Tipo A
|
Código |
Competencias Específicas | | A1 |
Aprofundir en els processos químics, bioquímics i tecnològics, així com en els últims avenços cientificotècnics, que intervenen en l'elaboració de begudes fermentades, des de la matèria primera al producte final |
| A5 |
Interpretar i extreure informació útil a partir de dades obtingudes en el context de l'elaboració de begudes fermentades, utilitzant de manera adequada les eines d'anàlisi estadística, quimiomètric i de tractament gràfic de dades |
Tipo B
|
Código |
Competencias Transversales | | B3 |
Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu, en l'avantguarda del camp d'estudi, en un context d'investigació. |
Tipo C
|
Código |
Competencias Nucleares | | C2 |
Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació. |
Tipo A
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
| A1 |
Presentar i comunicar resultats d'investigació.
Establir una hipòtesis i objectius de treball per el disseny d'una tèsis doctoral.
Comunicar resultats científics en anglès.
Aplicar els coneixements adquirits a la comprensió d'articles científics (en anglès) sobre la temàtica d'estudi, per després resumir-los i debatir-los amb els professors i altres alumnes.
Analitzar resultats d'investigació, i ser capaç de treure conclusions.
Analitzar i aplicar nous processos tecnològics que intervenen en el procès d'elaboració del vi.
| | A5 |
Presentar i comunicar resultats d'investigació.
Establir una hipòtesis i objectius de treball per el disseny d'una tèsis doctoral.
Comunicar resultats científics en anglès.
Aplicar els coneixements adquirits a la comprensió d'articles científics (en anglès) sobre la temàtica d'estudi, per després resumir-los i debatir-los amb els professors i altres alumnes.
Analitzar resultats d'investigació, i ser capaç de treure conclusions.
Analitzar i aplicar nous processos tecnològics que intervenen en el procès d'elaboració del vi.
|
Tipo B
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
| B3 |
Analitza una situació donada i identifica aspectes que cal millorar
Té en compte a qui i com afecta la innovació
Troba nous mètodes per fer les coses
Proposa noves idees, oportunitats o solucions a problemes i/o processos coneguts
Analitza riscos i beneficis de la innovació
|
Tipo C
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
| C2 |
Coneix el maquinari bàsic dels ordinadors
Coneix el sistema operatiu com a gestor del maquinari i el programari com eina de treball
Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
Utilitza programari per a comunicació on-line: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu...
|
tema |
Subtema |
1.Tratamientos prefermentativos de mostos de uva. Alternativas a la clarificación de mostos.
|
1. Tractaments prefermentatius de mosts de reím. Alternatives a la clarificació de mosts. |
2.Tratamientos del vino. Clarificación i filtración de vinos. Tecnologías de membrana. |
|
3.Estabilización de vinos: proteica y tartàrica. |
|
Metodologías :: Pruebas |
|
Competencias |
(*) Horas en clase
|
Horas fuera de clase
|
(**) Horas totales |
Activitats Introductòries |
|
2 |
4 |
6 |
Sessió Magistral |
|
11.5 |
14 |
25.5 |
Presentacions / exposicions |
|
7.5 |
15 |
22.5 |
Seminaris |
|
5 |
6 |
11 |
Atenció personalitzada |
|
2 |
0 |
2 |
|
Proves de desenvolupament |
|
2 |
6 |
8 |
|
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor. (**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos |
Metodologías
|
descripción |
Activitats Introductòries |
Presentació de l’assignatura. |
Sessió Magistral |
Explicació dels continguts teòrics. |
Presentacions / exposicions |
Exposició oral per part del alumnes d'un tema concret o d'un treball (recensió d’articles científics), prèvia presentació escrita. |
Seminaris |
Aprofundiment sobre un tema tractat monogràficament. |
Atenció personalitzada |
Resolució de dubtes, presencia o via mail |
descripción |
L’alumne pot contactar vía correu electrònic amb els professors o bé durant els periodes d’atenció programats. |
Metodologías |
Competencias
|
descripción |
Peso |
|
|
|
|
Presentacions / exposicions |
|
Sintesi presentació
Habilitat comunicació
Resposta preguntes
|
40% |
Proves de desenvolupament |
|
Realització d'activitats i casos oberts |
60% |
Otros |
|
|
|
|
Otros comentarios y segunda convocatoria |
|
Bàsica |
|
- BOULTON R.B., SINGLETON V.L., BISSON L.F., KUNKEE R.E.
Principles and practices of winemaking. Ed. Chapman & Hall, Nueva
York, 1996. Traducción al español ‘Teoría y práctica de la elaboración del
vino’, Ed. Acribia, Zaragoza, 2002.
- FLANZY, C. (2000). Enología. Fundamentos científicos y
tecnológicos. AMV / Mundiprensa, Madrid.
- RIBEREAU-GAYON, P., GLORIES, Y., MAUJEAN, A.,
DUBOURDIEU. Traité d’Enologie. Vol.2. Chimie du vin. Stabilisation et
traitements. Ed. Dunod, Paris, 1998 (versión en francés). Handbook of
Enology. Vol.2. The chemistry of wine. Stabilization and treatments. Ed.
John Wiley & Sons, Londres, 2000 (versión en inglés).
- Les
acquisitions récentes dans les traitements physiques du vin. Incidences sus la
composition chimique et les qualités organoleptiques des vins, Ed. Lavoisier
Tec&Doc , Paris, France.
|
Complementària |
|
- Achaerandio, I., V. Pachova, C. Güell, F. López (2001)
Protein adsorption by bentonite in a white wine model solution: effect of
protein molecular weight and ethanol concentration, American Journal of
Enology and Viticulture, 52(2) 122-126.
- Czekaj, P., F. López, C. Güell (2000) Membrane fouling
during microfiltration of fermented beverages, Journal of Membrane
Science, 166, 199-212.
- Ferrando, M., C. Güell, F. López (1998) Industrial Wine
Making: Comparison of Must Clarification Treatments, Journal of Agricultural
and Food Chemistry 46(4), 1523-1528.
- Ferreira, RB; Piçarra-Pereira, MA; Monteiro, S;
Loureiro, VB; Teixeira, AR The wine proteins. Review. Trends Food.
Sci.Tech. 2002, 12, 230-239.
- Gómez Benítez, J. (2000). Desarrollos de nuevas
alternativas tecnológicas en la estabilización tartárica de vinos de
Jerez. Tesis Doctoral. Universidad de Cádiz.
- Gómez, J.; Palacios, V.M.; Sánchez, J.A.; Pérez, L.
(2002). Industrial development of proton exchange for tartrate
stabilization of sherry wines. European Food Research and Technology, 27,
1-8.
- Gomez, J.; Palacios, V.M.; Szekely, P.; Veas, R.;
Pérez, L. (2003). Comparison of electrodialysis and cold treatment on an
industrial scale for tartrate stabilization of sherry wine, Journal of
Food Engineering. 58(4) 373-378.
- Gómez, J.; Palacios, V.M.; Veas, R.; Pérez, L. (2003).
Prediction of tartrate stability of Sherry wines by a conductimetric
system with rapid response. Food Chemistry, 81(3) 457-462.
- Güell, C., M.A. Pérez Bardón, A. Rolán, E. Moreno, F.
López (1999) Aplicación de técnicas de separación por membrana en la
industria enológica, Alimentación. Equipos y Tecnología, 10, 89-96.
- Mesquita P.R.; Picarra-Pereira M.A.; Monteiro S.;
Loureiro V.B.; Teixeira A.R.; Ferreira T.B. Effect of wine composition on
protein Stability. Am. J. Enol. Vitic. 52 (4): 324-330 (2001).
- Pachova, V.; Ferrando, M.; Güell, C. ; López , F.
(2002) Protein Adsorption onto Metal Oxide Materials in White Wine Model
Systems, Journal of Food Science, 67(6) 2118-2121.
- Palacios Macías, V.M.; Caro Pina, I.; Pérez Rodríguez,
L. (2001). Application of ion exchange techniques to industrial process of
metal ion removal from wine. Adsorption, 7, 2, 131-138.
- Versari-A;
Barbanti-D; Parpinello-GP; Galassi-S (2002) Effect of refrigeration on the potassium
bitartrate stability and composition of Italian wines ,
Italian-Journal-of-Food-Science; 14 (1) 45-52.
|
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente. |
|