Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A1.1 |
Aplicar efectivament el coneixement de les matèries bàsiques, científiques i tecnològiques pròpies de l'enginyeria |
| A1.2 |
Dissenyar, executar i analitzar experiments relacionats amb l'enginyeria |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1.1 |
Comunicar i transmetre coneixements, habilitats i destreses de manera clara i efectiva en l'àmbit de l'enginyeria |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C1.4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A1.1 |
Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis de la gestió de la qualitat i de la seguretat alimentària. Anàlisi d'aliments. Traçabilitat.
Coneix diferents aspectes relacionats amb el món dels microorganismes en els aliments.
Descriu com és la microbiota normal dels aliments.
Coneix i aplica les tècniques de conservació dels aliments.
Coneix les tècniques d'estudi dels microorganismes.
Coneix les necessitats nutricionals i les capacitats metabòliques dels microorganismes.
Coneix i determina quins tipus d'alteracions microbianes es produeixen en els aliments.
Coneix les malalties relacionades amb la presència dels microorganismes en els aliments.
Coneix quina estructura i mecanisme d'acció tenen les toxines microbianes.
Coneix i fa servir adequadament el vocabulari i la terminologia pròpia de la microbiologia dels microorganismes d'interès industrial.
| | A1.2 |
Aprèn a planificar i programar experiments en tot el seu conjunt, des de la previsió del material necessari fins a la interpretació dels resultats.
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1.1 |
Planifica la comunicació: genera idees, busca informacions, selecciona i ordena la informació, fa esquemes, determina el tipus de públic i els objectius de la comunicació,...
Redacta documents amb el format, contingut, estructura, correcció lingüística, registre adequats i il·lustra conceptes utilitzant correctament les convencions: formats, títols, peus, llegendes,...
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C1.4 |
Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa
|
Tema |
Subtema |
1.- Desarrollo de la microbiología de los alimentos. |
1.1.- Introducción a la microbiología delos alimentos
1.2.- Antecedentes históricos. |
2.- Condiciones que influyen en el desarrollo de los microorganismos en los alimentos. Contaminación de los alimentos. |
2.1. Fuentes naturales.
2.2. Contaminación de los alimentos durante su manipulación e industrialización. |
3.- Microorganismos asociados a los alimentos. |
3.1. Microbiota inicial.
3.2. Microorganismos patógenos.
3.3. Microorganismos productores de alteraciones.
3.4. Metodología de la toma y procesamiento de las muestras. Técnicas de recuento e identificación de
microorganismos.
3.5. Técnicas moleculares aplicadas al análisis microbiológico de los alimentos.
3.6. Técnicas rápidas de identificación de los microorganismos en los
alimentos. |
4.- Principios generales de la alteración de los alimentos. |
4.1. Criterios de comestibilidad.
4.2. Causas de alteración.
4.3. Clasificación de los alimentos según la facilidad con que se alteran. 4.4. Factores que determinan el número y clase de microorganismos en los alimentos.
4.5. Factores que influyen en el crecimiento microbiano en los alimentos.
4.6. Cambios causados por los microorganismos. |
5.- Principios generales de la conservación de los alimentos. |
5.1. Métodos de conservación.
5.2. Asepsia.
5.3. Eliminación de los microorganismos.
5.4. Mantenimiento de las condiciones anaerobias. |
6.- Principios generales de los sistemas de control de procesos en la industria agroalimentaria. |
|
7.- Virologia |
7.1. Características generales de los virus
7.2. Clasificación de los virus
7.3. Técnica de detección de los virus en los alimentos
7.4. Principales grupos de virus relacionados con los alimentos |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
1.5 |
2.5 |
Presentacions / exposicions |
|
30 |
45 |
75 |
Pràctiques a laboratoris |
|
15 |
22.5 |
37.5 |
Seminaris |
|
10 |
15 |
25 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves objectives de preguntes curtes |
|
4 |
6 |
10 |
Proves pràctiques |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Determinar el nivel de conocimiento de los alumnos sobre el mundo de los microorganismos. En base a los resultados que obtengamos de esta toma de contacto, podremos determinar el porcentaje de actividades introductorias que deberemos implementar con los mismos. |
Presentacions / exposicions |
Clases teóricas, interactuando con el alumno mediante preguntas. |
Pràctiques a laboratoris |
OBLIGATORIAS. Aplicación de diferentes metodologías de análisis microbiológico de los alimentos |
Seminaris |
OBLIGATORIOS. Exposición de artículos y temas de actualidad relacionadas con la microbiología de los alimentos |
Atenció personalitzada |
Los alumnos podrán ponerse en contacto con los profesores que imparten la asignatura mediante el moodle o por correo electrónico. En el caso que lo consideren oportuno, podran concertar una entrevista personal. |
Descripció |
Los alumnos podrán ponerse en contacto con los profesores que imparten la asignatura mediante el moodle o por correo electrónico. En el caso que lo consideren oportuno, podran concertar una entrevista personal. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Presentacions / exposicions |
|
Examen teóric parcial 35%: aproximadament mitat de la materia de la assignatura. Eliminatori de materia amb nota igual o superior a set.
