Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A9 |
Aplicar les teories de l'aprenentatge en l'educació per la salut i en el seu procés d'aprenentatge al llarg de tota la vida. |
| A10 |
Analitzar els factors que intervenen en el treball en equip i en situacions de lideratge. |
| A16 |
Discutir les teories en què es basen la capacitat de resolució de problemes i el raonament clínic. |
| A42 |
Motivar els altres, el que suposa tenir la capacitat de generar en els altres el desig de participar activament i amb il.lusió en qualsevol projecte o tasca. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1 |
Aprendre a aprendre |
| B3 |
Aplicar pensament crític, lògic i creatiu, demostrant dots d'innovació i motivació per la qualitat. |
| B4 |
Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa. |
| B5 |
Treballar en equip de forma colaborativa i responsabilitat compartida en un equip de caràcter interdisciplinari mostrant habilitats en les relacions interpersonals. |
| B6 |
Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o en àmbits tècnics concrets. |
| B7 |
Sensibilització en temes mediambientals. |
| B8 |
Gestionar projectes tècnics o professionals complexos amb capacitat d'organització, planificació, anàlisi, síntesi i presa de decisions personals. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C1 |
Dominar en un nivell intermedi una llengua estrangera, preferentment l’anglès. |
| C2 |
Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació. |
| C3 |
Gestionar la informació i el coneixement. |
| C4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A9 |
Conèixer a nivell molecular l'efecte dels nutrients dobre l'organisme i sobre l'expressió gènica
Conèixer l'efecte dels polimorfismes sobre l'expressió gènica i sobre la interacció genes-dieta
Conèixer els mecanismes moleculars de la interacció entre gens i dieta
Adquirir els coneixements que donen suport al concepte de nutrició òptima i personalitzada
| | A10 |
Conèixer els fonaments de les interaccions entre gens i nutrients i el seu interés en la prevenció i susceptibilitat personal per al desenvolupament de les malalties més prevalents del nostre entorn
Conèixer l'aplicació de la nutrigenòmica (genòmica, proteòmica, metabolòmica) als estudiants de recerca nutricional
Ser capaç de realitzar recomanacions d'una dieta equilibrada, segons les característiques de cada individu
Saber interpretar els diferents models de interacció gen dieta
| | A16 |
Habilitat per a desenvolupar-se amb soltesa en un entorn professional relacionat amb la Nutrigenòmica i la Nutrició Molecular així com comprendre la diversitat d’àmbits de coneixement que formen part de l’àrea de la Nutrigenòmica i la Nutrició Personalitzada
Conèixer les bases moleculars de les interaccions dels nutrients amb el genoma i la seva expressió
Conèixer la relació entre la nutrició i l'estat de salut, així com entre dieta i patologia, i aplicar els coneixements de la disciplina per a promoció de la salut
Conèixer en profunditat l'àmbit de la Nutrigenòmica i la Nutrició Personalitzada i la seva repercussió en la societat
| | A42 |
Conèixer els últims avanços dins del camp de la Nutrigenòmica, la Nutrició Personalitzada i la Nutrició Molecular, i adquirir les habilitats per a mantenir-se en actualització constant
Comprendre, saber extreure informació i explicar el contingut d'articles científics relacionats amb la Nutrigenòmica, la Nutrició Personalitzada i la Nutrició Molecular
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1 |
Posa en pràctica de forma disciplinada els enfocaments, mètodes i experiències que proposa el professor
| | B3 |
Reconeix les limitacions i punts dèbils en els seus processos i mètodes de treball
| | B4 |
Gestiona i organitza el treball i el temps d’ acord amb la planificació donada
| | B5 |
Identifica els objectius col·lectius del grup amb els seus propis
| | B6 |
Intervé de forma efectiva i transmet informació rellevant
| | B7 |
Coneix el concepte de desenvolupament sostenibilista
| | B8 |
Descriu la situació que justifica la necessitat del projecte
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C1 |
Expressa opinions sobre temes abstractes o culturals de forma limitada
| | C2 |
Coneix el maquinari bàsic dels ordinadors
| | C3 |
Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient
| | C4 |
Produeix un text oral gramaticalment correcte
|
Tema |
Subtema |
Tema 1. Conceptos básicos de genómica funcional, nutrigenómica y nutrigenética. Presente y futuro. |
|
Tema 2. Tecnologías "ómicas". |
|
Tema 3. Variación genética y nutrición. |
|
Tema 4. El epigenoma. |
|
Tema 5. El microbioma humano intestinal. |
|
Tema 6. Enfermedades a causa de la disbiosis en el microbioma intestinal. |
|
Tema 7. Probióticos, prebióticos y simbióticos. |
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
13 |
26 |
39 |
Treballs |
|
10 |
12 |
22 |
Seminaris |
|
3 |
3 |
6 |
Pràctiques a laboratoris |
|
9 |
1 |
10 |
Atenció personalitzada |
|
2 |
0 |
2 |
|
Proves objectives de preguntes curtes |
|
2 |
20 |
22 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentación genérica de la asignatura. |
Sessió Magistral |
Exposición por parte del profesor de los principales contenidos de la asignatura en inglés. Se pretende que los alumnos adquieran los conocimientos teóricos principales en relación a la asignatura y sus aplicaciones.
