Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A5 |
Fisiopatologia i patologia nutricional. |
| A9 |
Mètodes de valoració de l'estat nutricional. |
| A17 |
Identificar els factors que influeixen en la nutrició. |
| A18 |
Avaluar l'estat nutricional individual i en col•lectivitats. |
| A20 |
Elaborar i interpretar una història dietètica. Interpretar una història clínica. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1 |
Aprendre a aprendre. |
| B2 |
Resoldre problemes de forma efectiva |
| B4 |
Treballar de forma autònoma amb iniciativa. |
| B10 |
Reconèixer i acceptar que el coneixement científic és canviant. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A5 |
Conèixer les causes de desnutrició induïdes per la malaltia
Conèixer les situacions d'estrès metabòlic i la seva repercussió sobre l'estat nutricional i també aprendre a valorar l'estat nutricional del pacient i la via de suport nutricional idònia en situacions d'estrès metabòlic
| | A9 |
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional. Varorar la importància de la realització d'una correcta història dietètica en el context d'una consulta clínica
Conèixer i saber identificar els diferents factors de risc nutricional
Comprendre la importància d'una correcta exploració física de l'estat nutricional i saber utilitzar els diferents mètodes antropomètrics d'avaluació de la composició corporal i calcular la composició corporal d'un individu
Conèixer altres mètodes d'avaluació de la composició corporal i els mètodes d'avaluació subjectiva de l'estat nutricional, les seves utilitats i limitacions
Conèixer els mètodes bioquímics d'avaluació de l'estat nutricional incloent l'avaluació de l'estat vitamínic i mineral
Saber avaluar l'estat nutricional i metabòlic amb la integració de els diferents mètodes. Conèixer les bases dels diferents mètodes d'avaluació de l'estat metabòlic
Entendre els camps d'aplicació clínica i en investigació dels mètodes d'estudi del metabolisme. Saber reflexionar sobre les limitacions en la interpretació dels resultats obtinguts a través d'aquests mètodes
| | A17 |
Conèixer les causes de desnutrició induïdes per la malaltia
Conèixer les situacions d'estrès metabòlic i la seva repercussió sobre l'estat nutricional i també aprendre a valorar l'estat nutricional del pacient i la via de suport nutricional idònia en situacions d'estrès metabòlic
Conèixer l'adaptació metabòlica de l'organisme a diferents situacions fisiològiques i patològiques
Conèixer la regulació metabòlica de la ingesta i la sacietat
Conèixer els diferents prebiòtics, probiòtics, simbiòtics i les seves funcions en l'organisme
| | A18 |
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional. Varorar la importància de la realització d'una correcta història dietètica en el context d'una consulta clínica
Conèixer i saber identificar els diferents factors de risc nutricional
Comprendre la importància d'una correcta exploració física de l'estat nutricional i saber utilitzar els diferents mètodes antropomètrics d'avaluació de la composició corporal i calcular la composició corporal d'un individu
Conèixer altres mètodes d'avaluació de la composició corporal i els mètodes d'avaluació subjectiva de l'estat nutricional, les seves utilitats i limitacions
Conèixer els mètodes bioquímics d'avaluació de l'estat nutricional incloent l'avaluació de l'estat vitamínic i mineral
Saber avaluar l'estat nutricional i metabòlic amb la integració de els diferents mètodes. Conèixer les bases dels diferents mètodes d'avaluació de l'estat metabòlic
Entendre els camps d'aplicació clínica i en investigació dels mètodes d'estudi del metabolisme. Saber reflexionar sobre les limitacions en la interpretació dels resultats obtinguts a través d'aquests mètodes
| | A20 |
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional. Varorar la importància de la realització d'una correcta història dietètica en el context d'una consulta clínica
Conèixer i saber identificar els diferents factors de risc nutricional
Comprendre la importància d'una correcta exploració física de l'estat nutricional i saber utilitzar els diferents mètodes antropomètrics d'avaluació de la composició corporal i calcular la composició corporal d'un individu
Conèixer altres mètodes d'avaluació de la composició corporal i els mètodes d'avaluació subjectiva de l'estat nutricional, les seves utilitats i limitacions
Conèixer els mètodes bioquímics d'avaluació de l'estat nutricional incloent l'avaluació de l'estat vitamínic i mineral
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1 |
Pregunta per aprendre i s’interessa per aclarir els seus dubtes
Té una visió de conjunt de les diferents teories o metodologies d’una assignatura
Adopta autònomament les estratègies d’ aprenentatge en cada situació
| | B2 |
Segueix un mètode lògic per identificar les causes d’ un problema i no quedar-se amb els símptomes
Entén el problema i és capaç de desglossar-lo en parts manipulables
| | B4 |
Gestiona i organitza el treball i el temps d’ acord amb la planificació donada
Presenta resultats d’ allò que s’espera en el temps previst
Reconeix els encerts i errors en el desenvolupament de la seva tasca
| | B10 |
Entendre la relació entre el treball de recerca i la progressió del coneixement científic
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C4 |
Produeix un text oral gramaticalment correcte
Produeix un text escrit gramaticalment correcte
|
Tema |
Subtema |
BLOC A: AVALUACIÓ DE L'ESTAT NUTRICIONAL. |
- Avaluació de la ingesta alimentària en la pràctica clínica (Història dietètica)
- Avaluació dels factors de risc nutricional en l’individu
- Avaluació física de l’estat nutricional.
- Avaluació del creixement, desenvolupament del nen.
- Estat nutricional del nen.
- Avaluació antropomètrica de l’estat nutricional de l’adult (I).
- Avaluació antropomètrica de l’estat nutricional de l’adult (II).
- Avaluació de la composició corporal (I)
- Avaluació de la composició corporal (II).
- Avaluación subjetiva de l’estat nutricional. Índex pronòstics.
- Marcadors bioquímics de l’estat nutricional.
- Mètodes bioquímics d’avaluació de la ingesta.
- Avaluació de l’estat vitamínic.
- Avaluació de l’estat mineral.
- Avaluació de la conducta alimentària. |
BLOC B: AVALUACIÓ DE L'ESTAT METABÒLIC. |
- Avaluació del consum energètic (història, estimació dels requeriments, calorimetria indirecta, registre freqüència cardíaca, aigua doblement marcada i mètodes isotòpics, estimació utilització substrats, estimació compartiments despesa calòrica).
- Avaluació del metabolisme proteic(excreció de urea, balanç nitrogenat, tècniques isotòpiques i espectrometria de masses per l'avaluació del metabolisme proteic, excreció de 3-metilhistidina).
- Tècniques d’estudi del metabolisme ossi (Quantificació component mineral, ossi i cel·lular, marcadors bioquímics, tècniques d'imatge d'estudi del sistema ossi).
- Avaluació de la funció digestiva (sospita clínica de mala absorció, avaluació mala digestió i mala absorció, mala absorció d'hidrats de carboni, PTOG, prova de la D-Xilosa, hidrolasas de la mucosa intestinal, Breath test, mala digestió i mala absorció de proteïnes, mala absorció de vitamina 12, avaluació pèrdues intestinals, mala absorció sals biliars, sobrecreixement intestinal, funció pancreàtica exocrina).
|
BLOC C: ADAPTACIÓ METABÒLICA A DIFERENTS SITUACIONS |
- Resposta metabòlica al dejú i la realimentació.
- Metabolisme en l’estrès i l’agressió.
- Metabolisme energètic en l'activitat fisica.
- Nutrició i inflamació. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
2 |
0 |
2 |
Sessió Magistral |
|
27 |
40.5 |
67.5 |
Seminaris |
|
10 |
15 |
25 |
Pràctiques a laboratoris |
|
10 |
15 |
25 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
1.5 |
2.5 |
|
Proves mixtes |
|
2 |
1 |
3 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació general de l'assignatura. Continguts, criteris d'avaluació. |
Sessió Magistral |
Exposició teòrica dels blocs temàtics a l'aula. |
Seminaris |
Realització de casos clínics a l'aula en grups de 40 alumnes. |
Pràctiques a laboratoris |
Realització de pràctiques en grups de 20 alumnes. |
Atenció personalitzada |
Els dubtes respecte a la teoria o pràctiques es resoldran a la mateixa aula o a través de moodle. |
Descripció |
Els dubtes respecte a la teoria o pràctiques es resoldran a la mateixa aula o a través de moodle. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Sessió Magistral |
|
2,5 punts sobre 10 en forma de preguntes curtes a l’examen escrit al final de l'assignatura
2,5 punts sobre 10 en forma de preguntes tipus test a l'examen escrit al final de l'assignatura |
45% |
Seminaris |
|
Assistència, participació, resolució de casos clínics més l'entrega dels casos clínics.
Avaluació dels continguts del seminari en forma de preguntes curtes a l'examen final. |
10%
10% |
Pràctiques a laboratoris |
|
Cas pràctic articulat a l'examen escrit final.
Habilitats i destreses desenvolupades demostrades en les pràctiques. |
25%
10% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Per poder presentar-se a l'examen escrit cal assistir al 80% de les pràctiques i seminaris (Assistència obligatòria). El manual de pràctiques s'haurà de penjar a moodle un cop finalitzades les pràctiques. Els casos clínics dels seminaris, s'hauran de resoldre en grups de 4-5 persones i realitzar una exposició oral a classe amb suport power point. Posteriorment els alumnes els penjaran a moodle. 2a Convocatòria El 100% de la nota serà en forma d'examen escrit. No es contarà ni la nota de pràctiques ni la dels seminaris. En cas de menys de 10 alumnes es podrà fer un examen oral. |
Bàsica |
Mataix Verdú FJ. , Nutrición y alimentación humana. , 2ª ed. , Majadahonda: Ergon; 2009.
Gil Hernández A , Tratado de nutrición., 2ª ed. , Madrid: Médica Panamericana; 2010.
de Girolami DH., Fundamentos de valoración nutricional y composición corporal., , Buenos Aires: El Ateneo; 2003.
Mahan LK, Escott-Stump S., Nutrición y dietoterapia, de Krause. , 10ª ed. , México: McGraw-Hill Interamericana; 2001.
Salas-Salvadó J et al. , Nutrición y dietética clínica., 2ª ed. , Barcelona: Masson; 2008.
Serra Majem L, Aranceta Bartrina J , Nutrición y salud pública: métodos, bases científicas y aplicaciones. , 2ª ed. , Barcelona: Masson; 2006.
Sauberlich HE., Laboratory tests for the assessment of nutritional status. , 2ª ed., Boca Raton: CRC Press; 1999.
|
|
Complementària |
• Shils ME, Shike M, Ross AC, Caballero B, Cousins RJ , Modern nutrition in health and disease. , 10ª ed. , Philadelphia : Lippincott Williams & Wilkins;
|
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
BIOQUÍMICA I BIOLOGIA MOLECULAR/14224001 | FISIOLOGIA/14224002 | FONAMENTS DE LA NUTRICIÓ HUMANA/14224112 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|