Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A1.1 |
Aplicar efectivament el coneixement de les matèries bàsiques, científiques i tecnològiques pròpies de l'enginyeria |
| A1.2 |
Dissenyar, executar i analitzar experiments relacionats amb l'enginyeria |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1.1 |
Comunicar i transmetre coneixements, habilitats i destreses de manera clara i efectiva en l'àmbit de l'enginyeria |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C1.4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A1.1 |
Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis de la gestió de la qualitat i de la seguretat alimentària. Anàlisi d'aliments. Traçabilitat.
Coneix la composició química dels aliments
Coneix les possibles interaccions entre els components químics dels aliments
Coneix els mètodes usuals i oficials d'anàlisis d'aliments i els seus fonaments
Interpreta un protocol d'anàlisi
És crític davant els resultats obtinguts en l'anàlisi química d'un aliment
| | A1.2 |
És competent en el laboratori d'anàlisi química
Redacta informes analítics
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1.1 |
Planifica la comunicació: genera idees, busca informacions, selecciona i ordena la informació, fa esquemes, determina el tipus de públic i els objectius de la comunicació,...
Redacta documents amb el format, contingut, estructura, correcció lingüística, registre adequats i il·lustra conceptes utilitzant correctament les convencions: formats, títols, peus, llegendes,...
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C1.4 |
Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa
|
Tema |
Subtema |
Introducció |
Sistemàtica de l’anàlisi físico-química.
Procés Analític. Mètodes d'anàlisi químic: oficials (C.E.E. i A.O.A.C.) i usuals
|
Aigua |
Estructura i Propietats. Activitat de l’aigua i estabilitat dels aliments. Densitat, Extracte Sec. Reaccions d'interés alimentari. Mètodes d’anàlisi |
Glúcids |
Tipus i Estructura. Propietats funcionals en els aliments. Enllaç glicosídic. Sucres, Sucres reductors, polisacàrids i fibra. Reaccions d'interés alimentari. Mètodes d’anàlisi
|
Proteïnes |
Tipus i estructura. Propietats en els aliments. Enllaç peptídic. Interaccions i estabilitat. Desnaturalització. Propietats funcionals. Reaccions d' interés alimentari. Mètodes d'anàlisi.
|
Lípids |
Tipus i estructura. Propietats en els aliments. Enllaços lipídics. Estabilitat. Àcids grassos, triglicèrids i lípids complexes. reaccions d'interés alimentari. Índexs de qualitat. Màtodes d'anàlisi.
|
Matèria Mineral |
Distribució i classificació: majoritaris, minoritaris, traces. Propietats als aliments. Interaccions i estabilitat. Mètodes d'anàlisi. |
Additius |
Aditius alimentaris: conservants, edulcorants, colorants, altres. Control analítico i mètodes d'anàlisi.
|
Anàlisi Sensorial |
Introducció a l'anàlisi sensorial dels aliments. Conceptes generals i fonaments teòrics. Sentit de la vista. Sentit de l'olfacte. Sentit del gust. Tipus de proves usades per dur a terme l'anàlisi sensorial. |
Aplicacions específiques |
Sistemàtica analítica aplicada a l'anàlisi de grups d'aliments: càrnics, làctics, cereals, ... |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
Sessió Magistral |
|
45 |
25 |
70 |
Resolució de problemes, exercicis |
|
30 |
35 |
65 |
Pràctiques a laboratoris |
|
35 |
10 |
45 |
Fòrums de discussió |
|
5 |
10 |
15 |
Treballs |
|
0.1 |
20 |
20.1 |
Atenció personalitzada |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
|
Proves objectives de preguntes curtes |
|
2.5 |
0 |
2.5 |
Proves mixtes |
|
2.5 |
0 |
2.5 |
Proves pràctiques |
|
5 |
0 |
5 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l'assignatura i criteris d'avaluació. |
Sessió Magistral |
Exposició teòrica dels continguts dels diferents temes de la matèria amb ajuda de projeccions, vídeos i altra documentació que es cregui oportuna |
Resolució de problemes, exercicis |
Plantejament, desenvolupament i ressolució de problemes relacionats amb els diferents temes de l'assignatura.
Discussió dels resultats obtinguts en base a situacions reals.
|
Pràctiques a laboratoris |
Desenvolupar al laboratori diferents analítiques químiques necessàries pel correcte control de l’elaboració del vi. Per això caldrà buscar el protocol adequat la bibliografia, raonar la metodologia emprada i dur a terme l'anàlisi amb una mostra real. Les pràctiques impliquen portar al dia la llibreta del laboratori i entregar un informe final al finalitzar aquestes amb els resultats obtinguts i discussió dels mateixos |
Fòrums de discussió |
Discussió a classe o a través de forums on-line de procediments analítics alguns dels quals es podran desenvolupar en el laboratori |
Treballs |
Elaboració de tasques de format curt relacionades amb els mètodes d'anàlisi estudiats. |
Atenció personalitzada |
L'alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant les hores de classe presencial i també fora d'aquestes. En aquest darrer supòsit es recomana concertar hora prèvia per tal d'assegurar la disponibilitat del professor |
Descripció |
L'alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant les hores de classe presencial i també fora d'aquestes. En aquest darrer supòsit es recomana concertar hora prèvia per tal d'assegurar la disponibilitat del professor. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Resolució de problemes, exercicis |
|
S'avaluarà la ressolució de problemes concrets i la capacitat crítica davant els resultats obtinguts |
10% |
Pràctiques a laboratoris |
|
S'avaluarà la preparació d'aquestes així com l'execució al laboratori (idoneitat del material emprat, preguntes i implicació, sentit crític, temps emprat) i la llibreta de laboratori. Al final de les pràctiques caldrà presentar un informe de pràctiques que també serà avaluat |
12% |
Fòrums de discussió |
|
S'avaluarà la participació així com el nivell i importància dels comentaris |
La participació en els fòrums pot aumentar fins a un 5% la nota de la tasca pertinent |
Treballs |
|
S'avaluaran els continguts, fonts d'informació consultades, idoneitat i presentació dels treballs |
10% |
Proves mixtes |
|
Avaluació de conceptes teòrics i ressolució de problemes pràctics, tots ells relacionats amb les pràctiques del laboratori |
28% |
Proves pràctiques |
|
Encàrrec de disseny d’una planta de procés |
constituirà el 15% de la nota si afavoreix a l'alumne.
*Veure altres comentaris |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
Avaluació de conceptes teòrics i càlculs bàsics |
40% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Les pràctiques de laboratori són obligatòries. La nota de l'avaluació continuada (1ª convocatòria) s'obté de: 20% tasques (treballs, ressolució de problemes i fòrume de discussió) 40% controls de curta durada dels temes treballats a classe amb preguntes curtes i test que es realitzaran al llarg del curs en hores de classe. 40% pràctiques (15% feina al lab, 15% informes i 70% examen) Aquesta nota suposará un 85% de la nota final si el fet de sumar-li el 15% de la nota de l'API implica un augment de la nota. La segona convocatòria consistirà en un examen escrit on hi haurà una part relacionada amb la part de teoria i una altra relacionada amb la part de pràctiques. Cada part comptarà un 50% de la nota i cal assolir una puntuació mínima de 4 per tal de fer mitjana amb l'altre part. En qualsevol cas, per tal d'aprovar l'assignatura cal que la mitjana d'ambdues parts sigui igual o superior a 5. En casos excepcionals en els que no s'hagi pogut assistir a les pràctiques (i sempre de manera justificada) es podrà realitzar un examen pràctic substitutiu de l'avaluació d'aquestes. Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. |
Bàsica |
R. Matissek, F. Schnepel, G. Steiner; traducció de la 2ª edició alemanya O. López Buesa. , Análisis de los Alimentos. Fundamentos, métodos y aplicaciones. , , Acribia, 1998
Badui Dergal, Salvador , Química de los alimentos , 3d ed., México, D.F. [etc.] : Prentice Hall : Addison Wesl
Pomeranz , Food analysis theory and practice , Chapman & Hall cop. , New York
|
|
Complementària |
|
-Llibre
Food the chemistry of its components
Coultate
3rd ed.
London Royal Society of Chemistry
-Llibre
Food analysis ; edited by S. Suzanne Nielsen
Nielsen, S. Suzanne
3rd ed.
New York [etc.] : Kluwer Academic/Plenum Publisher
-Llibre (manual laboratori)
Food analysis laboratory manual
Nielsen, S. Suzanne
New York [etc.] : Kluwer Academic/Plenum Publisher
-Llibre
Official methods of analysis of AOAC International
Conté: Vol. 1 Agricultural chemical, contaminants, drugs ; Vol. 2 Food composition, additives, natur
Editors diferents a cada volum
-Llibre
Análisis de alimentos : métodos oficiales y recomendados por el Centro de Investigación y Control de la Calidad
Madrid : Ministerio de Sanidad y Consumo. Servicio
-Handbook
Handbook of food analy sis Volume 1. Physical characterization and nutrient analysis; Volume 2. Residues and other food component analysis; Volume 3. Methods and instruments in applied food analysis
Leo M.L. Nolle
New York [etc.] : Marcel Dekker, cop. 2004
-Llibre
Food Chemistry
H. D. Belitz, W. Grosch, P. Schieberle
3rd. revised ed
Berlin [etc.] : Springer, 2004 |
Assignatures que en continuen el temari |
EINES D'ANÀLISI DE DADES PER AL LABORATORI AGROALIMENTARI/20214213 |
|
Assignatures que es recomana cursar simultàniament |
PROCESSAMENT D'ALIMENTS PER FRED I CALOR/20214115 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
QUÍMICA II/20214009 | QUÍMICA I/20214008 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|