IDENTIFYING DATA 2017_18
Subject (*) PROCESSOS I PRODUCTES BIOTECNOLÒGICS Code 19204127
Study programme
Grau de Biotecnologia (2009)
Cycle 1r
Descriptors Credits Type Year Period Exam timetables and dates
3 Obligatòria Quart 2Q
Modality and teaching language
Department Bioquímica i Biotecnologia
Coordinator
CORDERO OTERO, RICARDO ROMÁN
E-mail montserrat.poblet@urv.cat
ricardo.cordero@urv.cat
Lecturers
POBLET ICART, MARIA MONTSERRAT
CORDERO OTERO, RICARDO ROMÁN
Web
General description and relevant information Visió general i comprensió de la diversitat de processos i productes que es poden fer amb biotecnologia, dels diferents àmbits farmacèutic, alimentari, ambiental i altres.

Competències
Type A Code Competences Specific
 A7 Saber buscar, obtenir, analitzar i interpretar la informació de les principals bases de dades biològiques: genòmiques, transcriptòmiques, proteòmiques, metabolòmiques, taxonòmiques i altres, així com de dades bibliogràfiques, i usar les eines bioinformàtiques bàsiques
 A9 Conèixer en profunditat els microorganismes, tant procariotes com eucariotes, i els virus, així com la diversitat de metabolismes present en els procariotes, i les seves possibilitats d'aprofitament biotecnològic
 A15 Conèixer la diversitat de processos i productes biotecnològics existents, així com els recents avenços biotecnològics, i saber explicar-los i comunicar-los a auditoris diversos
Type B Code Competences Transversal
 B5 Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida.
 B6 Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o en àmbits tècnics concrets.
Type C Code Competences Nuclear
 C3 Gestionar la informació i el coneixement.

Resultats d'aprenentage
Type A Code Learning outcomes
 A7 Saber quins són els biocatalitzadors (microorganismes, enzims o altres sistemes biològics) responsables dels diferents processos biotecnològics, les seves característiques principals, i els metabolismes implicats.
Entendre els fonaments i criteris de disseny de productes biotecnològics
 A9 Saber quins són els biocatalitzadors (microorganismes, enzims o altres sistemes biològics) responsables dels diferents processos biotecnològics, seves característiques principals, i els metabolismes implicats.
 A15 Conèixer els processos i productes de la Biotecnologia en els diversos sectors econòmics i sintetitzar els coneixements bibliogràfics sobre un procés biotecnològic concret
Type B Code Learning outcomes
 B5 Contribueix a l’ establiment i aplicació dels processos de treball de l’ equip
Amb la seva forma de comunicar i relacionar-se contribueix a la cohesió del grup
S’ interessa per la importància de l’activitat que es desenvolupa en el grup
 B6 Planifica la comunicació: genera idees, busca informacions, selecciona i ordena la informació, fa esquemes, determina el tipus de públic i els objectius de la comunicació,...
Fa presentacions interessants i convincents
Analitza, valora i respon de manera adequada a les preguntes que se li formulen en una presentació oral
Type C Code Learning outcomes
 C3 Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient
Avalua críticament la informació i les seves fonts i la incorpora a la pròpia base de coneixements i al seu sistema de valors
Utilitza la informació comprenent les implicacions econòmiques, legals, socials i ètiques de l’ accés a la informació i el seu ús

Continguts
Topic Sub-topic
Introducció -Concepte i definicions de Biotecnologia.

-Diversitat de processos i productes biotecnològics als diferents àmbits socio-econòmics.

-Història de la Biotecnologia.

-Sistemes biològics utilitzats en Biotecnologia.
Producció de biomassa microbiana -Producció de microorganismes unicel.lulars

-Producció d'espores bacterianes

-Producció de biomassa fúngica
Producció d'enzims i altres proteïnes -Producció d'enzims

-Producció d'hormones

-Producció d'altres proteïnes
Producció de metabòlits primaris i productes relacionats -Producció de begudes alcohòliques

-Producció d'etanol i altres dissolvents

-Producció d'àcids orgànics

-Productes làctics i altres aliments fermentats

-Producció d'aminoàcids
Producció de metabòlits secundaris -Producció d'antibiòtics

-Producció d'alcaloides

-Producció de pigments
Producció d'altres components biològics -Producció de polisacàrids

-Producció de bioplàstics

-Producció de vitamines

-Transformacions d'esteroides
Aplicacions ambientals -Tractaments biològics d'aigües residuals

-Tractaments biològics de matèria orgànica semisòlida

-Biodegradació de xenobiòtics
Aplicacions analítiques -Biosensors

-Bioassaigs de toxicitat i altres

-Tests mutagènics
Altres aplicacions de la biotecnologia -Aplicacions a la biomineria i la biometalúrgia

Planificació
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Activitats Introductòries
A15
1 0 1
Sessió Magistral
A15
4 8 12
Treballs
A7
A9
B5
C3
6 18 24
Presentacions / exposicions
A15
B6
20 20 40
Atenció personalitzada
2 0 2
 
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Metodologies
Methodologies
  Description
Activitats Introductòries Comentar com serà el desenvolupament de l'assignatura, les metodologies, els continguts, el sistema d'avaluació i les fonts d'informació.
Sessió Magistral Explicar bàsicament els subtemes de la Introducció.
Treballs Els alumnes, en grups de 2-3, prepararan uns 2 Treballs de revisions bibliogràfics (en forma de review, màxim 5 pàgs., abstract en anglès) sobre productes o processos dels diferents àmbits (farmacèutic, alimentari, ambiental, altres).
Presentacions / exposicions En grups de 2-3, els alumnes faran exposicions (un total de 2) sobre productes o processos biotecnològics dels quals hauran preparat prèviament els Treballs de revisions bibliogràfiques.
Atenció personalitzada Ajudar i aconsellar als alumnes en els seus dubtes en les cerques bibliogràfiques, en la realització dels Treballs bibliogràfics.

Atenció personalitzada
Description
Ajudar i aconsellar als alumnes en els seus dubtes en les cerques bibliogràfiques, en la realització dels Treballs bibliogràfics.

Avaluació
Methodologies Competences Description Weight        
Treballs
A7
A9
B5
C3
Treballs bibliogràfics escrits per grups, en forma de Review sobre diferents processos, màxim 8 pàg, abstract en anglès 32%
Presentacions / exposicions
A15
B6
Presentació i exposició dels treballs bibliogràfics per grups, en powerpoint. Autoavaluació entre tots tenint en compte claredat, interès, dificultat del tema, forma exposició, i discussió. 32%
Others  

Prova escrita sobre els continguts presentats als treballs realitzats pels estudiants.

36%
 
Other comments and second exam session

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.
La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.
Per a la 2a convocatòria es podrà conservar la nota dels treballs i de les exposicions, si aquestes estan aprovades, i caldrà repetir la prova escrita.


Fonts d'informació

Bàsica Bordons, A., Bioquímica i Microbiologia Industrials, 2, , 2002
Glazer, AN, Microbial Biotechnology, , 1995
Oullette, RP, Applications of biotechnology, , 1985
Crueger W, Crueger A, Biotecnologia: manual de microbiologia industrial, , 1993
Rehm HJ, Reed G, Biotechnology (vols. 1-9), , diversos anys

-Altres materials al Moodle, entorn virtual de l'assignatura

Complementària

Recomanacions


(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.