- Examen teóric final, 70 % de la nota: examen teóric de tota la materia de la assignatura per aquells alumnes que no van superar el parcial i de la materia restant per aquells que tenien nota igual o superior a set en el parcial
|
70% |
Pràctiques a laboratoris |
|
Pràctiques: obligatories. Elaboració de dosier de pràctiques per cada grup a la finalització de les mateixes.
5% de la nota |
5% |
Seminaris |
|
Exposició a clase d'un artícle relacionat amb la microbiologia i els aliments. Grups de 1-2 alumnes. Obligatoris. Es guarda la nota per la segona convocatoria.
5% de la nota
|
5% |
Proves pràctiques |
|
Encarrec de disseny d'una planta de procés |
15% |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
Evaluació a meitat del quadrimestre del continguts teòrics de l'assignatura (37.5% de la nota)
Evaluació al final del quadrimestre dels continguts teòrics de l'assignatura (37.5% de la nota). 75% de la nota pel alumnes que no varen alliberar els continguts del primer parcial.
|
75% |
Altres |
|
No se evalua |
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Per poder eliminar matèria en la primera prova, la nota ha de ser igual o superior a 7. Per poder fer promig amb amb els seminaris i les practiques, la nota de la segona prova ha de ser igual o superior a 4. Notes de seminaris i pràctiques es guarda per la segona convocatoria sempre que la nota de la prova objectiva sigui igual o superior a 4. Es prohibeix l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves a excepció del consentiment exprés del professor. |
Bàsica |
|
Fundamental Food Microbiology, Fifth Edition
Bibek Ray, Arun Bhunia
November 26, 2013
by CRC Press
Textbook
- 663 Pages
- 87 B/W Illustrations
ISBN 9781466564435
.- Adams, M.R.; Moss M.O. Microbiología de los alimentos. Acribia. Zaragoza.
Darrere edició
disponible
.- Hayes, P.R. Microbiología e higiene de los alimentos. Acribia, Zaragoza.
Darrere edició
disponible
.- Jay, J.M. Microbiología moderna de los alimentos. Acribia, Zaragoza.
Darrere edició
disponible
.- Mossel, D.A.A.; Moreno García , B; Struijk, C.B. Microbiología de los alimentos: fundamentos ecológicos para garantizar y comprobar la integridad (inocuidad y calidad) microbiológica de los alimentos. Acribia, Zaragoza.
Darrere edició
disponible
.- Roberts, D; Hooper, W.; Greenwood, M. Microbiología práctica de los alimentos. Métodos para el examen de los microorganismos de los alimentos de interés para la salud pública. Acribia, Zaragoza.
Darrere edició
disponible
|
Complementària |
.- Bourgeois, C.M.; Mescle, J.F. ; Zucca, J. Microbiologia alimentaria. Vol I: Aspectos microbiológicos de la seguridad y calidad alimentaria. Acribia, Zaragoza.
Darrere edició
disponible
.- Bourgeois, C.M.; Larpent, J.P. Microbiologia alimentaria. Vol II: Fermentaciones alimentarias. Acribia, Zaragoza.
Darrere edició
disponible
.- Doyle, M.P. Microbiologia de los alimentos. Fundamentos y fronteras. Acribia, Zaragoza.
Darrere edició
disponible
.- Fehlhaber, K.; Janetschke, P. Higiene veterinaria de los alimentos. Acribia, Zaragoza.
Darrere edició
disponible
.- Forsythe, S. J. Alimentos seguros: Microbiología. Acribia, Zaragoza.
Darrere edició
disponible
.- Forsythe, S. J. Higiene de los alimentos. Microbiología y HACCP. Acribia, Zaragoza.
Darrere edició
disponible
.- ICMSF. Ecologia microbiana de los alimentos. Vol I.: Factores que afectan a la supervivencia de los microorganismos en los alimentos. Acribia, Zaragoza.
Darrere edició
disponible
.- ICMSF. Ecología microbiana de los alimentos. Vol II.: Productos alimenticios. Acribia, Zaragoza.
Darrere edició
disponible
.- ICMSF. Microorganismos de los alimentos. Vol VI. Ecología microbiana de los productos alimentarios. Acribia, Zaragoza.
Darrere edició
disponible
.- ICMSF. Microorganismos de los alimentos. Vol VII. Análisis microbiológico en la gestión de la seguridad alimentaria. Acribia, Zaragoza.
Darrere edició
disponible
.- Lee, B.H. Fundamentos de biotecnología de los alimentos. Acribia, Zaragoza.
Darrere edició
disponible
.- Roller, S.; Harlander, S. Genetic modiffication in the foor industry: a strategy for quality improvement. Blacki Academis, NY.
Darrere edició
disponible
.- Sanchís, V. et al. Prácticas microbiología de alimentos. Ed de la Universitat de Lleida.
Darrere edició
disponible
.- Yousef, A.E.; Carlstrom, C. Microbiología de los alimentos: manual de laboratorio. Acribia, Zaragoza.
Darrere edició
disponible
| |
Complementària |
|
Complementària |
.- Bourgeois, C.M.; Mescle, J.F. ; Zucca, J. Microbiologia alimentaria. Vol I: Aspectos microbiológicos de la seguridad y calidad alimentaria. Acribia, Zaragoza. derrera edició disponible
.- Bourgeois, C.M.; Larpent, J.P. Microbiologia alimentaria. Vol II: Fermentaciones alimentarias. Acribia, Zaragoza. derrera edició disponible
.- Doyle, M.P. Microbiologia de los alimentos. Fundamentos y fronteras. Acribia, Zaragoza. derrera edició disponible
.- Fehlhaber, K.; Janetschke, P. Higiene veterinaria de los alimentos. Acribia, Zaragoza. derrera edició disponible
.- Forsythe, S. J. Alimentos seguros: Microbiología. Acribia, Zaragoza. derrera edició disponible
.- Forsythe, S. J. Higiene de los alimentos. Microbiología y HACCP. Acribia, Zaragoza. derrera edició disponible
.- ICMSF. Ecologia microbiana de los alimentos. Vol I.: Factores que afectan a la supervivencia de los microorganismos en los alimentos. Acribia, Zaragoza. derrera edició disponible
.- ICMSF. Ecología microbiana de los alimentos. Vol II.: Productos alimenticios. Acribia, Zaragoza. derrera edició disponible
.- ICMSF. Microorganismos de los alimentos. Vol VI. Ecología microbiana de los productos alimentarios. Acribia, Zaragoza. derrera edició disponible
.- ICMSF. Microorganismos de los alimentos. Vol VII. Análisis microbiológico en la gestión de la seguridad alimentaria. Acribia, Zaragoza. derrera edició disponible
.- Lee, B.H. Fundamentos de biotecnología de los alimentos. Acribia, Zaragoza. derrera edició disponible
.- Roller, S.; Harlander, S. Genetic modiffication in the foor industry: a strategy for quality improvement. Blacki Academis, NY. derrera edició disponible
.- Sanchís, V. et al. Prácticas microbiología de alimentos. Ed de la Universitat de Lleida. derrera edició disponible
.- Yousef, A.E.; Carlstrom, C. Microbiología de los alimentos: manual de laboratorio. Acribia, Zaragoza. derrera edició disponible | |
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
FONAMENTS DE BIOQUÍMICA I BIOLOGIA/20214007 | BIOQUÍMICA APLICADA/20214209 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|