DATOS IDENTIFICATIVOS 2017_18
Asignatura (*) ANÀLISI ENOLÒGICA AVANÇADA I SENSOMETRIA Código 19625202
Titulación
Begudes Fermentades (2014)
Ciclo 2n
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo Horarios y datos del examen
3 Optativa 1Q
Modalidad y lengua de impartición
Departamento Química Analítica i Química Orgànica
Coordinador/a
MESTRES SOLÉ, MARIA MONTSERRAT
Correo-e montserrat.mestres@urv.cat
Profesores/as
MESTRES SOLÉ, MARIA MONTSERRAT
Web
Descripción general e información relevante Aprofundiment en les tècniques d'anàlisi química i la sensometria aplicades a l'enologia

Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
 A1 Aprofundir en els processos químics, bioquímics i tecnològics, així com en els últims avenços cientificotècnics, que intervenen en l'elaboració de begudes fermentades, des de la matèria primera al producte final
Tipo B Código Competencias Transversales
 CT2 Formular valoracions a partir de la gestió i ús eficient de la informació.
 CT3 Resoldre problemes complexes de manera crítica, creativa i innovadora en contextos multidisciplinars.
 CT5 Comunicar idees complexes de manera efectiva a tot tipus d’audiències.
Tipo C Código Competencias Nucleares

Resultats d'aprenentage
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
 A1 Presentar i comunicar resultats d'investigació.
Analitzar resultats d'investigació, i ser capaç de treure conclusions.
Tenir criteri per a seleccionar la tècnica analítica
Ser capaç d'aplicar la tècnica seleccionada.
Ser capaç d'interpretar els resultats analítics obtinguts.
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
 CT2 Formular valoracions a partir de la gestió i ús eficient de la informació.
 CT3 Resoldre problemes complexes de manera crítica, creativa i innovadora en contextos multidisciplinars.
 CT5 Comunicar idees complexes de manera efectiva a tot tipus d’audiències.
Tipo C Código Resultados de aprendizaje

Continguts
tema Subtema
1. Introducció a l'anàlisi del vino. La Sistemàtica Analítica
2. La qualitat de la mesura enològica. Validació de mètodes d'anàlisi
3. Tècniques de separació en l'anàlisi enològica. Preparació de la mostra
4. Cromatografia de gasos: aplicacions enològiques
5. Cromatografia líquida: aplicacions enològiques
6. Sensometria instrumental: llengua, nas i ull electrònics. Mètodes multiparamètrics

Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A1
9 15 24
Debats
A1
CT2
CT3
CT5
1 4 5
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària
A1
CT3
6 14 20
Atenció personalitzada
1 0 1
Treballs
A1
CT2
CT3
CT5
1 19 20
 
Proves objectives de preguntes curtes
A1
CT2
CT3
CT5
0.5 2 2.5
Proves objectives de tipus test
A1
CT2
CT3
CT5
0.5 2 2.5
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries En iniciar les classes, els professors donaran una visió general de l'assignatura per tal de facilitar a l'alumne la contextualització y abast de l'assignatura dins de l'àmbit del Màster
Sessió Magistral En aquestes sessions els professors de l'assignatura donaran els coneixements necessaris per tal d'adquirir els fonaments teòrics de l'assignatura
Debats Es debatran els temes que es creguin necessaris per a que els alumnes puguin aprofundir en els diferents temes tractats. La participació via Moodle permet la participació en el debat de manera asíncrona facilitant la participació de cada un dels alumnes quan aquests han pogut buscar i processar la informació necessària per enriquir de manera satisfactòria el debat
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària Resolució de problemes pràctics concrets a l'aula o, en el cas de ser necessari, en el laboratori.
Atenció personalitzada L'alumne pot contactar amb els professors del màster via correu electrònic/Moodle per tractar temes de ràpida solució.
En cas de problemes personals o de resolució complexa, poden contactar per aquestes mateixes vies amb els professors per concretar una cita presencial
Treballs Els treballs s'han de presentar de manera escrita però, se'n podran seleccionar alguns per ser exposats de manera oral a classe

Atenció personalitzada
descripción
Els alumnes poden contactar amb els professors de l'assignatura via correu electrònic al llarg de tot el curs per resoldre els problemes o qüestions que es plantegin en el desenvolupament del mateix, així com mitjançant el Moodle de l'assigantura

Avaluació
Metodologías Competencias descripción Peso        
Debats
A1
CT2
CT3
CT5

S'avaluarà tant la participació com la qualitat dels comentaris efectuats
Its weight in the final mark will be variable but it will only can improved that final mark
Treballs
A1
CT2
CT3
CT5
S'avaluarà tant el contingut dels treballs com la presentació, ja sigui escrita o oral 40%
Proves objectives de preguntes curtes
A1
CT2
CT3
CT5
S'avaluarà l'adequació de les respostes a les qüestions plantejades. 30%
Proves objectives de tipus test
A1
CT2
CT3
CT5
S'avaluarà l'adequació de les respostes a les qüestions plantejades. 30%
Otros  
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

L'assignatura té convocatòria única.

En casos concrets on hi hagi hagut problemes de lliurament de treballs fora de termini, manca de lliuraments de treballs o no realització de proves, es pot concretar un segon examen amb l'alumne tenint en compte les consideracions oportunes en cada cas.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tauletes i altres aparells que no hagin estat autoritzats per a la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica Patrick Iland, Chemical analysis of grapes and wine : techniques and concepts , , Patrick Iland Wine Promotions
Bruce W. Zoecklein et al., Wine analysis and production, , New York : Kluwer Academic/Plenum Pub., cop
OIV, Métodos internacionales de análisis de los vinos y de los mostos , -, http://www.oiv.int/oiv/info/esmethodesinternationa

Complementària Christian, Gary D. , Analytical Chemistry, , John Wiley & Sons
Saña i Vilaseca, Josep, Química per a les ciències de la naturalesa i l'alimentació, , Vicens Vives
Bell, Jerry (ed.), Química, un proyecto de la American Chemical Society, , Reverté
Blouin, Jacques; Cruège, Jacqueline , Analyse et composition des vins : comprendre le vin, , Dunod, cop.
, Comprehensive analytical chemistry monographies, , http://cataleg.urv.cat/search~S13*cat?/tcomprehens
, Chromatography: basic principles, sample preparations and related methods, , http://cataleg.urv.cat/search~S23*cat?/tchromatogr
Mermet, Jean-Michel (editor), Analytical chemistry : a modern approach to analytical science, , Weinheim: Wiley-VCH
James M. Miller, Chromatography: concepts and contrasts, , Hoboken, N.J.: John Wiley, cop.
B. Sivasankar, Instrumental methods of analysis, , New Delhi, India: Oxford University Press

Diferents articles científics relacionats amb els temes que els alumnes escullin per realitzar els diferents treballs / controls de l'assignatura

Recomanacions


(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.