IDENTIFYING DATA 2016_17
Subject (*) AVALUACIÓ DE SOSTENIBILITAT: ANÀLISI DEL CICLE DE VIDA Code 19625105
Study programme
Begudes Fermentades (2014)
Cycle 2n
Descriptors Credits Type Year Period Exam timetables and dates
3 Obligatòria Primer 1Q
Modality and teaching language
Department Enginyeria Química
Coordinator
CASTELLS PIQUÉ, FRANCESC
E-mail francesc.castells@urv.cat
carmenmaria.torres@urv.cat
Lecturers
CASTELLS PIQUÉ, FRANCESC
TORRES COSTA, CARMEN MARIA
Web
General description and relevant information Introducció a les eines de sostenibilitat. Bases teòrica i pràctica d'Avaluació Ambiental i Avaluació de Cicle de Vida aplicats a aliments i begudes, amb aplicació a begudes fermentades, i especialment a vi, cava i cervesa.

Competències
Type A Code Competences Specific
 A5 Interpretar i extreure informació útil a partir de dades obtingudes en el context de l'elaboració de begudes fermentades, utilitzant de manera adequada les eines d'anàlisi estadística, quimiomètric i de tractament gràfic de dades
 A6 Valorar, incorporar i gestionar eficaçment les noves eines de sostenibilitat ambiental i d'anàlisi de cicle de vida a la producció de begudes fermentades
 A7 Planificar, dissenyar i elaborar un projecte relacionat amb l'elaboració de begudes fermentades, ja sigui en un àmbit científic / investigador, com tecnològic
 A9 Gestionar la informació i el coneixement utilitzant bibliografia cientificotècnica en el camp de la ciència i la tecnologia d'aliments
Type B Code Competences Transversal
 B2 Resoldre problemes complexos en contextos multidisciplinaris relacionats amb el camp d'estudi.
 B5 Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida, en clau de lideratge.
 B7 Sensibilització en temes mediambientals.
Type C Code Competences Nuclear

Resultats d'aprenentage
Type A Code Learning outcomes
 A5 Desenvolupar un cas pràctic o projecte curt en l'elaboració de begudes fermentades.
 A6 Aprendre l'ús de la sostenibilitat com una eina transversal en la pràctica de Ciència i Tecnologia, per a: - Obtenir una comprensió completa de la metodologia d'Anàlisis de Cicle de Vida, ACV; - Proporcionar una guia pràctica per a realitzar ACV; - Formar en l'ús de ACV com una eina de sostenibilitat en el sector vitivinícola.
 A7 Aprendre l'ús de la sostenibilitat com una eina transversal en la pràctica de Ciència i Tecnologia, per a: - Obtenir una comprensió completa de la metodologia d'Anàlisis de Cicle de Vida, ACV; - Proporcionar una guia pràctica per a realitzar ACV; - Formar en l'ús de ACV com una eina de sostenibilitat en el sector vitivinícola.
 A9 Desenvolupar un cas pràctic o projecte curt en l'elaboració de begudes fermentades.
Type B Code Learning outcomes
 B2 Entén el problema i és capaç de desglossar-lo en parts manipulables
Troba la solució adequada
 B5 Accepta i compleix les normes del grup
 B7 Coneix les eines i els processos per aplicar criteris de sostenibilitat en el disseny i l'avaluació de solucions
Type C Code Learning outcomes

Continguts
Topic Sub-topic
1. Sostenibilitat: conceptes i eines
2. Anàlisi de Cicle de Vida enfocat a la producció de vins i cerveses
3. Inventaris: Bases de dades i distribució de càrregues
4. Anàlisi de l'impacte: Categories d'impacte, Àrees de protecció
5. Petjada de Carboni
6. Petjada hídrica
7. Interpretació i utilitat dels resultats: anàlisi d'incertesa.
8. Eines de càlcul: Exercicis pràctics
9. Desenvolupament de cas pràctic: Aplicació en l'elaboració de begudes fermentades

Planificació
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Activitats Introductòries
0.5 0 0.5
Sessió Magistral
A6
A7
B7
7 12 19
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A5
A9
B2
B5
7 12 19
Treballs
A5
A9
B2
B5
2.5 28 30.5
Atenció personalitzada
2 0 2
 
Proves mixtes
A5
A6
A9
B2
2 2 4
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Metodologies
Methodologies
  Description
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura
Sessió Magistral Exposició del contingut de l'assignatura
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Formulació, anàlisi, resolució i debat d'un problema o exercici relacionat amb l'assignatura.
Treballs Desenvolupament d'un cas d'estudi basat en els continguts de l'assignatura
Atenció personalitzada Atenció individualitzada a l'alumne prèvia cita quan aquest ho requereixi.

Atenció personalitzada
Description
Atenció individualitzada a l'alumne prèvia cita quan aquest ho requereixi.

Avaluació
Methodologies Competences Description Weight        
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A5
A9
B2
B5
Valoració dels exercicis demanats a classe 10%
Treballs
A5
A9
B2
B5
Valoració d'un cas d'estudi basat en els continguts de l'assignatura 30%
Proves mixtes
A5
A6
A9
B2
Examens que combinen preguntes de desenvolupament, preguntes objectives de preguntes curtes i/o proves objectives tipus test i exercicis de càlcul. 60%
Others  
 
Other comments and second exam session

Fonts d'informació

Bàsica

Complementària

Recomanacions


(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.