DATOS IDENTIFICATIVOS 2016_17
Asignatura (*) MACROMOLÈCULAS DEL RAÏM I EL VI Código 19625203
Titulación
Begudes Fermentades (2014)
Ciclo 2n
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo Horarios y datos del examen
3 Optativa 1Q
Modalidad y lengua de impartición
Departamento Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
Correo-e fernando.zamora@urv.cat
mariafrancesca.fort@urv.cat
jmcanals@urv.cat
Profesores/as
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
FORT MARSAL, MARIA FRANCESCA
CANALS BOSCH, JUAN MIGUEL
Web
Descripción general e información relevante Desenvolupament dels coneixements actulas sobre les macromolècules del vi i les seves implicacions organolèptiques i tecnològiques.

Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
 A1 Aprofundir en els processos químics, bioquímics i tecnològics, així com en els últims avenços cientificotècnics, que intervenen en l'elaboració de begudes fermentades, des de la matèria primera al producte final
Tipo B Código Competencias Transversales
 B4 Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa.
Tipo C Código Competencias Nucleares
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
 A1 Reconèixer la realitat química del color del vi.
Interpretar la copigmentació i la formació de nous pigments.
Comprendre la influència de les tècniques de vinificació i de criança sobre els compostos fenòlics i el color del vi.
Conèixer la química de les proteínes i els polisacàrids del vi i les seves implicacions tecnològiques i sensorials.
Reconèixer les tècniques moleculars per a la identificació varietal en Vitis.
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
 B4 Presenta resultats d’allò que s’ espera en la manera adequada d’ acord amb la bibliografia donada i en el temps previst
Tipo C Código Resultados de aprendizaje
 C4 Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç

Continguts
tema Subtema
1. Introducció al color dels vins negres. Descripció del color ¡ la seva evolució al llarg del temps.
2. Estructura i propietats químiques dels antocians. Estructura i propietats químiques dels flavanols.
3. Factors que determinen la composició en compostos fenòlics del raïm: Factors edafoclimàtics, Factors genètics, Factors culturals. La maduresa fenòlica.
4. Química del color dels vins negres.
5. Factors tecnològics que influeixen sobre l'extracció i estabilització de la matèria colorant. Incidència organolèptica.
6. El roure i les bótes: Influència de la criança sobre les característiques organolèptiques del vi. Alternatives a la criança en bótes: Microoxigenació, aromatització amb encenalls de roure.
7. Les proteïnes dels vins blancs i les seves implicacions tecnològiques i sensorials.
8. Els polisacàrids presents en els vins, així com les seves implicacions tecnològiques i sensorials.
9. Tècniques moleculars d'identificació de varietats de Vitis en raïm i vi.

Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
15 30 45
Presentacions / exposicions
A1
B4
C4
6 8 14
Treballs
A1
B4
C4
0 8 8
Atenció personalitzada
1 0 1
 
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura.
Presentacions / exposicions Desenvolupar els continguts i les conclusions d'un article científic sobre la temàtica.
Treballs Treball individual per escrit, per explicar els continguts d'un article científic, interpretant les conclusions i donant una visió crítica del mateix.
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
descripción
En despatx, prèvia cita prèvia per correu electrònic.

Avaluació
Metodologías Competencias descripción Peso        
Presentacions / exposicions
A1
B4
C4
Desenvolupar els continguts i les conclusions d'un article científic sobre la temàtica.
50%
Treballs
A1
B4
C4
Treball individual per escrit, per explicar els continguts d'un article científic, interpretant les conclusions i donant una visió crítica del mateix. 25%
Otros  

Capacitat de comunicació (en la presentació i el treball)

25%
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

L'assignatura té convocatòria única.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica

La bilbiografia es facilitarà via Moodle.

Complementària

Recomanacions


(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.