Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A4 |
Controlar el sistema productiu de la matèria primera integrant els coneixements d’edafologia, climatologia i viticultura. |
| A5 |
Participar en la programació i disseny de noves plantacions o modificacions de les existents així com d'instal•lacions vitivinícoles. |
| A7 |
Ser capaç de fer produir i recol•lectar raïm de qualitat en funció del tipus de producte buscat i dels imperatius reglamentaris. |
| A10 |
Ser capaç de triar les anàlisis adaptades al control o respondre a un problema donat, realitzar-les o fer realitzar-les, interpretar els resultats i donar els consells i prescripcions necessàries. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1 |
Aprendre a aprendre. |
| B2 |
Resoldre problemes complexos de forma efectiva en el camp de l'enologia. |
| B4 |
Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa. |
| B5 |
Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C2 |
Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació. |
| C3 |
Gestionar la informació i el coneixement. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A4 |
Conèixer les tècniques vitícoles de maneig del vinyer en la plantació i les operacions anuals de manteniment del cultiu i els sistemes adequats per a la protecció sanitària de la vinya amb la finalitat d'aconseguir la màxima qualitat del raïm.
| | A5 |
Conèixer les aptituds dels principals porta-empeltats i varietats productores de raïm per a vinificació.
| | A7 |
Conèixer els factors causants d'estrès en el vinyer, les respostes fisiològiques de la planta i en funció de la seva interpretació, manejar les tècniques vitícoles adequades per a pal·liar els seus efectes del canvi climàtic
Disposar dels criteris necessaris per a decidir segons l'estat de maduració del raïm, la data de verema i l'entrada de la mateixa en celler.
| | A10 |
Conèixer les tècniques vitícoles de maneig del vinyer en la plantació i les operacions anuals de manteniment del cultiu i els sistemes adequats per a la protecció sanitària de la vinya amb la finalitat d'aconseguir la màxima qualitat del raïm.
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1 |
Té una visió de conjunt de les diferents teories o metodologies d’una assignatura
| | B2 |
Troba la solució adequada
Elabora una estratègia realista per a resoldre el problema
| | B4 |
Decideix com gestiona i organitza el treball i el temps
| | B5 |
Accepta i compleix les normes del grup
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C2 |
Utilitza programari per a comunicació on-line: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu...
| | C3 |
Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient
|
Tema |
Subtema |
Pràctiques 1, 2, 3- Aquesta pràctica es realitzarà a l'agost, abans d'iniciar el curs lectiu al setembre.
Finca Mas dels Frares |
1 Control de maduració del raïm. Caracterització de la mida i pes del raïm (agost)
2 Estimació de la biomassa del cep:
Càlcul de l´àrea foliar i estimació de la collita
3 TAST de baies |
Pràctica 4 - Desembre o gener - segons climatologia
Finca Mas dels Frares |
La poda d'hivern. Descripció i reconeixement dels òrgans del cep. Descripció i realització de podes curtes, mixtes i llargues |
Pràctica 5 - Febrer - Anàlisi de sòls
Laboratori 103 FE |
Caracterització edàfica d’una parcel·la destinada a vinya. Paràmetres físics i químics a avaluar en un sòl vitícola
|
Pràctica 6 - Març - Moviment de terres i plantació
Sortida |
Treballs previs a la plantació. Plantació d'una vinya |
Pràctica 7 - Abril - Principals herbes anuals i perennes en la vinya
Finca Mas dels Frares |
Observació, recompte i reconeixement de les principals males herbes |
Pràctica 8 - Abril - Reproducció del material vegetal i pràctica de l'empèlt
Sortida |
Visita a un viver vitícola per a observar la reproducció del material vegetal i el procés d’obtenció de plantes en el viver. Empèlt en el camp |
Pràctica 9 - Abril. Patologia i mètodes preventius contra Lobesia botrana.
Finca Mas dels Frares |
Distribució de fernomones (control sexual) i trampes de recompte |
Pràctica 10 - Abril - Visita a un celler biodinàmic o ecològic
Sortida |
Visita a un celler amb gestió vitícola Biodinàmica o Ecològica |
Pràctica 11 - Maig - Poda en verd
Finca Mas dels Frares |
Maneig de la vegetació sobrera al cap un temps de la brotada. Eliminació de xupons, rebrots, cavalls i fulles. Definició de les operacions en verd |
Pràctica 12 - Maig -Sistemes de conducció
Sortida |
Descripció i característiques de diferents sistemes de conducció i formes lliures. Elements dels emparrats, funcions i tipus |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Pràctiques de camp/sortides |
|
47 |
25 |
72 |
Pràctiques a laboratoris |
|
10 |
10 |
20 |
Treballs |
|
8 |
16 |
24 |
Atenció personalitzada |
|
2 |
0 |
2 |
|
Proves mixtes |
|
6 |
25 |
31 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
El professor farà una introducció de com es desenvoluparà el curs, quines sortides es faràn, sistemes d'avaluació i metodologies |
Pràctiques de camp/sortides |
Al llarg del curs està previst realitzar les següents pràctiques de camp/sortides:
Poda d'hivern
Viticultura biodinàmica o bé sortida a ecològica
Descripció de diferents sistemes de conducció
Poda en verd
Gestió d'una vinya, maneig del sòl, herbes adventícies
Caracterització de varietats
Creixement i maduració del raïm
Es formaran grups de dues persones, tot i que cadascuna treballarà sobre una varietat diferent, de la vinya ubicada a Mas dels Frares, Constantí.
Cada alumne, amb la seva varietat i sobre un mínim de 10 ceps, realitzarà les pràctiques de l’assignatura (diferents tècniques vitícoles....).
Totes les sortides que sigui possible, es realitzaran a la finca de Mas dels Frares (Finca experimental de la Facultat d'Enologia a Constantí (Tarragona)), i a finques particulars de l'entorn quan no sigui possible realitzar les sortides a Mas dels Frares.
En principi, la durada màxima de cada sortida serà de 5h, excepte:
* Les pràctiques de creixement i maduració es realitzaran a principis de setembre durant 3 díes a 2.5 h/día
* Les pràctiques de sols als laboratoris es faràn durant 3 dies als lab de la Facultat durant 3h/dia |
Pràctiques a laboratoris |
Pràctiques d'anàlisi de sòls als laboratoris experimentals de la Facultat d'Enologia.
Es realitzaràn durant 3 dies, a 4h/dia |
Treballs |
L'informe de sòls és el més important a avaluar. Els altres es comenten a classe per aclarir dubtes cara a la prova escrita |
Atenció personalitzada |
Els alumnes poden contactar amb els professors a travès del correu electrònic per a resoldre els dubtes que tinguin de l'assignatura |
Descripció |
Per solucionar dubtes, contactar amb els professors a travès de l'adreça e-mail |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Treballs |
|
|
20% |
Proves mixtes |
|
Preguntes curtes de les diferents pràctiques realitzades i interpretació de gràfics |
80% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Avaluació: -prova escrita única. tutoria perquè és de pla antic. Nota 5 per aprovar
|
Bàsica |
Fregoni, M, Viticultura generale, REDA, Roma 1987
Galet, P, Precis de viticulture, Editorial Déhan, Montpellier 2000
Hidalgo, L, Tratado de viticultura general, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 2002
Hidalgo, L, Ingeniería y mecanización Vitícola, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 2001
Hidalgo, L, Poda de la Vid, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1999
Martínez de Toda, F, Mecanización integral del viñedo, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1995
Mº Agricultura, Los parásitos de la vid, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1998
Reynier, A, Manuel de viticulture, Editorial TEC&DOC, Paris, 1999
Servei d'Extensió Agraria, El conreu de la vinya a Catalunya, Edit. DARP/Caixa de Catalunya, Barcelona 1990
|
|
Complementària |
|
|
Assignatures que es recomana cursar simultàniament |
VITICULTURA DE PRECISIÓ/19214108 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
BIOLOGIA/19214005 | VITICULTURA/19214107 | BIOLOGIA I FISIOLOGIA DE LA VINYA/19214105 | EDAFOLOGIA I CLIMATOLOGIA VITÍCOLES/19214106 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|