DADES IDENTIFICATIVES 2016_17
Assignatura (*) FISIOLOGIA DEL CONTROL I CREIXEMENT Codi 14204108
Ensenyament
Grau de Medicina (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període Horaris i dates d'examen
8 Obligatòria Segon 2Q
Modalitat i llengua d'impartició
Departament Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
BLANCO PÉREZ, JORDI
Adreça electrònica mariapurificacio.canals@urv.cat
montserrat.belles@urv.cat
domingo.sanchez@urv.cat
jordi.blanco@urv.cat
cristina.gutierrez@urv.cat
sonia.fernandez@urv.cat
roser.esplugas@urv.cat
manuelfederico.esteban@urv.cat
Professors/es
CANALS VENTÍN, MARIA PURIFICACIÓ
BELLES MATEU, MONTSERRAT
SANCHEZ CERVELLÓ, DOMINGO JOSÉ
BLANCO PÉREZ, JORDI
GUTIÉRREZ FORNÉS, CRISTINA
FERNANDEZ VELEDO, SONIA
ESPLUGAS BORRÀS, ROSER
ESTEBAN REBOLL, MANUEL FEDERICO
Web
Descripció general i informació rellevant Estudi de funcions fisiològiques dels sistemes i aparells: digestiu, nerviós, endocrí, reproductor i pell

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A42 L’estructura i la funció de l’organisme humà en estat de salut i de cadascun del seus òrgans i aparells
 A43 El cicle de la vida
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A42 Conèixer i descriure les funcions normals dels diversos sistemes i aparells de l’organisme, en els diversos nivells d’organització (des de l’organisme intacte fins als nivells cel•lular, subcel•lular i molecular)
Conèixer els mecanismes homeostàtics i de regulació dels diversos sistemes i aparells
Conèixer les bases teòriques i l’aplicació dels diversos mètodes d’exploració funcional del sistemes i dels aparells.
 A43 Ha de conèixer con afecten en l’estructura i la funció normal els diferents estats de la vida: fetus, neonats, infants, adolescència, adults, vellesa i mort.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Continguts teòrics

PELL (3 hores)
APARELL DIGESTIU (9 hores)
SISTEMA NERVIÓS (18 hores)
SISTEMA ENDOCRI (10 hores)
APARELL REPRODUCTOR (8 hores)
PELL
1-Estructura de la pell. Tipus. Funcions.
2-Glàndules de la pell. Folicles pilosos.
3-Funcions de protecció. Sensacions. Excreció i absorció.
4-Perspiració i sudoració. Homeostasi tèrmica. Respostes a fret i calor.
5-Evolució de la pell amb el temps. Acné. Envelliment.
6-Colors de pell i pèl. Variacions fisiològiques.

APARELL DIGESTIU
1.Funcions generals. Control nerviós i hormonal. Moviments digestius: masticació. Deglució, fases i mecanismes. Activitats motores de l'estómac. vòmit. Funcions motores de l'intestí prim. Activitats motores del còlon. Defecació.
2. Secrecions de l’aparell digestiu. Secreció salival: composició i funcions de la saliva; regulació de la secreció salival. Secreció gàstrica: composició del suc gàstric; mecanisme de secreció del ClH: regulació de la secreció gàstrica. Secreció intestinal: regulació de la secreció intestinal. Secreció exocrina del pàncrees: regulació.
3. Circulació enterohepàtica. Funcions digestives hepàtiques. Composició de la bilis (sals, pigments, lípids). Significació funcional dels components biliars. Regulació de la secreció i excreció hepàtica. Funcions i regulació de la bufeta biliar.
4. Digestió d'hidrats de carboni, proteïnes i lípids. Digestió bucal: masticació i insalivació dels aliments. Digestió gàstrica. Digestió pancreàtica i intestinal.
5. Absorció d'hidrats de carboni, proteïnes i lípids. Absorció d'aigua i electròlits. Absorció de vitamines.
6. Intestí gros. Activitats de secreció i absorció. Flora intestinal. Fermentació i putrefacció. Funcions immunològiques del tub digestiu

SISTEMA NERVIÓS
1.- Excitabilitat elèctrica dels canals iònics : Característiques de les membranes de les neurones. Propietats funcionals dels canals sensibles als canvis elèctrics. Bases moleculars dels canals iònics. Diversitat de canals iònics.
2.- Transmissió sinàptica : Mecanismes cel•lulars de la transmissió química. Neurotransmissors : descripció, síntesi, emmagatzemament , alliberació i degradació dels principals neurotransmissors.
Neurorreceptors : estructura molecular, interacció amb els neurotransmissors, i mecanismes d’acció.
3.- Creixement neuronal en l’adult. Regeneració i plasticitat neuronal.
4.- Metabolisme energètic del cervell. Consum d’oxigen , situacions d’isquèmia. Estrès oxidatiu. Mecanismes d’inflamació cerebral.
5.- Biologia molecular de la visió, olfacte, gust i dolor.
6.- Bases fisiològiques de l’addicció.
7.- Bases fisiològiques de la ansietat i de la depressió.


SISTEMA ENDOCRI
1. Introducció al sistema endocrí. Organització i funcions. Efectes autocrí i paracrí. Concepte d'hormona. Tipus d'hormones. Emmagatzemament i secreció hormonal. Receptors i mecanismes d'acció hormonals. Relació jeràrquica del sistema endocrí amb el sistema nerviós.
2. Hipotàlem-hipòfisi. Sistema porta. Hipotàlem . Hormones i factors hipotalàmics. L'hipotàlem com a substrat del sistema circadià i de les respostes neuroendocrines integrades. Hormones de l'adenohipòfisi. Accions. Regulació.
3. Adenohipòfisi. Hormones de l'adenohipòfisi. Classificació general bioquímica. Hormona del creixement o somatòtropa. Accions metabòliques . Accions generals. Regulació de la seva secreció. Factors insulinoides de creixement. Somatomedina. Altres hormones amb efecte sobre el creixement de l'individu. Creixement i esteroides sexuals.
4. Glàndula tiroide. Metabolisme general del iode. El iode a l'estructura folicular. Tiroglobulina. Síntesi de la tiroglobulina : fases i regulació . La secreció de les hormones tiroïdals. Regulació local i regulació general de les funcions tiroïdals per l'hormona tireòtropa. Receptors de la tireòtropa.
5. Transport plasmàtic de les hormones tiroïdals. Accions de les hormones tiroïdals. Mecanismes d'acció de les hormones tiroïdals i origen principal de la triiodotironina. Efectes de l'excés i defecte d'hormones tiroïdals.. Regulació de l'eix hipotàlem-hipofiso-tiroïdal. Exploració de les funcions tiroïdals.
6. Glàndules suprarenals. Morfologia i embriologia suprarenals en relació a la seva funcionalitat. Les secrecions de medul•la i escorça suprarenals. Hormones de la medul•la: funció i control de la seva secreció. Hormones de l 'escorça mineralocorticoide. Síntesi, secreció i accions. Esteroides sexuals.
7. Els glucocorticoides. Síntesi, secreció. Cortisol: efectes metabòlics. Efectes antiinflamatoris. Efectes sobre poblacions cel•lulars de la sang i immunitaris. Altres efectes. Regulació de la seva secreció. Ritme circadiari. Reaccions d'estrès. Valoració de les secrecions suprarenals.
8. Pàncrees endocrí. Cèl•lules dels illots de Langerhans. Pàncrees exocrí i funcions endocrines. Insulina. Síntesi de precursors. Secreció de la insulina. Accions metabòliques i generals de la insulina.
9. Accions de la insulina al teixit hepàtic i a d'altres teixits. Conseqüències metabòliques de l'efecte d'insulina. Regulació de la secreció d'insulina. Homeòstasi de la glucèmia. Reacció contra la hipoglucèmia.
10. El glucagó. Síntesi, secreció. Accions metabòliques. Regulació. Glucagó entèric i d'altres hormones de l'eix entero-insular. Síndromes d'hipoglucèmia i hiperglucèmia. Valoració de l'homeòstasi de la glucèmia. C-pèptid. Proinsulina. Amilina.
11. Altes glàndules. Neuropèptids. Glàndula pineal: melatonina. Accions sobre gònades i d'altres efectes. Interacció llum-secrecions hormonals. Nucli supraquiasmàtic i hipotàlem com a integrants del sistema circadiari. Jet-lag o síndrome del canvi de fus horari.

APARELL REPRODUCTOR
1. Gònades. Generalitats. Embriologia fonamental de la gònada masculina. Funció gametògena. Maduració de les cèl•lules precursores dels espermatozous. Funcions de les cèl•lules de Sertoli. Efectes hormonals sobre maduració i nutrició de les cèl•lules de l'ejaculació.
2. Ejaculació. Substrat funcional. Característiques fisiològiques de l'esperma. Espermiograma i fertilitat. Regulació de la funció gametògena per les hormones de la hipòfisi. Accions de la testosterona en els espermatozous. Retrocontrol de la gametogènesi sobre hipotàlem i hipòfisi. La funció gametògena durant la vida del baró.
3. Funció andrògena de la gònada masculina. L'esteroidogènesi a les cèl•lules intersticials de Leydig. Accions paracrines de la testosterona. Metabòlits andrògens de la testosterona. Transport plasmàtic de la testosterona.
4. Accions generals de la testosterona. Efectes anabolitzants. Mecanismes d'acció. Prolactina, IGF-I i d'altres hormones amb efectes a la gònada masculina. La secreció d'andrògens durant la vida del baró. Exploració de les funcions reproductores masculines.
5. Gònada femenina. Generalitats i embriologia. Funció gametògena. Dotació fol•licular. Cicle femení. Maduració de l'estructura fol•licular. Ovulació. Luteïnització. Menstruació.
6. El cos luti com a glàndula. Regulació i interacció ovari-hipotàlem-hipòfisi. Sincronisme. Secreció de gonadotrofines, estradiol i progesterona durant el cicle femení.
7. Canvis morfològics de l'aparell reproductor femení en correlació amb els canvis hormonals. Estradiol: accions endocrines i paracrines. Transport plasmàtic. Mecanisme d'acció. Estradiol i sistema nerviós central.
8. Progesterona. Secreció. Accions. Temperatura basal. Secreció de moc i cicle. Dies fèrtils. Prolactina. Secreció i accions. Regulació de la secreció de prolactina. Hiperprolactinèmia.
9. El desenvolupament femení. Menarquia. Pubertat femenina. Telarquia. Exploració de la funció ovàrica. Determinacions hormonals i funció ovàrica. Pubertat masculina. El desenvolupament masculí. Canvis anatomofuncionals.
10. Control de la fertilitat. Climateris masculí i femení. Síndrome clínic i hormonal.

Continguts pràctics Pràctiques relacionades amb el contingut teòric. Es realitzaran a l'aula d'informàtica, laboratori de ciències fisiològiques i morfològiques .
Seminaris Sessions de seminaris per ampliar o introduir nous coneixements: Supòsits pràctics/ estudi de casos en aules-seminaris i/o on-line

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A42
A43
48 72 120
Pràctiques a laboratoris
A42
14 14 28
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques
A42
2 2 4
Seminaris
A42
A43
18 18 36
Atenció personalitzada
2 0 2
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació dels continguts de l'assignatura
Sessió Magistral Exposició i desenvolupament dels continguts dels sistemes i aparells: Pell, Digestiu, Nerviós, Endocrí, Reproductor
Pràctiques a laboratoris Trreball interactiu professor alumne per introduir nous conceptes i ampliar coneixements.
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques Estudi en aula d’ordinadors utilitzant un programa de simulació de laboratori de fisiologia.
Seminaris Estudi de supòsits pràctics/ casos relacionats amb el temari.
Atenció personalitzada Dubtes e informació relacionada amb l'assignatura o amb el Grau.

Atenció personalitzada
Descripció
Dr. Jordi Blanco Despatx de Fisiologia. Edificio 0, 1º piso Direcció e-mail: jordi.blanco@urv.cat Dr. Federico Esteban Direcció e-mail: federico.esteban@urv.cat Dra. Sònia Fernández Direcció e-mail:sonia.fernandez@urv.cat Dra. Cristina Gutiérrez Direcció e-mail: cristina.gutierrez@urv.cat

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques a laboratoris
A42
L'assistència és obligatòria. Una falta sense justificació restarà 0,15 a la nota final. Més de 3 faltes comporta la no avaluació de l'assignatura
Es valorarà en l'última sessió pràctica. Prova mixta.
12%
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques
A42
L'assistència és obligatòria. Una falta sense justificació restarà 0,15 a la nota final. Més de 3 faltes comporta la no avaluació de l'assignatura
Es valorarà en l'última sessió pràctica. Prova mixta
3%
Seminaris
A42
A43
Es valorarà l'estudi dels casos i supòsits pràcticas. Es valorarà en l'útima sessió de seminaris mitjançant un examen escrit.
25%
Altres  

Classes de teoria. Es valorarà mitjançant un examen escrit.

60%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica

CORDOVA, A. Fisiología Dinámica. Masson. 2003

DVORKIN M.A.; CARDINALI,D.P. Best y Taylor. Bases Fisiológicas de la Práctica Médica. 14ª ed.Panamericana. 2010

GUYTON, A.C.; HALL, J.E. Tratado de Fisiología Médica. 12ª ed. Elsevier-Saunders.  2011

SILVERTHORN, M.D. Fisiología Humana. Un enfoque integrado. 6ª ed. Médica Panamericana S.A. 2014

TRESGUERRES, J.A.F. Fisiología Humana. 4-ª ed. Mc Graw-Hill. 2010

MEZQUITA Pla , C. Fisiología Médica. Del razonamiento fisiológico al razonamiento clínico. Médica Panamericana. 2011

Complementària

BRUCE, M.K., BRUCE A.S. Berne y Levy. Fisiología. 6ª ed. Elsevier Mosby. 2009

CONSTANZO, L.S. Fisiología. Ed. Elsevier Saunders. 5ª ed. 2014

MULRONEY, S.E.;  MYERS, A.K. Netter. Fundamentos de Fisiología. Elsevier Masson. 2011

SILBERNAGL, S.; DESPOPOULOS, A. Fisiología. Texto y Atlas. 7ª ed. Médica Panamericana s.A. 2009

http://teledoc.urv.es/ejournals

http://medicine.plosjournals.org

http://www.fisterra.com/recursos_web/no_explor/pubmed.htm



 

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent