IDENTIFYING DATA 2017_18
Subject (*) FOODS FOR SPECIFIED HEALTH USE Code 14224211
Study programme
Bachelor's Degree in Human Nutrition and Dietetics (2010)
Cycle 1st
Descriptors Credits Type Year Period
3 Optional 1Q
Language
Català
Department Medicine and Surgery
Coordinator
PEDRET FIGUEROLA, ANNA
E-mail rosa.sola@urv.cat
anna.pedret@urv.cat
Lecturers
SOLÀ ALBERICH, ROSA MARIA
PEDRET FIGUEROLA, ANNA
Web
General description and relevant information To develop concepts that help to understand the mechanisms of disease and creation of specific functional foods in the prevention and management of various diseases. From bioactive compounds to nutritional recommendations for reduction risk disease and health.

Competences
Type A Code Competences Specific
 A7 Bases de l'alimentació saludable.
 A23 Realitzar educació alimentària.
 A37 Assessorar legal, científica i tècnicament a la indústria alimentària i els consumidors.
 A43 Comprendre l'evolució històrica de l'alimentació i la nutrició.
 A44 identificar els fets més destacats de l'avanç científic de l'alimentació i la nutrició.
Type B Code Competences Transversal
 B1 Learning to learn
 B2 Resoldre problemes de forma efectiva
 B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
 B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
 B6 Comprometre's amb l'ètica i la responsabilitat social
 B10 Reconèixer i acceptar que el coneixement científic és canviant.
Type C Code Competences Nuclear
 C2 Be advanced users of the information and communication technologies
 C4 Be able to express themselves correctly both orally and in writing in one of the two official languages of the URV

Learning outcomes
Type A Code Learning outcomes
 A7 Entendre el paper que poden tenir els aliments funcionals en el manteniment i millora de l’estat de salut en la població sana o en grups de risc
Saber valorar la incorporació dels aliments funcionals en la pràctica clínica i en les recomanacions nutricionals per reduir el risc de malaltia
 A23 Saber utilitzar les fonts d’informació en relació amb els aliments funcionals i valorar-les críticament per poder interpretar i comunicar a la població la informació de forma correcta i seguint el mètode científic
Saber actuar de forma preventiva i per millorar la salut del pacient mitjançant l’educació en el consum d’aliments funcionals i productes nutracèutics
 A37 Conèixer la legislació actual sobre les declaracions nutricionals i de propietats saludables dels aliments per poder assessorar de forma correcte als consumidors sobre els efectes que poden esperar-se
Conèixer la legislació actual sobre les declaracions nutricionals i de propietats saludables dels aliments per poder assessorar de forma correcte a la indústria alimentària
 A43 Comprendre el motiu d’aparició dels aliments funcionals en la nostra societat i l’increment en la seva investigació científica dins del context de l’evolució històrica de l’alimentació i la nutrició de la població
Reconèixer la necessitat de la investigació científica per la progressió del coneixement en el camp dels aliments funcionals
Ser capaç d’analitzar les perspectives de futur en el camp de la investigació científica en productes funcionals
Conèixer la necessitat de col·laborar mitjançant equips multidisciplinaris en les investigacions científiques en el camp dels aliments funcionals
 A44 Entendre el concepte de la nutrició translacional en el context dels aliments funcionals
Type B Code Learning outcomes
 B1 Learn by asking questions and take an interest in clearing up doubts.
Ask intelligent questions that challenge what they have learned and show initiative in their search for information.
 B2 Desenvolupar la capacitat crítica del seu treball i el gust pel treball ben fet que l’ajudin a millorar la qualitat d’atenció als pacients
 B3 Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu en relació a la utilització dels mètodes explicats
 B4 Present results in the appropriate way in accordance with the bibliography provided and before the deadline.
 B6 Comprendre els conceptes bàsics de la legislació general sanitària i no sanitària, necessàries pel desenvolupament professional
Entendre les responsabilitats civils i penals del seu treball
Entendre la necessitat del secret professional i respectar-lo
Saber comportar-se si el pacient no consent un tractament
Conèixer el raonament ètic i aplicar-lo en el seu treball diari
 B10 Interessar-se per una actualització continuada dels seus coneixements i per una adquisició de noves habilitats, necessàries per la millora del seu treball
Type C Code Learning outcomes
 C2 Use software for off-line communication: word processors, spreadsheets and digital presentations.
 C4 Produce oral texts that are appropriate to the communicative situation.
Produce written texts that are appropriate to the communicative situation

Contents
Topic Sub-topic
1.Diet and chronic diseases 1.1 Bioactive compounds present in foods
1.2 Foods and food groups
1.3 Dietary patterns and its relationship with chronic disease development

2.Functional foods, nutraceuticals and dietary supplements 2.1 Definition of the different concepts
2.2 Legislation: nutrition and health claims
2.3 PASSCLAIMS
2.4 Elaboration of study protocols and research projects
2.5 Recent publications
2.6 Traditional Nutrition versus optimized nutrition
2.7 Translational nutrition.

3.Biomarkers 3.1 Definition and classification of the different biomarkers
3.2 Disease biomarkers
3.3 Nutritional biomarkers.
4.Omic technologies and foodomics 4.1 Systems biology concept
4.2 Omic sciences application
4.3 Food bioactivity and its effect on human health.


Planning
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Introductory activities
1 0 1
Seminars
A7
A23
A37
A43
A44
B1
B2
B3
B4
B6
B10
C2
4.5 5 9.5
Presentations / expositions
A7
A23
A37
A43
A44
B2
B3
B4
B10
C4
3 5 8
Assignments
A7
A23
A37
A43
A44
B1
B2
B3
B4
B6
B10
C2
4.5 18 22.5
Lecture
A7
A23
A37
A43
A44
13 13 26
Personal tuition
5 0 5
 
Objective multiple-choice tests
A7
A23
A37
A43
A44
1 2 3
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies
  Description
Introductory activities Presentation of the subject and its evaluation criteria.
Seminars Realization of real practical cases, identification of functional foods currently marketed, and research in the field of functional foods.

Presentations / expositions There will be a final presentation where the student will expose the analysis of a scientific article related to functional foods in-group form.
Assignments Written work of the practical case presented (individually) and of the analyzed scientific article (in-group form).
Lecture Master classes will explain the theory that appears in the program of the subject.
Personal tuition Personalized attention for the resolution of doubts.

Personalized attention
Description
Virtuals and personally. Contact with the professors.

Assessment
Methodologies Competences Description Weight        
Presentations / expositions
A7
A23
A37
A43
A44
B2
B3
B4
B10
C4
The oral presentation (in group) of the analysis of a scientific article related to functional foods will be evaluated.
20%
Assignments
A7
A23
A37
A43
A44
B1
B2
B3
B4
B6
B10
C2
The written work (in group) of the resolution of the analysis of a scientific article related to functional foods form will be evaluated (40%).

The written work of the resolution of a real practical case related to functional foods will be evaluated individually (15%).

55%
Objective multiple-choice tests
A7
A23
A37
A43
A44
The theoretical and practical content will be assessed individually through an objective test type test. 25%
Others  

The non attendance to the seminars will penalize in the final score of the subject (-0,125p for each seminar).

 
Other comments and second exam session

The evaluation in first call will correspond to the group evaluation (work and oral presentation) plus the individual evaluation (resolution of a practical case raised during the seminars) and the objective test that evaluate both theoretical and practical content.


It is a prerequisite for passing the subject, to surpass with a 5 all the scales of the evaluation.


Second call: If the student has failed the group or individual work or the oral presentation, may present the pending section by reviewing the work according to the comments made by the teacher and resubmitting it. If the student has failed the test type test, he/she can recover this section by returning to perform a test of the same typology on the date of the second call exam.


The use or possession of communication and data transmission devices (Article 21 NAM Grau and Art.20 NAM Master) is not permitted during the evaluating activities, in addition to the specific indications made by the teacher. Failure to comply with these regulations invalidates the evaluation test.


Sources of information

Basic

Databases and web pages available electronically and that will be indicated during lectures and seminars.

Complementary

Recommendations


(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.