DADES IDENTIFICATIVES 2017_18
Assignatura (*) ENVELLIMENT SALUDABLE: NUTRICIÓ I ACTIVITAT FÍSICA Codi 14625112
Ensenyament
Envelliment i Salut (2010)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
5 Obligatòria Primer AN
Impartició
Departament Medicina i Cirurgia
Coordinador/a
GONZALEZ PERIS, MANUEL
Adreça electrònica rosamaria.valls@urv.cat
manuel.gonzalez@urv.cat
olgamaria.felip@urv.cat
Professors/es
VALLS ZAMORA, ROSA MARIA
GONZALEZ PERIS, MANUEL
FELIP ARIAS, OLGA MARIA
Web
Descripció general i informació rellevant

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  AC1 Valorar l'envelliment fisiològic i diferenciarlo de la patologia.
  AC2 Analitzar les característiques especials en l'atenció del pacient geriàtric: Presentació clínica atípica, pluripatologia, tendència cap a la cronicitat i a la incapacitat.
  AC3 Saber realitzar una valoració geriàtrica integral, des del seu vessant mèdica, capacitat funcional, cognitiva, d'estat d'ànim, rehabilitadora i social, amb la utilització d'escales de valoració geriàtrica
  AC5 Analitzar i orientar les malalties prevalents més incapacitants en l'edat geriàtrica.
  AC6 Adquirir coneixements, habilitats i destresa per a l'exercici professional i coordinació assistencial de la ortogeriatría.
  AC7 Conèixer els mitjans per a la prevenció i/o retard de la dependència.
  AC9 Capacitar en l'educació sanitària.
  AC10 Conèixer el rol de cada membre de l'equip interdisciplinari: fisioterapeuta, logopeda, psicòleg, terapeuta ocupacional, dietista, educador social, infermeria, metge.
  AC11 Adquirir habilitats per formular hipòtesis, dissenyar projectes i aplicar la metodologia estadística adequada en cada cas.
  AC12 Seleccionar i aplicar els dissenys d'investigació, els procediments per formular i contrastar hipòtesis i per interpretar resultats en els estudis d'envelliment i salut.
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
  BC1 Aprendre a aprendre.
  BC2 Resoldre problemes complexos de forma efectiva.
  BC3 Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu, demostrant capacitat d’innovació.
  BC4 Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa.
  BC5 Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida.
  BC6 Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o en àmbits tècnics concrets.
  BC7 Tenir sensibilització en temes mediambientals.
  BC8 Gestionar projectes tècnics o professionals.
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Comú
  CC1 Dominar en un nivell intermedi una llengua estrangera, preferentment l’anglès.
  CC2 Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació.
  CC3 Gestionar la informació i el coneixement.
  CC4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.
  CC5 Comprometre's amb l'ètica i la responsabilitat social com ciutadà/na i com professional (Ciutadania)
  CC6 Definir i desenvolupar el projecte acadèmic i professional que es planteja a la universitat (Orientació professional)

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Conèixer la magnitud del problema social del sedentarisme i l'obesitat. AC1
Conèixer i entendre la relació entre inactivitat física i envelliment. AC1
Conèixer i integrar els principals conceptes en relació de les adaptacions agudes i cròniques (entrenament) l'exercici físic. AC2
AC6
AC7
Conèixer les patologies derivades de la inactivitat física i l'obesitat. AC1
AC3
AC5
Conèixer, comprendre i demostrar els beneficis de l'exercici físic i alimentació en la millora de la salut. AC1
AC6
AC7
Conèixer els principals programes sanitaris de promoció de la salut mitjançant l'exercici físic. AC7
AC10
BC7
Aprendre a utilitzar instruments de mesura dels canvis fisiològics derivats de l'exercici físic. AC1
AC3
AC7
AC11
BC2
BC4
BC5
CC5
Aprendre a classificar i registrar el grau de sobrepès i el nivell d'activitat física. AC3
AC6
AC1
AC3
AC6
AC10
Aprendre a realitzar i adequar el consell i / o prescripció d'exercici físic en funció de les característiques individuals AC9
BC3
BC4
BC5
CC5
Aprendre a ser crític amb les diferents propostes d'exercici físic aplicades a persones grans. AC11
AC12
BC3
CC5
AC10
AC11
AC12
BC1
BC2
BC3
BC4
BC5
BC6
BC7
BC8
CC1
CC2
CC3
CC4
CC5
CC6
Aprendre a fer cerques bibliogràfiques CC1
CC2
CC3
Aprendre a utilitzar entorn virtual. BC3
CC1
CC2
CC3
CC4
Conocer las características fisiológicas y los factores patológicos del envejecimiento y su repercusión en el estado de salud. Comprender el estado nutricional de los ancianos institucionalizada y no institucionalizada de nuestro entorno. Conocer y saber aconsejar sobre la alimentación más saludable para la gente mayor sana. Conocer los problemas de salud más frecuentes en las personas mayores que tienen indicaciones dietéticas terapéuticas, para poder orientarlas al profesional especialista en Nutrición y poder apoyar el seguimiento dietético terapéutico BC1
BC3
CC3

Continguts
Tema Subtema
Tema 1. Inactividad física, sedentarismo y obesidad en mayores
Tema 2. Evaluación de la condición física en mayores
Tema 3. Consejo y prescripción de ejercicio físico en mayores
Tema 4. Programa de ejercicio físico en mayores
Tema 5. Características fisiológicas del envejecimiento que repercuten en el estado de salud.
Tema 6. Factores patológicos de elevada prevalencia en el envejecimiento que repercuten en el estado de salud. Valoración nutricional.
Tema 7. La alimentación en las persones mayores sanas
Tema 8. La alimentación en las persones mayores con patología asociada.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
0 0 0
 
Fòrums de discussió
4 0 4
Seminaris
8 0 8
Treballs
30 0 30
Sessió Magistral
8 0 8
Presentacions / exposicions
30 0 30
Estudis previs
26 0 26
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
26 0 26
 
Atenció personalitzada
0 0 0
 
Proves objectives de tipus test
0 0 0
Proves orals
0 0 0
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries
Fòrums de discussió A través del Foro de Moodle se pretende la participación activa y propuestas de todos los alumnos, que será evaluada
Seminaris Se pondrán en práctica los contenidos teóricos relacionados con la alimentación y la actividad física a través de diferentes casos.
Treballs Repartidos con subgrupos de 4-5 personas, los alumnos será necesario que elaboren una ficha con las propuestas de ejercicio físico en determinados supuestos en los ancianos
Sessió Magistral Exposición del temario
Presentacions / exposicions Repartidos con subgrupos de 4-5 personas, los alumnos harán falta que presenten en público la ficha elaborada con las propuestas de ejercicio físico en determinados supuestos en los ancianos.
Estudis previs Se expondrá la documentación necesaria para el estudio del temario. Se realizarán preguntas como guía de aprendizaje de los contenidos más importantes.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Se plantearan ejercicios y problemas como guia de aprendizaje.
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
 
Fòrums de discussió
Seminaris
Treballs
Proves orals
Proves objectives de tipus test
Descripció
El alumno podrà contactar con el professor a través del foro de dudas de la asignatura en el moodle para resolver las dudas.

Avaluació
  Descripció Pes
Fòrums de discussió 5
Seminaris 20
Treballs 15
Proves orals 30
Proves objectives de tipus test 30
 
Altres comentaris i segona convocatòria

En 2ª convocatoria se podrá recuperar esa tarea obloque temático que no se haya superado en1ª convocatoria.
Se necesitarán aprobar los diferentes bloques que conforman la asignatura para aprobarla(Nutrición,Alimentación y Actividad Física)


Fonts d'informació

Bàsica

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent