IDENTIFYING DATA 2017_18
Subject (*) ALIMENTS FERMENTATS Code 19204231
Study programme
Grau de Biotecnologia (2009)
Cycle 1r
Descriptors Credits Type Year Period Exam timetables and dates
6 Optativa 1Q
Modality and teaching language
Department Bioquímica i Biotecnologia
Coordinator
POBLET ICART, MARIA MONTSERRAT
E-mail montserrat.poblet@urv.cat
Lecturers
POBLET ICART, MARIA MONTSERRAT
Web
General description and relevant information Es una assignatura optativa que treballa els coneixemebts basics del proces fermentatiu dels aliments.

Competències
Type A Code Competences Specific
 A10 Saber aplicar els coneixements bàsics d'estructura i funció dels organismes pluricel•lulars en l'obtenció de productes biotecnològics
 A15 Conèixer la diversitat de processos i productes biotecnològics existents, així com els recents avenços biotecnològics, i saber explicar-los i comunicar-los a auditoris diversos
Type B Code Competences Transversal
Type C Code Competences Nuclear

Resultats d'aprenentage
Type A Code Learning outcomes
 A10 Conèixer el procés d'elaboració dels principals aliments fermentats
Conèixer el paper dels microorganismes en l'elaboració dels diferents aliments fermentats
 A15 Entendre els fonaments i criteris de disseny de productes biotecnològics
Conèixer les eines aplicades en la indústria alimentària per controlar la bona gestió dels processos
Type B Code Learning outcomes
Type C Code Learning outcomes

Continguts
Topic Sub-topic
1. La complexitat dels ecosistemes alimentaris. Comunitats microbianes complexes com a part dels aliments fermentats.
2. Diversitat de la flora microbiana. Microbioma dels aliments fermentats. Ecosistemes i propietats beneficioses. Fermentació, una biopreservació ancestral.
3. La fermentació com a millora de la qualitat de l'aliment. La fermentació com modificadora del flavor i l'aroma de l'aliment. Efecte de la fermentació en les propietats reològiques dels aliments. Efecte de la fermentació en el canvi de color dels aliments.
4. La fermentació com a generadora de compostos bioactius.
5. La fermentació en l'eliminació de compostos contaminants en els aliments. Fortificació de l'aliment derivada del procés de fermentació.
6. Ecosistemes alimentaris de productes fermentats i no fermentats. Caracterització dels ecosistemes alimentaris, mètodes tradicionals i metagenòmica dels aliments.
7. Selecció de soques funcionals. Definició de les " propietats funcionals desitjades". Biomarcadors de la funcionalitat i l'aplicació. Iniciadors per a aliments fermentats. Bacteriòfags. Selecció de soques multifuncionals (salut, preservació i fermentació).
8. Fermentacions específiques:
-Fermentació de la llet i elaboració de iogurt i formatge.
-Fermentacions vegetals.
-Fermentació de la carn.
-Fermentació d'aliments marins.
-Panificació.
-Fermentació de cereals: la cervesa.
-Fermentació del most de raïm: el vi.
-Producció de vinagre. Vinagre de vi, vinagre de fruites.
-Descripció d'altres productes fermentats de consum minoritari.

Planificació
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Activitats Introductòries
A10
2 0 2
Sessió Magistral
A10
A15
40 50 90
Seminaris
A10
20 20 40
Presentacions / exposicions
A10
A15
3 5 8
Supòsits pràctics/ estudi de casos
A10
A15
0 5 5
Atenció personalitzada
A10
A15
5 0 5
 
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Metodologies
Methodologies
  Description
Activitats Introductòries Hi haura una presentació el primer dia de classe amb la introducció de la matèria.
Sessió Magistral Es presentaran els diferents temes del contingut de la matèria
Seminaris Es treballaran en grup diferents temes dels continguts
Presentacions / exposicions Exposició oral per part dels estudiants d'un tema concret
Supòsits pràctics/ estudi de casos Plantejament d’una situació (real o simulada) en la que ha de treballar l’estudiant per donar una solució argumentada al tema, resoldre una sèrie de preguntes concretes o realitzar una reflexió global.
Atenció personalitzada Per correu electronic l'alumne pot demanar ser ates pel professor.

Atenció personalitzada
Description
Per correu electrònic

Avaluació
Methodologies Competences Description Weight        
Presentacions / exposicions
A10
A15
55%
Supòsits pràctics/ estudi de casos
A10
A15
45%
Others  
 
Other comments and second exam session

La 2ª convocatòria consistirà en una prova escrita de tots els continguts de l'assigantura. el 20% de la nota serà de les presentación (es guardarà la nota).

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica

La bibliografia es facilitará a través de Moodle.

Complementària

Recomanacions


(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.