IDENTIFYING DATA 2016_17
Subject (*) LEGISLACIÓ ALIMENTÀRIA Code 13675234
Study programme
Nutrició i Metabolisme (2012)
Cycle 2n
Descriptors Credits Type Year Period Exam timetables and dates
3 Optativa AN
Modality and teaching language
Department Bioquímica i Biotecnologia
Coordinator
MUGUERZA MARQUÍNEZ, MARIA BEGOÑA
E-mail begona.muguerza@urv.cat
lauraisabel.arranz@urv.cat
Lecturers
MUGUERZA MARQUÍNEZ, MARIA BEGOÑA
ARRANZ IGLESIAS, LAURA ISABEL
Web http://www.ub.edu/grad/plae/AccesInformePD?curs=2016&codiGiga=569312&idioma=CAT&recurs=publicacio
General description and relevant information Assignatura impartida des de la UB.

Competències
Type A Code Competences Specific
  Comú
  Professionalitzador
  AP6 Especialitat "Aliments Saludables": Comprendre les bases de legislació i seguretat alimentària.
  Recerca
Type B Code Competences Transversal
  Comú
  BC2 Resoldre problemes complexos de forma efectiva.
Type C Code Competences Nuclear
  Comú

Objectius d'aprenentatge
Objectives Competences
AP6
BC2

Continguts
Topic Sub-topic
1. LEGISLACIÓ ALIMENTÀRIA EUROPEA





1.1. Dret Alimentari Comunitari i l’Administració Comunitària

1.2. Tipus de normes i jerarquia

1.3. Regulació i harmonització a nivell europeu

1.4. Principi de Lliure circulació de mercaderies (Reconeixement mutu)

1.5. Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA)

1.6. Legislació Alimentària a Espanya (AESAN...) i Legislació Alimentària a Estats Units (US. FDA)

1.7. Utilització d’Internet per accedir a la informació
2. TIPUS D'ALIMENTS DES D'UNA PERSPECTIVA JURÍDICA




2.1. Categories d’aliments

2.2. Codi Alimentari Espanyol

2.3. Legislació general aplicable nacional i europea (normativa horitzontal)

2.4. Legislació no aplicable (medicaments) i Jurisprudència TJCE

2.5. Legislació específica de sectors nacional i europea (normativa vertical)

2.6. Comparació conceptes i reglamentació Espanya/Europa/Internacional (Codex Alimentarius)
3. SEGURETAT ALIMENTÀRIA




3.1. Concepte de Seguretat Alimentària a Europa: Llibre Blanc de Seguretat Alimentària i Cadena Alimentària

3.2. Legislació sobre higiene alimentària i APPCC

3.3. Traçabilitat i controls en els aliments

3.4. Guies d’Higiene nacionals i comunitàries (registre de guies) i Comparació models Europa/Estats Units
4. QUALITAT ALIMENTÀRIA





4.1. Concepte de qualitat alimentària a la normativa i Normes de Qualitat (certificacions, acreditacions)

4.2. Comparació entre normes i models europeus i internacionals
5. LA INFORMACIÓ AL CONSUMIDOR SOBRE ELS ALIMENTS




5.1. Legislació sobre etiquetatge general

5.2. Legislació sobre etiquetatge específica per sectors

5.3. Altres normes amb aspectes sobre l'etiquetatge

5.4. Publicitat: Les declaracions nutricionals i de salut dels aliments

5.5. Comparació Europa/Estats Units
6. ASPECTES PRÀCTICS



6.1. Innovació: nous ingredients, noves tecnologies

6.2. Registres, notificacions i postes al mercat de productes alimentaris

6.3. Importacions/Exportacions

6.4. Recursos per a les empreses (centres d'investigació, associacions sectorials)

Planificació
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours Hours outside the classroom (**) Total hours
Activitats Introductòries
0 0 0
 
 
Atenció personalitzada
0 0 0
 
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Metodologies
Methodologies
  Description
Activitats Introductòries
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Description

Avaluació
  Description Weight
 
Other comments and second exam session

Qualificació final

La qualificació final s'obté a partir del promitg dels punts obtinguts en les sessions pràctiques (25%), en el treball pràctic dirigit (50%) i a l'examen final (25%), sempre que a l'examen final i al treball pràctic se n'obtinguin més de 4.

Es considera superada l'assignatura quan la qualificació final sigui igual o superior a 5.

L'assignatura té convocatòria única.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.

Avaluació única

Quan l'estudiant manifesti que no pot complir els requisits d'aquest sistema d'avaluació continuada, té dret a una avaluació única. Aquesta avaluació consisteix en una prova final. La prova inclou activitats equiparables a les que hagin fet els estudiants que han seguit l'avaluació continuada durant l'assignatura.


Fonts d'informació

Bàsica

Complementària

Recomanacions


(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.