Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
Tema 0. Introducció |
|
Tema 1. Composició del raïm; Controls de maduresa.
|
|
Tema 2. Les malalties de la vinya; Incidència enològica; Sistemes per a la detecció de la podridura. |
|
Tema 3. Sistemes de verema i de transport de la verema. |
|
Tema 4. Correccions del most. |
|
Tema 5. Normativa de la CEE; sistemes de detecció de fraudes en les correccions del most.
|
|
Tema 6. Transformacions prefermentatives.
|
|
Tema 7. Influència de les condicions edafoclimàtiques, genètiques, culturals i enològiques sobre la qualitat del raïm i del vi. |
|
Tema 8. Recepció i tractament de la verema. |
|
Tema 9. Vinificació en blanc |
|
Tema 10. Vinificacions especials en blanc: Hiperoxidació; Maceració Pel·licular. |
|
Tema 11: Els compostos fenòlics en relació amb les sensacions organolèptiques i la capacitat del vi per envellir. |
|
Tema 12. Vinificació en negre |
|
Tema 13. Aturades de fermentació. Mesures preventives i curatives. |
|
Tema 14. Criança i envelliment del vi. |
|
Tema 15. Fermentació i criança en barrica del vi blanc.
|
|
Tema 16. Vinificació en rosat. |
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
2 |
3 |
Sessió Magistral |
|
35 |
90 |
125 |
Atenció personalitzada |
|
4 |
8 |
12 |
|
Proves de desenvolupament |
|
5 |
5 |
10 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Introduir l'assignatura |
Sessió Magistral |
Desenvolupar els contiguts teòrics de l'assignatura |
Atenció personalitzada |
Atendre presnalizadament als estudiants per tal d'aclarir els prossibles dubtes |
Descripció |
Ala alumnes s'els informarà de l'horari de disponibilitat del professor per tal de que en cas de dubtes poguin solicitar una cita per resoldreles |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Proves de desenvolupament |
|
Examens escrits amb preguntes de desenvolupament sobre els continguts del temes i amb problemes pràctics |
100 |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
El primer examen parcial tindrà 1 o 2 problemes d'aplicació pràctica en bodega que obligatòriament s'han de resoldre de forma correcta per poder aprovar l'assignatura L'avaluació de la segona convocatòria serà similar a la primera |
Bàsica |
Boulton, R, Principles and practices of winemaking, Chapman & Hall, 1996
Flancy, C. , Œnologie; Fondements scientifiques et technologiques, Ed. Lavoisier,, 1998
Hidalgo, J., Tratado de Enología. 2 tomos, Mundi-Prensa, 2011
Moreno-Arribas & M.C. Polo, Wine Chemistry and Biochemistry, Springer, 2008
Ribéreau-Gayon, J., Peynaud, E., Sudraud,P. y Ribérau-Gayon, P, Sciences et Techniques du vin, 4 toms,, Ed. Dunod, 1975-76
Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D. Doneche, B., Lonvaud, A., Glories, Y. Bertrand, A., Maujean, , Traité d'Œnologie. 2 Toms, Ed. Dunod , 1998
Zamora, F., Elaboración y crianza del vino tinto, AMV Ediciones, 2003
|
|
Complementària |
|
|
Assignatures que en continuen el temari |
ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA I/19224104 | ANÀLISI SENSORIAL I/19224107 | ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA II/19224110 | ANÀLISI SENSORIAL II/19224113 |
|
Assignatures que es recomana cursar simultàniament |
MICROBIOLOGIA I BIOQUÍMICA ENOLÒGIQUES I/19224102 | MICROBIOLOGIA I BIOQUÍMICA ENOLÒGIQUES II/19224109 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
MICROBIOLOGIA GENERAL/19224004 | BIOQUÍMICA/19224010 | QUÍMICA I/19224008 | QUÍMICA ENOLÒGICA/19224103 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|