DADES IDENTIFICATIVES 2016_17
Assignatura (*) NUTRICIÓ I FISIOPATOLOGIA Codi 13675103
Ensenyament
Nutrició i Metabolisme (2012)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Primer AN
Llengua d'impartició
Castellà
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
MUGUERZA MARQUÍNEZ, MARIA BEGOÑA
Adreça electrònica begona.muguerza@urv.cat
joseantonio.fernandez@urv.cat
xavier.remesar@urv.cat
Professors/es
MUGUERZA MARQUÍNEZ, MARIA BEGOÑA
FERNANDEZ LÓPEZ, JOSÉ ANTONIO
REMESAR BETLLOCH, XAVIER
Web http://www.ub.edu/grad/plae/AccesInformePD?curs=2016&codiGiga=569294&idioma=CAT&recurs=publicacio
Descripció general i informació rellevant Assignatura impartida des de la UB. Es necessita coneixement previ de Fisiologia humana bàsica, sistema circulatori, nerviós i hormonal. Bioquímica, en especial vies metabòliques principals i la seva regulació.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  AC4 Identificar perfectament la relació entre nutrients i patologies.
  Professionalitzador
  Recerca
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
  BC4 Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa.
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Comú
  CC3 Gestionar la informació i el coneixement.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
AC4
BC4
CC3

Continguts
Tema Subtema
1. Homeòstasis i balanç energètic Concepte d’homeòstasis. Descripció d’un model homeostàtic. Precisió i cost energètic
de manteniment. Equació general del balanç energètic d’un organisme. Factors
estables i modulació de l’equació del balanç energètic. Termogènesis. Eficiència
energètica en l’utilització de substrats.
2. Homeòstasis tèrmica Reaccions bioquímiques i manteniment de la temperatura corporal, valor de Q10 de
les reaccions. Importància de l’homeotèrmia. Concepte de temperatura corporal,
variabilitat i manteniment. Paper del calor residual i de la termogènesi obligatòria i
adaptativa. Eficiència dels sistemes de manteniment de la temperatura corporal,
influencia sobre la generació de calor. Pèrdues globals d’energia, balanç energètic,
equilibri entre producció y pèrdues de calor. Sistemes de manteniment de la
temperatura. Termòstat. Hipotèrmia. Febre, cost energètic.
3. Taxa metabòlica Taxa metabòlica, concepte. Mesura directa e indirecta. Modulació fisiològica. Taxa
metabòlica basal, relacions al·lomètriques. Hipòtesis que expliquen la relació entre
massa corporal i taxa metabòlica. Llei de superfícies. Homeotèrmia i flux de sang.
4. Termogènesis
Termogènesis. Concepte, formes de termogènesis. Termogènesis adaptativa i
obligatòria. Termogènesis induïda per la dieta i termogènesis ‘pura’. Mecanismes de
termogènesis. Hipòtesis, cicles fútils. Tremolor i termogènesis muscular no
tremolosa. Termogènesis al teixit adipós marró, UCP1, estructura i funció. D’altres
proteïnes desacobladores, possibles funciones.
5. Control de la ingesta d’aliments
Control de la ingesta d’energia. Sistemes de control de la ingesta de glúcids i lípids.
Senyals gàstriques i intestinals. Paper de les hormones i pèptids intestinals.
D’hipotàlem. Paper en el control del pes corporal. Neuropèptids: POMC, NPY, etc.
Senyals perifèriques.
6. El teixit adipós Teixit adipós. Emmagatzematge d’energia i òrgan endocrí. Funcions dels adipòcits:
endocrina, autocrina i paracrina. Citoquines. Control nerviós. Interaccions
hormonals. Control de l’adipogènesi i de la lipòlisi. El teixit adipós i els processos
inflamatoris.
7. Dèficit energètic i proteic: malnutrició calòric-proteica i caquèxia
Malnutrició calòric-proteica. Tipus. Mecanismes patogènics i conseqüències
metabòliques. Tractament i recuperació. Caquèxia. Definició i tipus, orígens.
Envelliment. Caquèxia del càncer i malalties consuntives.
8. Interaccions glúcids-lípids energia: la síndrome metabòlica Historia natural de la síndrome metabòlica: dieta primitiva, excés nutricional,
protecció enfront de l’excés de nutrients, resistència a la insulina. Paper dels lípids i
aminoàcids. La síndrome metabòlica, orígens i definició. Components, malalties
associades. Relacions patogèniques entre els components de la síndrome metabòlica
Dislipèmies. Lipotoxicitat. Aterosclerosis. Els lípids en la dieta. L’adipòcit, paper
fisiològic i regulació. Diferenciació. Funcions endocrines, paracrines i immunes.
L’adipòcit malalt, dany endotelial.
9. Nutrició i malalties metabòliques Concepte de malaltia metabòlica, tipus i varietats: malalties susceptibles de millora
amb la dieta, efectes coadjuvants i contraindicacions. Estudis sistemàtics de les
malalties metabòliques i adaptacions de la dieta al seu tractament. Paper global de la
dieta com a element terapèutic.
10. Nutrició i biota Grandària, funcions i diversitat de la biota. Relacions amb la dieta. Efectes
simbiòtics, comensals i parasítics. Probiòtics. La formació de merda, las seves
característiques i composició. Defensa: barreres contra la biota, sistema immune.
Manteniment de la composició i alteracions de la biota. Malalties causades per
alteracions de la biota. Mites i realitats.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
0 0 0
 
 
Atenció personalitzada
0 0 0
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
José Antonio Fernández López josfernandez@ub.edu Departament de Nutrició i Bromatologia, Facultat de Biologia

Avaluació
  Descripció Pes
 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'assignatura té convocatòria única.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.

Fonts d'informació

Bàsica Ruiz Pons, M; Sánchez-Valverde Visus, F; Dalmau Serra, M; López Gómez, L., Tratamiento nutricional de los errores innatos del metabolismo, 2ª ed, Drug Farma S.L.,, 2007
Alemany, M., Concepto de dieta mediterránea: ¿un grupo de alimentos saludables, una dieta o una panacea publicitaria?, Med.Clin. 136 (13):594-599, 2011
Alemany, M. , Different effects of hyperlipidic diets in human lactation and adulthood: growth versus the development of obesity, Reprod. Biol. Endocrinol. 9 (101), 2011
Maury E, Brichard SM, Adipokine dysregulation, adipose tissue inflammation and metabolic syndrome, Mol Cell Endocrinol 314: 1-16, 2010
Cannon B, Nedergaard J., Brown Adipose Tissue: Function and Physiological Significance, Physiol Rev 84: 277–359, 2004
Cannon B, Nedergaard J. , Neither brown nor white, Nature 488: 286-287, 2012
Cummings DE, Overduin J., Gastrointestinal regulation of food intake, J Clin Invest 117: 13-23, 2007
Keesey RE, Hirvonen MD, Body-weight set-points: determination and adjustment, J Nutr 127: 1875S-1883S, 1997
Nedergaard J, Bengtsson T, Cannon B., Unexpected evidence for active brown adipose tissue in adult humans, Am J Physiol Endocrinol Metab 293: E444–E452, 2007
Speakman JR. , The history and theory of the doubly labeled water technique, Am J Clin Nutr 68 (suppl): 932S–8S, 1998
Alemany, M. , Metabolic syndrome: A multifaceted disease of affluence, J. Endocrinol. Metab. 2 (4-5):155-165, 2012
Alemany, M. , The problem of nitrogen disposal in the obese, Nutr. Res. Rev. 25 (1):18-28, 2012
Alemany, M. , Do the interactions between glucocorticoids and sex hormones regulate the development of the metabolic syndrome?, Front. Endocrinol. 3 (27), 2012
Alemany, M. , Regulation of adipose tissue energy availability through blood flow control in the metabolic syndrome, Free Radic. Biol. Med. 52 (10):2108-2119, 2012
Alemany, M. , Utilization of dietary glucose in the metabolic syndrome, Nutr.Metab. 8 (74), 2011
Alemany, M. , Adipose tissue hypoxia, a conceptual alometric view, J. Endocrinol. Metab. 1 (4):155-158, 2011

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent