DADES IDENTIFICATIVES 2017_18
Assignatura (*) PRÀCTIQUES DE LABORATORI DE BIOQUÍMICA DE LA NUTRICIÓ Codi 13675250
Ensenyament
Nutrició i Metabolisme (2012)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període Horaris i dates d'examen
3 Optativa AN
Modalitat i llengua d'impartició
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
AROLA ARNAL, ANNA
Adreça electrònica anna.arola@urv.cat
xavier.remesar@urv.cat
Professors/es
AROLA ARNAL, ANNA
REMESAR BETLLOCH, XAVIER
Web http://www.ub.edu/grad/plae/AccesInformePD?curs=2017&codiGiga=569418&idioma=CAT&recurs=publicacio
Descripció general i informació rellevant Complement de formació que s'imparteix des de la UB. Contactar amb el/la coordinador/a de l'assignatura per tal d'obtenir més informació.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  Professionalitzador
  Recerca
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Comú

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Familiaritzar a l'alumne amb el treball en el laboratori.
Utilització de material bàsic en un laboratori dedicat a estudis de metabolisme i nutrició.
Determinació de paràmetres bàsics del metabolisme intermediari, que són aplicable a individus humans.
Obtenció, cura i maneig de mostres biològiques.

Continguts
Tema Subtema
1. Determinació de paràmetres metabòlics bàsics 1.1. Anàlisi de resultats

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Pràctiques a laboratoris
51 20 71
Sessió Magistral
2 0 2
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels estudiants i presentació de l’assignatura.
Pràctiques a laboratoris 1) Valoració de paràmetres corporals de l'alumne: determinació de la complexió i del contingut en greix.
Valoració de la despesa energètica.
2) Determinació del contingut d'urea i creatinina en mostres d'orina dels alumnes sotmesos a dieta hiperproteica.
3) Determinació dels nivells d'àcid ascòrbic en orina d'alumnes i en mostres de begudes refrescants i vegetals.
4) Realització de la corba de glucèmia dels alumnes. Resposta a la ingesta massiva de sucre.
5) Obtenció de mostres d'animals d'experimentació: animal alimentat i animal dejunat
Dissecció i obtenció de mostres
Valoració del contingut de glucògen en fetge, múscul i teixit adipós
Valoració del contingut de proteïnes en fetge, múscul i teixit adipós.
Determinació del contingut lipídic de mostres de teixits adipós, múscul i fetge
Determinació del contingut en aigua del fetge, múscul i teixit adipós blanc.
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura.
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
Fco. Javier Remesar Betlloch xremesar@ub.edu Departament de Nutrició i Bromatologia, Facultat de Biologia

Avaluació
  Descripció Pes
Pràctiques a laboratoris Assistència a les pràctiques
Actitud en la realització de treball pràctic
Lliurament del resum de resultats
Avaluació dels comentaris relatius als resultats
25%
25%
25%
25%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'assignatura té convocatòria única.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.

Fonts d'informació

Bàsica

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent