionament cel•lular i localització microscòpica de molècules específiques (tècniques inmunológiques: inmunofluorescencia i enzim-inmuno-assaig) |
Tema 3. |
Embolcalls cel•lulars.
3.1. Sistemes de transport de la membrana citoplasmàtica.
3.2. La paret cel•lular dels procariotes.
3.3. La capa superficial paracristalina.
3.4. Estructures de resistència i inclusions en bacteris.
3.5. El flagel bacteria.
3.6. Respostes sensorials, taxias. |
Tema 4. |
Genètica bacteriana
4.1. Transformació
4.2. Conjugació
4.3. Transducció
4.4. Plàsmits i transposons
4.5. Mutacions: mecanismes
4.6. Nocions elementals d’enginyeria genètica
4.7. Tècniques basades en la PCR |
Tema 5. |
Metabolisme i nutrició microbiana.
5.1. Macronutrientes, micronutrientes i factors de creixement.
5.2. Catabolisme i anabolisme.
5.3. Diversitat catabòlica.
5.4. Fermentació de la glucosa.
5.5. Glucolisis, via de embden-meyerhof.
5.6. Fermentació làctica i alcohòlica.
5.7. Respiració cel•lular aeròbica i anaeròbia. |
Tema 6. |
Divisió bacteriana
6.1. Creixement bacterià: corba de creixement i fases
6.2. Expressió matemàtica de la corba de creixement
6.3. Mètodes de valoració del creixement microbià
6.4. Efecte dels factors ambientals sobre la velocitat de creixement
6.5. Cultius continus |
Tema 7. |
Medis de cultiu
7.1. Preparació
7.2. Tipus de medis de cultiu: l’enriquiment, selectius i diferencials
7.3. Obtenció de cultius purs
7.4. Concepte de soca |
Tema 8. |
Conservació de soques microbianes
8.1. Liofilització, nitrogen líquid i re-sembra
8.2. Col•leccions de cultius |
Tema 9. |
Concepte d'espècie
9.1. Taxonomia numèrica
9.2. Tècniques actualment aplicades a la taxonomia bacteriana
9.3. Principals grups bacterians en base a la nova edició del manual Bergey |
Tema 10. |
Taxonomia procariota.
10.1. Criteris en la taxonomia bacteriana.
10.2. El domini Archaea: propietats i aplicacions industrials.
10.3. El domino Bacteri:
10.3.1. Bacteris fotótrofas.
10.3.2. Bacteris Gramnegatius, espècies patògenes en humans. 10.3.3. Bacteris Grampositius: baix i alt contingut G+C, espècies implicades en la indústria alimentària i làctica. |
Tema 11. |
Els virus
11.1 Introducció històrica
11.2. Propietats generals dels virus
11.3. Estructura
11.4. Composició química
11.5. Genètica
11.6. Classificació
11.7. Virus bacterians (bacteriòfags): cicle lític d’infecció i lisogènic.
11.8. Virus vegetals
11.9. Mecanismes de reproducció
11.10. Detecció i tècniques de cultiu
|
Tema 12. |
Els fongs
12.1. Característiques generals
12.2. Cicle de reproducció
12.3. Principals grups taxonòmics |
Tema 13. |
Microbiologia industrial
13.1. Utilització de microorganismes en processos industrials.
13.2. Selecció i millora de microorganismes industrials
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Pràctiques a laboratoris |
|
24 |
30 |
54 |
Presentacions / exposicions |
|
30 |
45 |
75 |
Seminaris |
|
1 |
8 |
9 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l'assignatura. |
Pràctiques a laboratoris |
Introducció a les normes bàsiques de manipulació de microorganismes. |
Presentacions / exposicions |
Desenvolupament del contingut teòric de l'assignatura. |
Seminaris |
Elaboración de informe escrito sobre un tema de actualidad relacionado con las competencias de la asignatura. Exposicíón y defensa oral |
Atenció personalitzada |
Resolució de dubtes sobre els continguts i avaluació de l'assignatura |
Descripció |
Els estudiants poden contactar amb el professor a través del correu electrònic, moodle i presencialment prèvia concertació de cita. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Pràctiques a laboratoris |
|
S'avalaurà el desenvolupament de les pràctiques i capacitat de treballar en grup i un informe conjunt de pràctiques. |
10% |
Presentacions / exposicions |
|
Examen teórico parcial: aproximadamente mitad de la materia de la asignatura. Eliminatorio de materia con nota igual o superior a siete.
- Examen teórico final, 80 % de la nota: examen teórico de toda la materia de la asignatura para aquellos alumnos que no superaron el parcial y de la materia restante para aquellos que tuvieron nota igual o superior a siete en el parcial. Para que se tomen en consideración los porcentajes de prácticas y de seminarios, la nota de teoría debe de ser igual o superior a cuatro
|
80% |
Seminaris |
|
Informe escrito y exposición y defensa oral |
10% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
- Seminarios 10 % de la nota: exposición en clase un artículo relacionado con la microbiología y los alimentos. Grupos de alumnos. Obligatorios. Se guarda la nota para la segunda convocatoria. - Examen teórico parcial: aproximadamente mitad de la materia de la asignatura. Eliminatorio de materia con nota igual o superior a siete. - Examen teórico final, 80 % de la nota: examen teórico de toda la materia de la asignatura para aquellos alumnos que no superaron el parcial y de la materia restante para aquellos que tuvieron nota igual o superior a siete en el parcial. Para que se tomen en consideración los porcentajes de prácticas y de seminarios, la nota de teoría debe de ser igual o superior a cuatro - Prácticas 10 % de la nota: obligatorias. Elaboración de dosier de prácticas por parte de cada grupo al finalizar las mismas "Es prohibeix l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves a excepció del consentiment exprés del professor." |
Bàsica |
|
Biología de los microorganismos Madigan, M. T.; Martinko, J. M.; Parker, J. Brock Ed. Prentice Hall. Madrid, derrera edició disponible.
Introducció a la microbiologia Ingraham, J. L.; Ingraham, C. A. Reverté Barcelona, derrera edició disponible.
Microbiología Stanier, R. Y. [et al.] 2a ed. Ed. Reverté Barcelona, derrera edició disponible. |
Complementària |
|
Introducción a la micología Alexopoulos, C. J.; Mims, C. W. Ed. Omega Barcelona, derrera edició disponible.
Manual de parasitologia: morfologia i biologia dels paràsits d'interès sanitari Gállego Berenguer, J. Edicions Universitat de Barcelona Barcelona, derrera edició disponible.
Microbiología de Zinsser Joklik, W. K. [et al.] 20ª ed. Editorial Médica Panamericana Madrid, derrera edició disponible. |
Assignatures que en continuen el temari |
SEGURETAT I HIGIENE DELS ALIMENTS/14224116 | ALIMENTS FERMENTATS/14224213 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
BIOQUÍMICA I BIOLOGIA MOLECULAR/14224001 | BIOLOGIA CEL·LULAR I FONAMENTS DE GENÈTICA/14224004 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|