Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A8 |
Analitzar adequadament dades i resultats experimentals propis dels àmbits de Biotecnologia amb tècniques estadístiques, i saber-los interpretar |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A8 |
Conèixer els efectes dels components probiòtics i prebiòtics sobre la salut
Comprendre les bases de legislació referent a pro i prebiòtics
Entendre el paper de la EFSA en Europa en relació als aliments funcionals
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
Tema 0 |
Introducció. Concepte de prebiòtic i probiòtic. Sinbiòtics i abiòtics. Anatomia, fisiologia i bioquímica del tracte gastrointestinal. Microbiota. Malalties digestives. Models in vitro d’intestí. |
Tema 1 |
Fibra i prebiòtics. Conceptes. Elements diferenciadors.
|
Tema 2 |
Característiques dels microorganismes probiòtics.
|
Tema 3 |
Evidència científica dels prebiòtics i probiòtics. Definició de les dianes fisiològiques i sectors poblacionals. Aplicació en diferents patologies o estats de salut.
|
Tema 4 |
Disseny d’aliments amb funció prebiòtica i probiòtica. Tendències de consum. Definició de la funcionalitat. Desafiaments tecnològics. Exemples de mercat. Perspectives de futur.
|
Tema 5 |
Regulació dels prebiòtics i probiòtics. Reglamentació internacional i europea. Dossiers per a l’acceptació de un claim. Claims aprovats.
|
Tema 6 |
Selecció de cultius iniciadors probiòtics per al seu ús en aliments.
|
Tema 7 |
Aplicació de prebiòtics i microorganismes probiòtics en diferents tipus d’aliments: derivats de la llet, productes de origen vegetal i derivats de la carn. Perspectives d’aplicació en altres aliments.
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
2 |
2 |
4 |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
23 |
15 |
38 |
Presentacions / exposicions |
|
4 |
16 |
20 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves objectives de preguntes curtes |
|
3 |
9 |
12 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Comentar com serà el desenvolupament de l'assignatura, les metodologies, els continguts, el sistema d'avaluació i les fonts d'informació. |
Sessió Magistral |
Explicar els conceptes bàsics |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
Sessions de treball dels temes. Discussió entre tots de cada tema, valorant punts més importants |
Presentacions / exposicions |
Presentacions dels resums dels temes. Grups de 2-3 elaboraran resums ppt dels temes en base a conclusions de sessions de treball |
Atenció personalitzada |
Atenció individualitzada de l'alumnat sobre aspectes/ dubtes sorgits durant el curs |
Descripció |
Departament de Bioquímica i Biotecnologia.
Begoña Muguerza:
Despatx 111.
correu electronic: begona.muguerza@urv.cat
Albert Bordons
Despatx. 114.
correu electronic:albert.bordons@urv.cat
|
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
Treball a classe, intervencions, discussió |
20 % |
Presentacions / exposicions |
|
Treball-resum de temes presentat per grups |
30 % |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
Prova objectiva individual amb preguntes de respostes curtes, sobre continguts de tots temes |
50 % |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Serà necessària una puntuació de 5 punts en l'examen per superar l'assignatura. La segona convocatòria s'avaluarà igual que la primera. Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. |
Bàsica |
Michael P. Doyle and Larry R. Beuchat, Food microbiology : fundamentals and frontiers. Cap. 42, Michael P. Doyle and Larry R. Beuchat, 3d ed, ASM press 2007.
Susan Sungsoo Cho, E. Terry Finocchiaro, Handbook of prebiotics and probiotics ingredients : health benefits and food applications , Susan Sungsoo Cho, E. Terry Finocchiaro., CRC Press 2010.
Shelly Jardine, Prebiotics and probiotics, Shelly Jardine, Wiley-Blackwell, 2009.
|
Hasler, C. M. (1998). Functional foods: Their role in disease prevention and health promotion. Scientific Status Summary. Food Tech. 52(11):63-70.
Roberfroid M.(2002). Aliments fonctionnels. Collection Sciences & Techniques agroalimentaires. Editions Tec&Doc. París.
Schmidl M.K. and T.P. Labuza.(2003). Essentials of functional foods. Aspen Press. Minnessota.
|
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|