Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A19 |
Planificar, implantar i avaluar dietes terapèutiques |
| A20 |
Elaborar i interpretar una història dietètica. Interpretar una història clínica. |
| A21 |
Calcular i establir pautes alimentàries saludables. |
| A23 |
Realitzar educació alimentària. |
| A39 |
Realitzar tasques de formació de personal. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B2 |
Resoldre problemes de forma efectiva |
| B3 |
Aplicar pensament crític, lògic i creatiu. |
| B4 |
Treballar de forma autònoma amb iniciativa. |
| B5 |
Treballar de forma col·laborativa. |
| B6 |
Comprometre's amb l'ètica i la responsabilitat social |
| B7 |
Comunicar-se de manera efectiva i amb assertivitat en l'entorn laboral i com a ciutadà |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
| C5 |
Comprometre’s amb l'ètica i la responsabilitat social com a ciutadà/ana i com a professional. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A19 |
Saber com s'ha de plantejar l'abordatge dietètic en l'obesitat, la diabetis tipus 1 i tipus 2, la hipertensió i la dislipèmia
Saber valorar i entendre el concepte dieta única en el pacient amb risc cardiovascular
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Saber avaluar l'estat nutricional i metabòlic amb la integració de els diferents mètodes. Conèixer les bases dels diferents mètodes d'avaluació de l'estat metabòlic
Conèixer les bases dels trastorns innats del metabolisme i el tractament dietètic en els diferents trastorns, especialment en la fenilcetonúria
Diferenciar l'al lèrgia alimentària de la intolerància alimentària i conèixer les dietes d'exclusió per al tractament d'aquests trastorns
Conèixer el contingut, els objectius i l'aplicació de totes les dietes hospitalàries així com adquirir els coneixements necessaris per elaborar els menús, el manual, i les derivacions de totes les dietes de l'hospital
Saber planificar menús hospitalaris i dietes especials amb l'objectiu de donar un bon servei i una bona qualitat nutricional als pacients ingressats
| | A20 |
Saber valorar i entendre el concepte dieta única en el pacient amb risc cardiovascular
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional. Varorar la importància de la realització d'una correcta història dietètica en el context d'una consulta clínica
Conèixer i saber identificar els diferents factors de risc nutricional
Comprendre la importància d'una correcta exploració física de l'estat nutricional i saber utilitzar els diferents mètodes antropomètrics d'avaluació de la composició corporal i calcular la composició corporal d'un individu
Conèixer altres mètodes d'avaluació de la composició corporal i els mètodes d'avaluació subjectiva de l'estat nutricional, les seves utilitats i limitacions
Conèixer els mètodes bioquímics d'avaluació de l'estat nutricional incloent l'avaluació de l'estat vitamínic i mineral
Conèixer les bases dels trastorns innats del metabolisme i el tractament dietètic en els diferents trastorns, especialment en la fenilcetonúria
Diferenciar l'al lèrgia alimentària de la intolerància alimentària i conèixer les dietes d'exclusió per al tractament d'aquests trastorns
| | A21 |
Adquirir la capacitat per a intervenir en projectes de promoció, prevenció i protecció amb un enfocament comunitari i de salut pública
Saber valorar i entendre el concepte dieta única en el pacient amb risc cardiovascular
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas
Conèixer les necessitats nutricionals en les diferents etapes i situacions fisiològiques de la vida
Calcular dietes en funció de l'edat i diferents condicions fisiològiques de la vida
Confeccionar dietes controlades en hidrats de carboni, greixos, proteïnes, elements minerals i modificació de la textura
Conèixer les bases de l'alimentació vegetariana i diferents cultures
| | A23 |
Aplicar tècniques d'anàlisi qualitatives
Establir relacions entre formes de vida, comportaments alimentaris i estat de salut
Ser conscient la diversitat cultural dels comportaments alimentaris
Buscar els recursos necessaris per a comunicar - en un context multicultural
Conèixer i comprendre la realitat social dels usuaris / pacients (empatia)
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas
Conèixer les necessitats nutricionals en les diferents etapes i situacions fisiològiques de la vida
| | A39 |
Posar en funcionament, en un àmbit professional i d'una manera integrada, tota una sèrie de competències específiques, transversals i nuclears
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B2 |
Identifica el que és un problema i pren la decisió d’ afrontar-lo
Segueix un mètode lògic per identificar les causes d’ un problema i no quedar-se amb els símptomes
Troba la solució adequada
| | B3 |
Analitza una situació donada i identifica aspectes que cal millorar
| | B4 |
Presenta resultats d’ allò que s’espera en el temps previst
Reflexiona sobre el seu procés d’ aprenentatge i necessitats d’ aprenentatge
| | B5 |
Col·labora activament en la planificació del treball en equip, en la distribució de les tasques i terminis requerits
| | B6 |
Conèixer el codi deontològic de la professió
Reconèixer l’existència de costums i de creences que poden aconsellar l’evitació o la modificació d’actituds diagnòstiques i terapèutiques
Entendre la necessitat del secret professional i respectar-lo
| | B7 |
Controla suficientment els seus nervis per expressar-se en públic
Redacta documents amb el format, contingut, estructura, correcció lingüística, registre adequats i il·lustra conceptes utilitzant correctament les convencions: formats, títols, peus, llegendes,...
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C4 |
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa
| | C5 |
Mostra respecte vers els valors propis d'una cultura de la pau i de valors democràtics
|
Tema |
Subtema |
Organització d’un servei/unitat de Nutrició i Dietètica Clínica dins el context d’una entitat assistencial. |
|
Tasques de i responsabilitats del professional en dietètica dins el centre. |
|
Valoració d’un cas clínic i abordatge dietètic nutricional d’un pacient en àmbit. |
|
Participació en les activitats pròpies de la Unitat de Dietètica i Nutrició. |
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Pràctiques clíniques |
|
156 |
20 |
176 |
Treballs |
|
1 |
22 |
23 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Explicació dinàmica de les pràctiques |
Pràctiques clíniques |
Realització de les pràctiques en entitats assistencials |
Treballs |
Valoració de l'organització d'un servei-unitat de nutrició i dietètica clínica dins de l'entitat assistencial.
Valoració de dos casos clínics amb el seu abordatge dietètic nutricional.
Autovaloració crítica de les pràctiques. |
Atenció personalitzada |
Atenció personalitzada de l'alumne per part dels professors responsables sobre el seguiment i la realització de les pràctiques. |
Descripció |
S'atendrà als alumnes prèvia petició de consultes a través dels emails dels professors responsables. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Pràctiques clíniques |
|
|
80% |
Treballs |
|
|
20% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
No hi ha segona convocatòria |
Bàsica |
|
Salas-Salvadó
J, Bonada A, Trallero R,Saló ME, Burgos
R. Nutrición y Dietètica Clínica. Barcelona: Masson; 2014 Gil
A. Tratado de Nutrición. Madrid: Médica
Panamericana, 2010 |
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|