DADES IDENTIFICATIVES 2016_17
Assignatura (*) CIÈNCIA I TECNOLOGIA DELS ALIMENTS Codi 14224102
Ensenyament
Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
5 Obligatòria Segon 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
REGUANT MIRANDA, CRISTINA
Adreça electrònica cristina.reguant@urv.cat
0
nuria.boronat@urv.cat
Professors/es
REGUANT MIRANDA, CRISTINA
BAUTISTA GALLEGO, JOAQUÍN
BORONAT FIGUEROLA, NURIA
Web
Descripció general i informació rellevant Conèixer les operacions bàsiques emprades en el processament d'aliments i la seva incidència en les propietats de l'aliment. Dominar el concepte de qualitat dels aliments (nutricional, sensorial i higiènica-sanitària) i familiaritzar-se amb els índexs de qualitat de l'aliment. Comprendre els requisits d'etiquetatge dels aliments. Manejar de la legislació que s'aplica a aliments en els àmbits europeu, nacional i autonòmic Adquirir destresa en operacions bàsiques d'anàlisi d'aliments, presa de mostra i elaboració d'informes

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A4 Composició d'aliments i matèries primeres.
 A26 Analitzar i avaluar els riscos alimentaris.
 A28 Avaluar, controlar i gestionar la qualitat alimentària.
 A30 Normalització i legislació alimentària.
 A34 Fonaments físics, químics i biològics en ciències dels aliments i la nutrició.
 A40 Assessorar en la comercialització dels productes alimentaris.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1 Aprendre a aprendre.
 B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
 B5 Treballar de forma col·laborativa.
 B7 Comunicar-se de manera efectiva i amb assertivitat en l'entorn laboral i com a ciutadà
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C3 Gestionar la informació i el coneixement.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A4 Identificar els diferents aliments comercials, la normativa que aplica,les operacions bàsiques dels seu processat i els factors que influeixen a laseva qualitat
 A26 Identificar els agents causants del deteriorament dels aliments així comels processos de conservació que la indústria fa servir per evitar-los.
 A28 Identificar els diferents aliments comercials, la normativa que aplica,les operacions bàsiques dels seu processat i els factors que influeixen a laseva qualitat
 A30 Identificar els diferents aliments comercials, la normativa que aplica,les operacions bàsiques dels seu processat i els factors que influeixen a laseva qualitat
 A34 Identificar els diferents aliments comercials, la normativa que aplica,les operacions bàsiques dels seu processat i els factors que influeixen a laseva qualitat
Identificar els agents causants del deteriorament dels aliments així comels processos de conservació que la indústria fa servir per evitar-los
 A40 Identificar els diferents aliments comercials, la normativa que aplica,les operacions bàsiques dels seu processat i els factors que influeixen a laseva qualitat
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1 Posa en pràctica de forma disciplinada els enfocaments, mètodes i experiències que proposa el professor
 B4 Gestiona i organitza el treball i el temps d’ acord amb la planificació donada
 B5 Identifica els objectius col·lectius del grup amb els seus propis
 B7 Intervé de forma efectiva i transmet informació rellevant
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C3 Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient

Continguts
Tema Subtema
Tema 1 Introducció a la tecnologia dels aliments, conceptes i definicions. Objectius de la tecnologia dels aliments.
Tema 2 Diagrames de flux, operacions preparatives en la indústria alimentària: rentat pelat, reducció de la mida, classificació, mescles, separació.
Tema 3 Bases de la conservació en la indústria alimentària. Factors i causes del deteriorament dels aliments.
Tema 4 Mètodes de conservació a la indústria alimentària.
4.1 Ús de baixes temperatures: refrigeració i congelació. 4.2 Ús d'altes temperatures: cocció, escaldat, pasteurització i esterilització. 4.3 Mètodes basats en la modificació de l'aigua: Evaporació, deshidratació i liofilització.
Tema 5 Fermentacions i tecnologies enzimàtiques.
Tema 6 Tractaments químics dels aliments. Additius.
Tema 7 Tecnologies emergents a la indústria alimentària. Ús de radiacions i altres noves tecnologies.
Tema 8 Envasat i etiquetatge dels aliments. Estocatge i distribució.
Tema 9 Tecnologia dels principals aliments del mercat:
- Tecnologia de cereals, fruites i verdures. Tecnologia d'olis i greixos.
- Tecnologia de carn i peix.
- Tecnologia de la llet i derivats.
- Tecnologia dels ovoproductes.
- Tecnologia d'aliments fermentats: begudes alcohòliques, productes làctics, olives i confitats, cafè i xocolata.
- Tecnologia dels productes carnis i de les conserves de pesat.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
2 0 2
Treballs
A4
A28
A30
B4
B7
C3
4 5 9
Seminaris
A4
A26
A28
A30
A34
A40
B1
B4
B5
B7
C3
8 10 18
Pràctiques a laboratoris
A4
A26
A28
A30
A34
A40
B1
B4
B5
B7
C3
15 15 30
Sessió Magistral
A4
A26
A28
A30
A34
A40
C3
20 20 40
Atenció personalitzada
2 0 2
 
Proves objectives de tipus test
A4
A26
A28
A30
A34
A40
B7
C3
2 2 4
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Les dues primeres hores es presentará la metodología docent, els objectius i el sistema d'avaluació.
Treballs Es farà un treball individual escrit sobre un aliment processat i la seva elaboració
Seminaris Es duran a terme seminaris en grups petits on es tractarà amb profunditat alguns continguts de l'assigantura.
Pràctiques a laboratoris 1. Elaboració de iogurt i fomatge
2. Elaboració de vi
3. Estudi de l'activitat enzimàtica
4. Anàlisi sensorial d'aliments
5. Visita a empresa agroalimentària
Sessió Magistral Exposició teòrica dels continguts, amb participació activa de l'alumne
Atenció personalitzada Resolució de dubtes sobre els continguts i avaluació de l'assignatura

Atenció personalitzada
Descripció
Per tot el que no es pugui ressoldre a les classes presencials podeu contactar per mail per tutoria i consultes on-line a joaquin.bautista@urv.cat

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Treballs
A4
A28
A30
B4
B7
C3
S'avaluarà el treball escrit que lliuri l'alumne 0,5
Seminaris
A4
A26
A28
A30
A34
A40
B1
B4
B5
B7
C3
Cada semirari tindrà tasques assigandes que seran avaluades 1,5
Pràctiques a laboratoris
A4
A26
A28
A30
A34
A40
B1
B4
B5
B7
C3
S'aplicarà la metodologia dels ABP a les pràctiques de laboratori. Aquestes serviran per ressoldre el problema propossat. S'avaluarà la determinació dels objectius d'aprenentage, la proposta de ressolució del problema i la correcció de la proposta després de l'expossició a classe. 1,0
Sessió Magistral
A4
A26
A28
A30
A34
A40
C3
Assigant a les classes teòriques hi haurà tasques de recerca individual 7,0
Proves objectives de tipus test
A4
A26
A28
A30
A34
A40
B7
C3
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'assistència a les pràctiques de laboratori és obligatòria per aprovar l'assignatura.

L'assignatura s'avalua de forma contínua, no hi haurà un examen final. Abans de la primera convocatòria es donaran notes finals i la data de primera convocatòria servirà per revissió de qualificacions.

A la segona convocatòria es donarà l'oportunitat de fer una prova escrita que avaluarà tot el contingut teòric de l'assigantura en cas d'haver suspès l'avaluació continua (o de no haver-se presentat).


Fonts d'informació

Bàsica Fennema, Química de los alimentos, 2010, Zaragoza, Acribia
Alais, Food biochemistry, 1991, Ellis Horwood
Cheftel, Introducción a la bioquímica y tecnología de los alimentos , 1999, Zaragoza, Acribia
Bello, Ciencia Bromatológica, 1999, Díaz de Santos
Fellows, Tecnología del procesado de los alimentos: principios y prácticas, 2007, Zaragoza, Acribia
Tscheuschner, Fundamentos de tecnología de los alimentos, 2001, Zaragoza, Acribia
Vanaclocha, Procesos de conservación de alimentos, 2003, Mundiprensa
Bramforth, Food, fermentation and micro-organisms, 2005, Blackwell
Mohammed Wasim Siddiqui , Eco-Friendly Technology for Postharvest Produce Quality, 2016, Academic Press

Complementària Linden, Bioquímica agroindustrial: revalorización alimentaria de la producción agrícola, 1996, Zaragoza, Acribia
Ibarz, Operaciones unitarias en la ingeniería de alimentos, 2005, Mundiprensa

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
TECNOLOGIA CULINÀRIA/14224103
SEGURETAT I HIGIENE DELS ALIMENTS/14224116
QUALITAT I LEGISLACIÓ ALIMENTÀRIA/14224118


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
QUÍMICA I FÍSICA APLICADA/14224005
BIOQUÍMICA I BIOLOGIA MOLECULAR/14224001
ALIMENTS/14224101
MICROBIOLOGIA GENERAL/14224121
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent