Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A8 |
Ser capaç de realitzar la transformació d'aquest raïm en vi en funció del tipus de producte buscat, dels imperatius reglamentaris i d'higiene. |
| A15 |
Ser capaç de participar al conjunt de les activitats dintre una empresa de productes derivats de la vinya o del vi, o altres begudes fermentades. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B4 |
Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa. |
| B6 |
Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o en àmbits tècnics concrets. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C2 |
Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació. |
| C3 |
Gestionar la informació i el coneixement. |
| C4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A8 |
Conèixer l'enologia i viticultura en els seus aspectes històrics, socials i sanitaris.
| | A15 |
Conèixer la geografia vitivinícola espanyola i mundial, tant a nivell de territori com de productes produïts, sent capaç de distingir a grans trets els vins de diferents regions.
Conèixer l'enologia i viticultura en els seus aspectes històrics, socials i sanitaris.
Conèixer la professió d'enòleg i els seus reptes més importants.
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B4 |
Presenta resultats d’allò que s’ espera en la manera adequada d’ acord amb la bibliografia donada i en el temps previst
Analitza les seves limitacions i possibilitats per desenvolupar la seva tasca/treball
Decideix com gestiona i organitza el treball i el temps
| | B6 |
El llenguatge no verbal es apropiat al discurs verbal
Planifica la comunicació: genera idees, busca informacions, selecciona i ordena la informació, fa esquemes, determina el tipus de públic i els objectius de la comunicació,...
Fa presentacions interessants i convincents
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C2 |
Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
Utilitza programari per a comunicació on-line: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu...
| | C3 |
Avalua críticament la informació i les seves fonts i la incorpora a la pròpia base de coneixements i al seu sistema de valors
| | C4 |
Produeix un text oral gramaticalment correcte
Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
|
Tema |
Subtema |
Aspectes històrics de l'enologia |
|
Vi i salut |
Introducció general. Metabolisme de l'alcohol.
Metabolisme i efectes perjudicials d'alguns compostos secundaris
Efectes positius. Compostos antioxidants |
Vi i medi ambient |
Control i tractament de residus
Pràctiques enològiques i vitícoles i la seva relació amb el canvi climàtic: Petjada de carboni
|
Vi i gastronomia |
|
Geografia vitivinícola |
Visió general. Aspectes econòmics i comercials.
Coneixement del principals països productors:
Espanya, Itàlia i França.
Altres països productors europeus
Nous països productors: Austràlia, Xile, Argentina i Sudàfrica.
|
La professió d'enòleg |
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
15 |
22.5 |
37.5 |
Pràctiques a laboratoris |
|
30 |
22.5 |
52.5 |
Presentacions / exposicions |
|
15 |
15 |
30 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
1 |
2 |
|
Proves mixtes |
|
2 |
0 |
2 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Desenvolupament de l'assignatura. Assignació de les tasques a realitzar. |
Sessió Magistral |
Conceptes bàsics de l'assignatura: Història, tractament de residus, Nocions generals zones vitivinícoles, etc... |
Pràctiques a laboratoris |
Sessions comentades de tast. Anàlisi del metabolisme de l'etanol. |
Presentacions / exposicions |
Presentacions individualitzades de zones específiques. Presentacions de vins |
Atenció personalitzada |
Seguiment individual. Orientació. |
Descripció |
Tutories individuals per tractar temes de treball de l'assignatura. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Pràctiques a laboratoris |
|
Avaluació mitjançant participació a les pràctiques |
20% |
Presentacions / exposicions |
|
Anàlisi de les exposicions que hagi de fer l'alumne al llarg del curs. |
40% |
Proves mixtes |
|
Exàmens periòdics (6, amb una avaluació de 5 punts cadascun)
En aquests examens estaran prohibits el mòbils, ordinadors, etc... |
40% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
El curs es planifica en forma d'avaluació continuada. Aquells alumnes que , pels motius que siguin no pugui assistir de forma habitual a classe, haurà de fer les exposicions indicades en el moment que li pertoqui (40%) i d'altra banda una avaluació global pel restant 60% en segona convocatòria mitjançant un examen escrit. Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. |
Bàsica |
|
Bravo, F. Y Bravo, J.M: Consumo moderado de bebidas
alcohólicas: salud y civilización. Inesiba, Madrid, 1993. Bujan, J. La Guía de la nueva
cultura del vino. Rubes editorial, Barcelona, 2004. Bujanda, L. Efectos del vino en la salud. Prous
Science, Barcelona, 2001 Butlletí anual O.I.V. Chiras
D. Environmental Science. A framework for Decision
Making. The Benjamin/Cummings Publishing Company, Inc., CA,
1988. Ciurana,
J. Els vins de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca.
Generalitat de Catalunya, Barcelona. 1980 Empresa Nacional MERCASA: Alimentación en España 2003
(serie anyal). MERCASA, Madrid, 2003. Giralt, E. Vinyes i vins: Mil
anys d’història. Universitat de Barcelona, 1993. Grande Covian, F., El vino en la nutrición humana.
CRDO Campo de Borja, Zaragoza, 1995 Hubrecht
Duijker. Atlas de los vinos de España. Ed. Plaja & Janés. Barcelona,
1992. Umwin,
T. El viño y la viña. Geografía histórica de la viticultura y el comercio
del vino. Tusquets editores. Barcelona, 2001 Vallee,
B. L., El alcohol en el mundo occidental. Investigación y Ciencia, 263:
56-61, 1998. Revistes periòdiques: Revista de l'ACE, Enólogos, etc... |
Complementària |
|
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
ENOLOGIA GENERAL I/19214113 | VITICULTURA/19214107 | ANÀLISI SENSORIAL I/19214114 | ENOLOGIA GENERAL II/19214115 | PRÀCTIQUES INTEGRADES D'ENOLOGIA/19214117 | PRÀCTIQUES INTEGRADES DE VITICULTURA/19214110 | ANÀLISI SENSORIAL II/19214116 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|