DADES IDENTIFICATIVES 2017_18
Assignatura (*) INTEGRACIÓ DE LA NUTRICIÓ II Codi 14224109
Ensenyament
Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Tercer 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Ciències Mèdiques Bàsiques
Medicina i Cirurgia
Coordinador/a
PASCUAL COMPTE, MARIA
Adreça electrònica rosamaria.valls@urv.cat
anna.pedret@urv.cat
elisabet.llaurado@urv.cat
cristina.jardi@urv.cat
maria.pascual@urv.cat
rosamaria.albaladejo@urv.cat
Professors/es
VALLS ZAMORA, ROSA MARIA
PEDRET FIGUEROLA, ANNA
LLAURADÓ RIBÉ, ELISABET
JARDÍ PIÑANA, CRISTINA
PASCUAL COMPTE, MARIA
ALBALADEJO PERALES, ROSA MARIA
Web
Descripció general i informació rellevant

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1 Nutrició humana
 A5 Fisiopatologia i patologia nutricional.
 A10 Dietètica. Bases de l'alimentació saludable.
 A17 Identificar els factors que influeixen en la nutrició.
 A18 Avaluar l'estat nutricional individual i en col•lectivitats.
 A20 Elaborar i interpretar una història dietètica. Interpretar una història clínica.
 A26 Analitzar i avaluar els riscos alimentaris.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1 Aprendre a aprendre.
 B2 Resoldre problemes de forma efectiva
 B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
 B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
 B9 Reconèixer la necessitat de la recerca per a la progressió del coneixement
 B10 Reconèixer i acceptar que el coneixement científic és canviant.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C1 Dominar en un nivell intermedi una llengua estrangera, preferentment l’anglès.
 C2 Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació.
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1 Aplicar, avaluar, demostrar i valorar les tècniques i les fonts d'informació en les bases de les malalties, la nutrició i dietètica, aplicades a un tema concret
 A5 Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas
 A10 Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
 A17 Conèixer els factors de rics que influeixen en l'aparició de les malalties, així com les mesures per prevenir i control. Conèixer les estratègies de prevenció nutricional
 A18 Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
 A20 Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional
 A26 Conèixer i saber identificar els diferents factors de risc nutricional
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1 Gestiona els coneixements i els confirma, amb la informació basada en l'evidència científica
 B2 Gestiona la informació del cas clínic amb propostes de solució
 B3 Reconeix les limitacions i punts dèbils en els seus processos i mètodes de treball
 B4 Gestiona i organitza el treball i el temps d’ acord amb la planificació donada
 B9 Ser capaç d'obtenir, utilitzar i interpretar la informació científica a partir de les fonts bibliogràfiques.
 B10 Interessar-se per una actualització continuada dels seus coneixements per una adquisició de noves habilitats necessàries per la millora del seu treball
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C1 Expressa opinions sobre temes abstractes o culturals de forma limitada
 C2 Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
 C4 Produeix un text oral gramaticalment correcte
Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric

Continguts
Tema Subtema
Tema introductori

Explicació de l'assignatura
Tema 1. Metabolisme del ferro
Tema 2. Factors de risc de l'estat nutricional
Tema 3. Causes d'anèmia
Tema 4. Clínica de les anèmies
Tema 5. Epidemiologia de les anèmies i dèficits de ferro
Tema 6. Mesures preventives de les anèmies i dèficits de ferro.
Pràctica. Desenvolupament d'un cas clínic de nutrició - Analitzar informació sobre el metabolisme del ferro
- Analitzar informació sobre els possibles factors de risc nutricionals
- Confeccionar una història clínica
- Analitzar diferents diagnòstics diferencials i identificar el diagnòstic del cas clínic
- Conèixer l'epidemiologia de la malaltia identificada
- Identificar les mesures preventives

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes
A5
A10
A18
A20
A26
B1
B2
B3
B4
B10
C2
18 36 54
Presentacions / exposicions
C4
3 9 12
Sessió Magistral
A17
6 0 6
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A10
A17
A18
A20
C4
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries S’explicarà la dinàmica de l’assignatura i el cas clínic a desenvolupar
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes Els alumnes respondran a les preguntes que es plantegin en el seguiment del cas clínic.