|
Treballs |
Trabajo en grupo (2-3 personas): Revisar durante el desarrollo del curso los nuevos conocimientos aparecidos sobre genoma, microbioma y nutrición en revistas científicas de nutrición, microbiología y/o genética presentándolo en un documento escrito en inglés y defensa oral con una presentación de Power Point también en inglés. El trabajo será evaluado por el profesor en función del contenido, material bibliográfico usado, la calidad de la presentación y la calidad de discusión. |
Seminaris |
Cada alumno deberá escoger un artículo científico experimental (no de revisión) relacionado con la asignatura y deberá exponerlo en clase. El alumno deberá realizar un resumen que entregará al profesor antes de la exposición. Se evaluará la capacidad del alumno de extraer la información más relevante del artículo seleccionado. |
Pràctiques a laboratoris |
Las prácticas son obligatorias para todos los alumnos excepto repetidores. Tendrán ua duración de 9 horas distribuídas en 3 días según el horario oficial.
Es obligatorio traer bata. Antes de cada práctica el alumno deberá haberse leído los protocolos.
Los conocimientos derivados de las prácticas se evaluarán en una pregunta en el examen. |
Atenció personalitzada |
Consulta con el profesor sobre dudas en relación con el trabajo o con el contenido de las sesiones magistrales. |
Descripció |
Consulta con el profesor sobre dudas en relación con el trabajo o con el contenido de las sesiones magistrales. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Treballs |
|
El trabajo se realizará en grupos de 2-3 personas. Esta actividad consiste en la realización de un trabajo original en grupo que habrá que presentar en un documento escrito y posteriormente se expondrá en las sesiones de seminarios. Para realizar el trabajo el grupo de alumnos deberá hacer una búsqueda bibliográfica de artículos y revisiones científicas en inglés relacionados con el contenido de la asignatura. El trabajo escrito y la presentación oral será evaluada por el profesor en base a las capacidades del alumno de comunicarse, resolver situaciones complejas así como del contenido científico del trabajo. |
30 |
Seminaris |
|
El alumno tendrá que realizar un análisis individual del artículo seleccionado. Se valorará la exposición oral así como la síntesis de análisis. |
10 |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
Exámenes de preguntas cortas a desarrollar sobre el temario y el contenido de las prácticas de laboratorio. La calificación mínima exigida será 5 sobre 10. |
60 |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
|
Bàsica |
|
1. Nutrigenómica y nutrigenética. Hacia la nutrición personalizada.
(2011). David de Lorenzo, José Serrano, Manuel Portero-Otín, Reinald
Pamplona. LIBROOKS BARCELONA, S.L.L.
2. Nutrigenetics And Nutrigenomics (World Review of Nutrition and
Dietetics). (2004) Artemis P. Simopoulos & Jose M. Ordovas. Karger.
ISBN-10: 3805577826 | ISBN-13: 978-3805577823. 3. The Human microbiota. How Microbial Communities affect health and disease. (2013) David Fredricks. WILEY Blackwell. 4. The Human Microbiota. (2014) Julian K. Marchesi. CABI publishing. |
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|