DADES IDENTIFICATIVES 2016_17
Assignatura (*) ALIMENTS PER A FINALITATS SANITÀRIES ESPECÍFIQUES Codi 14224211
Ensenyament
Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa 1Q
Llengua d'impartició
Anglès
Departament Medicina i Cirurgia
Coordinador/a
SOLÀ ALBERICH, ROSA MARIA
Adreça electrònica rosa.sola@urv.cat
anna.pedret@urv.cat
laura.rubio@urv.cat
Professors/es
SOLÀ ALBERICH, ROSA MARIA
PEDRET FIGUEROLA, ANNA
RUBIÓ PIQUÉ, LAURA
Web
Descripció general i informació rellevant Desenvolupar conceptes que ajudin a entendre els mecanismes de malaltia i la creació d’aliments funcionals específics per a la prevenció i maneig de diferents malalties. From bioactive compounds to nutritional recommendations for reduction risk disease and health.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A7 Bases de l'alimentació saludable.
 A23 Realitzar educació alimentària.
 A37 Assessorar legal, científica i tècnicament a la indústria alimentària i els consumidors.
 A43 Comprendre l'evolució històrica de l'alimentació i la nutrició.
 A44 identificar els fets més destacats de l'avanç científic de l'alimentació i la nutrició.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1 Aprendre a aprendre.
 B2 Resoldre problemes de forma efectiva
 B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
 B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
 B6 Comprometre's amb l'ètica i la responsabilitat social
 B10 Reconèixer i acceptar que el coneixement científic és canviant.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C2 Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació.
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A7 Entendre el paper que poden tenir els aliments funcionals en el manteniment i millora de l’estat de salut en la població sana o en grups de risc
Saber valorar la incorporació dels aliments funcionals en la pràctica clínica i en les recomanacions nutricionals per reduir el risc de malaltia
 A23 Saber utilitzar les fonts d’informació en relació amb els aliments funcionals i valorar-les críticament per poder interpretar i comunicar a la població la informació de forma correcta i seguint el mètode científic
Saber actuar de forma preventiva i per millorar la salut del pacient mitjançant l’educació en el consum d’aliments funcionals i productes nutracèutics
 A37 Conèixer la legislació actual sobre les declaracions nutricionals i de propietats saludables dels aliments per poder assessorar de forma correcte als consumidors sobre els efectes que poden esperar-se
Conèixer la legislació actual sobre les declaracions nutricionals i de propietats saludables dels aliments per poder assessorar de forma correcte a la indústria alimentària
 A43 Comprendre el motiu d’aparició dels aliments funcionals en la nostra societat i l’increment en la seva investigació científica dins del context de l’evolució històrica de l’alimentació i la nutrició de la població
Reconèixer la necessitat de la investigació científica per la progressió del coneixement en el camp dels aliments funcionals
Ser capaç d’analitzar les perspectives de futur en el camp de la investigació científica en productes funcionals
Conèixer la necessitat de col·laborar mitjançant equips multidisciplinaris en les investigacions científiques en el camp dels aliments funcionals
 A44 Entendre el concepte de la nutrició translacional en el context dels aliments funcionals
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1 Pregunta per aprendre i s’interessa per aclarir els seus dubtes
Fa preguntes intel·ligents que qüestionen el que ha après i mostra iniciativa en la cerca d’ informació
 B2 Desenvolupar la capacitat crítica del seu treball i el gust pel treball ben fet que l’ajudin a millorar la qualitat d’atenció als pacients
 B3 Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu en relació a la utilització dels mètodes explicats
 B4 Presenta resultats d’allò que s’ espera en la manera adequada d’ acord amb la bibliografia donada i en el temps previst
 B6 Comprendre els conceptes bàsics de la legislació general sanitària i no sanitària, necessàries pel desenvolupament professional
Entendre les responsabilitats civils i penals del seu treball
Entendre la necessitat del secret professional i respectar-lo
Saber comportar-se si el pacient no consent un tractament
Conèixer el raonament ètic i aplicar-lo en el seu treball diari
 B10 Interessar-se per una actualització continuada dels seus coneixements i per una adquisició de noves habilitats, necessàries per la millora del seu treball
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C2 Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
 C4 Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa

Continguts
Tema Subtema
1. Dieta i malalties cròniques. 1.1 Compostos bioactius presents en els aliments
1.2 Aliments i grups d’aliments
1.3 Patrons alimentaris i la seva relació amb el desenvolupament de les malalties cròniques.
2. Aliments funcionals, nutracèutics i complements alimentaris. 2.1 Definició dels diferents conceptes
2.2 Legislació: nutrició i declaracions de propietats saludables
2.3 PASSCLAIMS
2.4 Elaboració de protocols d’estudi i projectes d’investigació
2.5 Publicacions recents
2.6 Nutrició tradicionals versus nutrició optimitzada
2.7 Nutrició translacional.
3. Marcadors. 3.1 Definició i classificació dels diferents marcadors
3.2 Marcadors de malaltia
3.3 Marcadors nutricionals.
4. Tecnologies òmiques i Foodòmica. 4.1 Concepte de la biologia de sistemes
4.2 Aplicació de les ciències òmiques
4.3 Bioactivitat dels aliments i el seu efecte sobre la salut humana.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Seminaris
A7
A23
A37
A43
A44
B1
B2
B3
B4
B6
B10
C2
6 18 24
Presentacions / exposicions
A7
A23
A37
A43
A44
B2
B3
B4
B10
C4
1 10 11
Treballs
A7
A23
A37
A43
A44
B1
B2
B3
B4
B6
B10
C2
1 13 14
Sessió Magistral
A7
A23
A37
A43
A44
10 10 20
Atenció personalitzada
5 0 5
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura i els criteris d'avaluació
Seminaris Realització de casos pràctics reals, identificació d'aliments funcionals i estudi de l'etiquetat en productes comercialitzats actualment, recerca en l'àmbit dels aliments funcionals
Presentacions / exposicions Hi haurà una presentació final on l'estudiant exposarà la resolució d'un cas pràctic o l'anàlisi d'articles científics relacionats amb aliments funcionals.
Treballs Memòria del cas pràctic presentat o de l'article científic analitzat.
Sessió Magistral Mitjançant classes magistrals s'explicarà la teoria que figura al programa de l'assignatura.
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
Descripció
Virtuals o presencials. Contactar amb professorat.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Seminaris
A7
A23
A37
A43
A44
B1
B2
B3
B4
B6
B10
C2
Es valorarà la resolució d'un cas pràctic real de forma individual. 30%
Presentacions / exposicions
A7
A23
A37
A43
A44
B2
B3
B4
B10
C4
Es valorarà la presentació oral de la resolució d'un cas pràctic real o de l'anàlisi d'un article científic relacionat amb els aliments funcionals de forma grupal (25%).

Es faran preguntes sobre la teoria personalitzades i de forma oral durant la presentació (10%).
35%
Treballs
A7
A23
A37
A43
A44
B1
B2
B3
B4
B6
B10
C2
Es valorarà el treball escrit de la resolució d'un cas pràctic real o l'anàlisi d'un article científic relacionat amb els aliments funcionals de forma grupal. 35%
Altres  

L'assistència als seminaris serà avaluada positivament.

 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'avaluació en primera convocatòria es realitzarà amb les diferents activitats avaluatives durant el període lectiu. L'avaluació correspondrà a l'avaluació grupal (treball i exposició oral) més l'avaluació individual (resolució d'un cas pràctic durant els seminaris i les preguntes sobre la teoria realitzades durant les exposicions del treball).

Segona convocatòria: Si a l'alumne li queda l'assignatura suspesa, aquest s'haurà de presentar en segona convocatòria fent una prova escrita del bloc teòric i dels seminaris de l'assignatura.

En les activitats avaluadores no està permès l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades (art.21 NAM Grau i art.20 NAM Màster), a més de les indicacions específiques que faci el professor. L'incompliment d'aquesta norma invalida la prova d'avaluació.


Fonts d'informació

Bàsica

Bases de dades i pàgines web disponibles per via electrònica i que s'aniran indicant durant les classes magistrals i seminaris.

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent