DADES IDENTIFICATIVES 2015_16
Assignatura (*) QUÍMICA Codi 19214003
Ensenyament
Grau d'Enologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
12 Formació bàsica Primer AN
Llengua d'impartició
Català
Departament Química Analítica i Química Orgànica
Química Física i Inorgànica
Coordinador/a
REGUERO DE LA POZA, MARIA DEL MAR
LARRECHI GARCÍA, MARIA SOLEDAD
REINA LOZANO, JOSÉ ANTONIO
Adreça electrònica
Professors/es
Web
Descripció general i informació rellevant Aquesta assignatura permet que l'alumne adquireixi els coneixements i desenvolupi les competències de la química general, com a matèria bàsica de la branca de ciències.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudi que estàs cursant, en aquesta assignatura només tindràs dret a examen. Per conèixer la data de realització de l'examen consulta a l'apartat d'horaris de les assignatures. En cas d'haver de sol·licitar convocatòria extraordinària recorda que per poder matricular aquest dret d'examen hauràs de presentar una sol·licitud a la secretaria del teu Campus/Centre.

Continguts
Tema Subtema
1.- Estructura atòmica. Números quàntics. Orbitals. Configuracions electròniques. Taula periòdica.
2.- Enllaç. Tipus d’enllaç. Enllaç covalent. Estructures de Lewis. Hibridació. Representacions bi- i tridimensionals dels compostos.
3.- Nomenclatura i formulació inorgànica i orgànica. Nomenclatura i formulació inorgànica i orgànica.
4.- Forces intermoleculars i estats d’agregació. Forces dipol-dipol. Forces de dispersió. Enllaç d’hidrogen. Conseqüències en les propietats: solubilitat, punts de fusió, etc.
5.- Gasos. Gasos
6.- Reaccions i estequiometria. Tipus de reaccions. Estequiometria i reactiu limitant. Estequiometria de dissolucions.
7.- 1er principi de la termodinàmica. Variables i funcions d’estat. Calor, treball i primer principi de la termodinàmica. Entalpia i termoquímica.
8.- 2on i 3er principis de la termodinàmica Segon principi de la termodinàmica i entropia. Funcions G i A i criteris d’espontaneïtat. Canvis de fase. Equilibri químic. Equilibri en fase gas.
9.- Equilibri en dissolució. Equilibri àcid-base en medi aquós. Solucions amortidores. Càlcul de pH. Introducció als mètodes volumètrics. Valoració àcid-base. Indicadors. Equilibri d’oxidació-reducció. Potencial redox i equació de Nerst. Volumetries redox. Indicadors redox. Equilibri de formació de complexos. Equilibri de precipitació.
10.- Cinètica. Velocitat de reacció i equació de velocitat. Equacions integrades de cinètiques senzilles. Influència de la temperatura en la velocitat de reacció. Mecanismes de reacció. Catàlisi.
11.- Dissolucions ideals. Lleis de Raoult i Henry. Propietats col·ligatives.
12.- Pràctiques de laboratori. 1.- El laboratori (Material de laboratori).
2.- Volumetria àcid-base. Ús d'indicadors.
3.- Preparació d'una solució tampó.
4.- Volumetria redox: determinació de la concentració d'aigua oxigenada en una aigua oxigenada comercial.
5.- Calor de neutralització i calor integral de dissolució.
6.- Extracció de la cafeïna i purificació per sublimació.
7.- Preparació i recristal.lització de l'aspirina.
8.- Preparació d'un complex de Cu(II) amb sacarina.
9.- Cinètica.

Atenció personalitzada
Descripció
S'ha considerat una dedicació d'atenció personalitzada a cada alumne de 2 hores al llarg de l'assignatura.

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

A la segona convocatòria només es podran recuperar les qualificacions corresponents a les proves escrites, mantenint les notes de les pràctiques al laboratori (si s'ha aprovat aquesta part de l'assignatura).

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació
Bàsica R. H. Petrucci, W. S. Harwood, F. G. Herring, Química General, Volumen I y II, última disponible, Prentice Hall, 2003
J. Martínez Urreaga, A. Narros Sierra, M.M. de la Fuente García Soto, F. Pozas Requejo, V.M. Díaz Lo, Experimentación en Química General, última disponible, Thomson, 2006
R. Chang, Química, última disponible, McGrawHill, México, 2007

Complementària American Chemical Society, Química, un proyecto de la ACS, , Ed. Reverté, 2005
J. Saña Vilaseca, Química per a les ciències de la naturalesa i de l'alimentació, , Ed. Vicens Vives, 1993
R. Chang, Physical Chemistry for the biosciences, , University Science Books, 2004
V. López Solanas, Téncicas de Laboratorio, 2a, Edunsa, 1994

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent