Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A5 |
Fisiopatologia i patologia nutricional. |
| A6 |
Bioquímica. |
| A17 |
Identificar els factors que influeixen en la nutrició. |
| A37 |
Assessorar legal, científica i tècnicament a la indústria alimentària i els consumidors. |
| A39 |
Realitzar tasques de formació de personal. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1 |
Aprendre a aprendre. |
| B2 |
Resoldre problemes de forma efectiva |
| B3 |
Aplicar pensament crític, lògic i creatiu. |
| B4 |
Treballar de forma autònoma amb iniciativa. |
| B5 |
Treballar de forma col·laborativa. |
| B6 |
Comprometre's amb l'ètica i la responsabilitat social |
| B7 |
Comunicar-se de manera efectiva i amb assertivitat en l'entorn laboral i com a ciutadà |
| B9 |
Reconèixer la necessitat de la recerca per a la progressió del coneixement |
| B10 |
Reconèixer i acceptar que el coneixement científic és canviant. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C2 |
Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació. |
| C4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A5 |
Conèixer les característiques més importants dels fàrmacs que se solen emprar en les patologies que requereixen suport dietètic o nutricional
Conèixer els mecanismes pels quals l'estat nutricional del pacient pot alterar l'efecte dels fàrmacs
| | A6 |
Comprendre els mecanismes pels quals es regeixen els efectes dels fàrmacs sobre l'organisme
| | A17 |
Conèixer les característiques més importants dels fàrmacs que se solen emprar en les patologies que requereixen suport dietètic o nutricional
Identificar els fàrmacs que poden alterar l'estat nutricional del pacient i analitzar les pautes d'administració de medicaments per tal de proposar alternatives farmacoterapèutiques
Conèixer els mecanismes pels quals l'estat nutricional del pacient pot alterar l'efecte dels fàrmacs
| | A37 |
Identificar els fàrmacs que poden alterar l'estat nutricional del pacient i analitzar les pautes d'administració de medicaments per tal de proposar alternatives farmacoterapèutiques
| | A39 |
Identificar els fàrmacs que poden alterar l'estat nutricional del pacient i analitzar les pautes d'administració de medicaments per tal de proposar alternatives farmacoterapèutiques
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1 |
Incorporar els aprenentatges proposats pels experts i mostrar una actitud activa per la seva assimilació
Comprendre i qüestionar els models teòrics d’una disciplina i indagar en noves àrees de coneixement
Integrar diverses teories o models fent una síntesis personal i creativa adaptada a les pròpies necessitats professionals
| | B2 |
Identificar i analitzar un problema per a generar alternatives de solució, aplicant els mètodes apresos
Utilitzar la seva experiència i criteri per analitzar les causes d’ un problema i construir una solució més eficient i eficaç
Proposar i construir en equip solucions a problemes en diversos àmbits, amb una visió global
Identificar la problemàtica del pacient i saber prioritzar els problemes, segons la gravetat i la urgència
Reconèixer les limitacions pròpies (desconeixement, falta d’experiència) per tal de sol·licitar la col·laboració d’altres col·legues
| | B3 |
Inculcar els avantatges de la creativitat, l’enginy i la iniciativa en l’àmbit de la nutrició
| | B4 |
Gestionar l’aprenentatge autònom utilitzant les estratègies i recursos més adequats
Comportar-se d’una forma reflexiva i responsable, constructivament crític
Actuar valorant la pròpia competència i les pròpies capacitats
Respectar als companys i a la institució a la qual es pertany
| | B5 |
Participar i col·laborar activament en les tasques de l’ equip i fomentar la confiança, la cordialitat i l’orientació a la tasca conjunta
Contribuir a la consolidació i desenvolupament de l’ equip, afavorint la comunicació, el repartiment equilibrat de tasques, el clima intern i la cohesió
Ser conscient de la necessitat de formar-se contínuament al llarg de la seva vida professional
Ser conscient de la necessitat de ser docent i d’ensenyar a altres al mateix temps que es fa assistència
Ser conscient de la responsabilitat com a educador de la societat
| | B6 |
Acceptar els drets del malalt
Establir confiança entre el nutricionista i el pacient, respectant-lo i adoptant una postura empàtica i holística
Avaluar i preservar l’autonomia del pacient i mantenir-ne la participació en totes les decisions que l’afectin
| | B7 |
Expressar les pròpies idees de forma estructurada i intel·ligible, intervenint amb rellevància i oportunitat tant en situacions d’ intercanvi, com en més formals i estructurades
Prendre la paraula amb grup amb facilitat, transmetre convicció i seguretat i adaptar el discurs a les exigències formals requerides
Utilitzar els principis gnerals de la bona comunicació (pròpies i del entrevistat
Adaptar el seu missatge i els medis emprats a les característiques de la situació i a l’audiència
| | B9 |
Conèixer la metodologia científica
Reconèixer la necessitat de la recerca per a la progressió del coneixement
| | B10 |
Admetre opinions d’altres col·legues, contràries a l’opinió pròpia
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C2 |
Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
Utilitza programari per a comunicació on-line: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu...
| | C4 |
Produeix un text oral gramaticalment correcte
Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa
|
Tema |
Subtema |
Tema 1. Introducció a la farmacologia aplicada als estudis de nutrició i dietètica. |
Concepte de fàrmac i de farmacologia. Parts de la farmacologia. Medicament i especialitat farmacèutica. Paper del dietista-nutricionista en la utilització terapèutica del medicament. |
Tema 2. Introducció a la farmacocinètica. |
Procés ADME: absorció, distribució, metabolisme i excreció de fàrmacs. Evolució de la concentració plasmàtica del fàrmac respecte al temps. Formes farmacèutiques per a l'administració de medicaments. |
Tema 3. Absorció de fàrmacs. |
Mecanismes implicats en l'absorció dels fàrmacs. Factors que condicionen la seva absorció. Alteracions en l'absorció dels fàrmacs: efecte de la dieta. |
Tema 4. Distribució dels fàrmacs. |
Volum de distribució. Barreres fisiològiques al pas de fàrmacs. Unió dels fàrmacs a proteïnes plasmàtiques. Compartiments. Patologies que alteren la distribució dels fàrmacs. |
Tema 5. Eliminació del fàrmac I: metabolisme. |
Reaccions de fase I i de fase II. Inducció i inhibició enzimàtiques. Factors que influeixen en el metabolisme de fàrmacs. |
Tema 6. Eliminació del fàrmac II: excreció. |
Mecanismes moleculars per a l'excreció renal de fàrmacs. Aclariment renal. Excreció biliar. Cicle enterohepàtic. Factors fisiopatològics i nutricionals que afecten l'excreció de fàrmacs. Resum dels paràmetres farmacocinètics més relevants. |
Tema 7. Farmacodinàmia. |
Dianes farmacològiques. Concepte de dosi-resposta. Fàrmacs agonistes i antagonistes. Missatgers secundaris i mecanismes de transducció de la resposta. Regulació de receptors. |
Tema 8. Toxicitat i efectes adversos dels fàrmacs. |
Classificació. Carcinogènesi. Teratogènia. Tolerància i dependència. Avaluació de la tolerabilitat dels fàrmacs. |
Tema 9. Farmacologia Gastrointestinal I |
Fàrmacs antiulcerosos i fàrmacs útils en altres alteracions de les secrecions del sistema gastrointestinal. Fàrmacs útils en la malatia inflamatòria intestinal. |
Tema 10. Farmacologia Gastrointestinal II. |
Fàrmacs que afecten la motilitat gastrointestinal. Fàrmacs procinètics i laxants. Fàrmacs antiemètics i antidiarreics. |
Tema 11. Fàrmacs útils en els trastorns del metabolisme de glúcids. |
Fàrmacs antidiabètics orals i parenterals. Insulines: tipus. Pautes terapèutiques més habituals en el tractament de la diabetis mellitus. Glucagó. |
Tema 12. Fàrmacs en el metabolisme de purines i lípids. |
Fàrmacs utilitzats en els trastorns del metabolisme de purines: Hipouricemiants. Fàrmacs en el tractament de trastorns del metabolisme de lípids. Fàrmacs hipolipemiants. |
Tema 13. Fàrmacs i pes corporal. |
Fàrmacs que afecten la ingesta: anorexígens i orexígens. Fàrmacs útils en el tractament de l’obesitat. Farmacologia dels trastorns del comportament alimentari. |
Tema 14. Farmacologia de la regulació dels ions i les vitamines. |
Calci, sodi, potassi, iode i ferro. Les vitamines com a fàrmacs. Ús en avitaminosis i altres situacions. |
Tema 15. Introducció a les interaccions entre fàrmacs i aliments. |
Classificació. Interaccions aliment-fàrmac i fàrmac-aliment. Aspectes específics de les interaccions entre fàrmacs i l’alimentació enteral. |
Tema 16. Efecte dels aliments sobre l’efecte dels fàrmacs. |
Interaccions entre aliment i fàrmac amb major rellevància clínica. Recomanacions. |
Tema 17. Efecte dels fàrmacs sobre la utilització de nutrients. |
Efecte dels fàrmacs sobre la ingesta, l’absorció, i l’eliminació d’aliments. |
Tema 18. Estat nutricional i utilització de fàrmacs. |
Malnutrició i obesitat: efectes sobre els fàrmacs. |
Pràctica 1. Lectura i interpretació d’una pauta terapèutica. Identificació de riscos nutricionals (2 sessions). |
|
Pràctica 2. Aprenentatge basat en problemes (5 sessions). |
Resolució d’un problema que posi de manifest la relació entre fàrmacs i trastorns nutricionals. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
Sessió Magistral |
|
30 |
45 |
75 |
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques |
|
6 |
3 |
9 |
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
|
12 |
18 |
30 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
1 |
2 |
|
Proves objectives de tipus test |
|
3 |
0 |
3 |
Proves pràctiques |
A5 | A6 | A17 | A37 | A39 | B1 | B2 | B3 | B4 | B5 | B6 | B7 | B9 | B10 | C2 | C4 | |
4 |
0 |
4 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Introducció de l'assignatura. Estructura, avaluació, bibliografia. |
Sessió Magistral |
Impartició dels continguts teòrics de l'assignatura |
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques |
Lectura i interpretació d’una pauta terapèutica. Identificació de riscos nutricionals.
En aquesta pràctica s’analitzarà un pla terapèutic concret, fonamentalment farmacològic. Caldrà identificar els diferents fàrmacs, el seu grup terapèutic i la seva adequació a les malalties presents en el pacient. Es consideraran especialment aquells trastorns més prevalents, com són ara la hipertensió, obesitat, dislipèmies o diabetis. Es pretén que l’alumne sàpiga cercar informació general sobre aquests fàrmacs i especialment d’efectes adversos que puguin afectar el seu estat nutricional, així com diferenciar-los dels inherents a l’estat patològic del pacient. Alhora, caldrà que els alumnes proposin modificacions dietètiques que puguin minimitzar l’impacte dels fàrmacs administrats al pacient en la seva adequada nutrició. |
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
En aquesta activitat es procedirà a analitzar un problema en el que es posarà de manifest que els fàrmacs administrats a un pacient poden constituir un factor de risc per a desenvolupar trastorns nutricionals o que pugui causar una interacció entre fàrmacs i nutrients.
Constarà de diferents sessions presencials en les que els alumnes, en grups reduïts (8-9 alumnes), analitzaran el problema i cercaran la informació necessària per a resoldre’l, tot aportant dades bibliogràfiques que recolzin la resolució i les actuacions a prendre per part dels professionals sanitaris a cura del pacient. D'aquesta tasca se'n derivarà un treball escrit i un resum, i caldrà fer una presentació oral a la resta de companys del curs i al professor. |
Atenció personalitzada |
Reunions individualitzades per a atenció als alumnes. Aplicació d'estratègies per a la millora de l'estudi de l'assignatura. |
Descripció |
S'acordarà segons cita convinguda entre l'alumne amb el coordinador de l'assignatura o altre professorat implicat. Preguem contacteu per correu-e al coordinador. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques |
|
Es revisarà el treball realitzat per cadascun dels subgrups i es realitzarà l’avaluació pertinent. |
7.5% |
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
|
Presentació d'un treball elaborat en grup. Inclou presentació d'un resum i presentació oral. |
7.5% |
Proves objectives de tipus test |
|
Test amb preguntes d'opció múltiple amb una sola de correcta de cinc possibles. Puntuació: correcta, 1 punt; incorrecta, -0,25 punts. Incorrecta: 0 punts. Per tal de superar la prova cal obtenir un mínim de la meitat de punts del total de preguntes de la prova. |
70% |
Proves pràctiques |
A5 | A6 | A17 | A37 | A39 | B1 | B2 | B3 | B4 | B5 | B6 | B7 | B9 | B10 | C2 | C4 |
|
Prova de preguntes breus de desenvolupament sobre els temes tractats desenvolupats durant el PBL. Es realitzarà el mateix dia de l'examen test |
15% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Per tal de superar l'assignatura caldrà obtenir 5 sobre 10 punts possibles. Cal tenir en compte que cal superar tant la part pràctica (30% de la nota) com la teòrica per separat. En cas que la part pràctica no se superi, es farà l'examen pertinent en segona convocatòria. Es realitzarà un examen parcial de teoria alliberatori a mitjans del primer quadrimestre amb aproximadament la meitat dels continguts teòrics de la matèria. A l'examen de primera convocatòria es farà la prova pràctica i la corresponent a la segona part de la matèria pels que hagin superat el primer parcial. Els que no hagin superat el primer parcial hauran d'avaluar-se de tota l'assignatura. En segona convocatòria, els alumnes hauran d'examinar-se de tota l'assignatura, excepte de la part de pràctiques si ja s'ha superat en anteriors convocatòries. |
Bàsica |
Concepción Mestres, Màrius Duran, Farmacología en Nutrición, 1a, Editorial Médica Panamericana, Madrid, 2012
Yassin, G., Lo esencial en Farmacología, 3a, Elsevier, Barcelona 2011
Montoro, J. B., Salgado, A., Interacciones fármacos-alimentos, 1a, Novartis, Barcelona 1999
Pelton, R., LaValle, J.B., Hawkins, E.B., Krinsky, D.L. , Drug-induced nutrient Depletion Handbook, 2a, Lexi-Comp, Inc. Hudson 2001, USA.
McCabe, B.J., Frankel, E.H., Wolfe, J.J., Handbook of food-drug interactions, 1a, CRC Press, Boca Raton 2003, USA.
|
|
Complementària |
|
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
BIOQUÍMICA I BIOLOGIA MOLECULAR/14224001 | BIOLOGIA CEL·LULAR I FONAMENTS DE GENÈTICA/14224004 | NUTRICIÓ HUMANA I METABOLISME/14224105 | FONAMENTS DE LA NUTRICIÓ HUMANA/14224112 | FISIOPATOLOGIA/14224114 |
|
|
Altres comentaris |
S'aconsella cursar Farmacologia abans de matricular-se de Fitoteràpia (optativa de 4rt curs) |
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|