1. Els alumnes formaran grups de treball entre 3-5 alumnes.
2. Cada alumne buscarà la informació necessària per a poder respondre a les preguntes plantejades de forma successiva en les diferents pràctiques.
3. Les preguntes del cas clínic tractaran correlativament de factors de risc, historia dietètica, història clínica, diagnòstic, característiques epidemiològiques de la malaltia diagnosticada i les seves mesures preventives.
4. En cada pràctica, els alumnes exposaran al seu grup els continguts que ha trobat i entre tots els analitzarà i faran una proposta consensuada a tota la classe.
5. En la última sessió pràctica, s'avaluarà la presentació i defensa del resum del cas clínic treballat pel grup.
Presentacions / exposicions Als estudiants, de forma grupal, descriuran el cas clínic, en una presentació que exposaran de forma oral, davant del tribunal format per 3 professors.
Es valorarà que es realitzi en anglès.
Sessió Magistral S'explicaran els continguts teòrics importants per a desenvolupar el cas clínic.
Atenció personalitzada Les professores atendran als estudiants en el despatx, a hores concertades

Atenció personalitzada
Descripció
Les professores atendran als estudiants en el despatx, a hores concertades

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes
A5
A10
A18
A20
A26
B1
B2
B3
B4
B10
C2
Els estudiants, de forma grupal, descriuran l'informe clínic per escrit, afegint una discussió del cas. L'informe es realitzarà en format similar al que es presenten en revistes biomèdiques. 30%
Presentacions / exposicions
C4
Els estudiants, de forma grupal, descriuran el cas clínic, en una presentació que exposaran de forma oral, davant del tribunal format per 3 professors.

35%
Altres  

Proves Objectives, (tipus test/preguntes curtes /oral) Ponderarà 30% Es valorarà l'assistència a les pràctiques, la comunicació assertiva, la puntualitat, la participació i l'actitud (ponderarà 5%)

35%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

S'avaluarà tan l'assistència com la participació a classe, mitjançant una llista de control.

Els coneixements assolits s'avaluaran mitjançant una prova objectiva (tipus test en 1a convocatòria i en 2a convocatòria podria ser examen oral) que ponderarà el 30% de la nota final.

És requisit indispensable per aprovar l'assignatura superar amb un 50% tots els barems d'avaluació. Si l'alumne no es presenta a una de les parts de l'examen final es considera que aquesta part està no superada, per la qual cosa, no pot aprovar l'assignatura.

En cas de voler presentar-se a 2a convocatòria per pujar nota, la nota de l'examen de la segona convocatòria serà la que prevaldrà (la nota de l'examen de la primera convocatòria no es guarda).

En les activitats avaluadores de les proves i en la revisió d'exàmens no està permès l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves (art.21 NAM Grau i art.20 NAM Màster), a més de les indicacions específiques que faci el professor. L'incompliment d'aquesta norma invalida la prova d'avaluació.


Fonts d'informació

Bàsica Planas M; Pérez-Portabella C, Fisiopatología aplicada a la nutrición, , Mayo, 2004
Falguera M, Història clínica: una guia pràctica, , Universitat de Lleida, 2000

1.      Fundamentos de valoración nutricional y composición corporal, DH de Girolami.

2.      Kathleen Mahan L, Escott-Stump, S. Krause's Food, Nutrition & Diet Therapy. 12th Ed. Mc Graw Hill.Philadelphia, 2008.

3.      Mataix-Verdú J. Nutrición y Alimentación Humana 2. Ergón 2009.

4.      Gil A. Tratado de Nutrición. Tomo I, II, III, IV. Madrid, 2010.

5.      Nutrición y dietética clínica. Salas-Salvadó J y cols. Elseiver, 2009

6.      Shils ME, Olson JA, Shike M, Ross C. Nutricion en Salud y Enfermedad. Ed. Mc Graw Hill. 1999

7.      Medicina Preventiva y Salud Pública (10ª edición). Piédrola Gil et al. (eds). Barcelona: Masson S.A.,2001

8.      Longo, D.; Fauci, A.; Kasper, D.; Hauser, S.; Jameson, J.; Loscalzo, J.(eds.). Harrison principios de medicina interna.

         18a ed. McGraw-Hill Interamericana, [2011] (Publication Date:July 21, 2011).

9.      Rozman, C. Cardellach, F. (eds). Medicina interna. Farreras/Rozman. 17a ed. Madrid [Spain]: Elsevier cop., 2012.

 

Complementària

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
NUTRICIÓ HUMANA I METABOLISME/14224105
SALUT PÚBLICA/14224125
FISIOPATOLOGIA/14224114
 
Altres comentaris
Aquesta assignatura té prerequisits a l'hora de matricular-la. S'han d'haver superat prèviament les següents assignatures: Fisiopatologia.
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent