DATOS IDENTIFICATIVOS 2017_18
Asignatura (*) LABORATORI INTEGRAT D'OPERACIONS UNITÀRIES Código 20204121
Titulación
Ciclo 1r
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo Horarios y datos del examen
6 Obligatòria Tercer AN conv. única
Modalidad y lengua de impartición
Departamento Enginyeria Mecànica
Enginyeria Química
Coordinador/a
STÜBER ., FRANK ERICH
Correo-e daniel.salavera@urv.cat
carme.guell@urv.cat
daniel.montane@urv.cat
juancarlos.bruno@urv.cat
frankerich.stuber@urv.cat
pau.matiasguiu@urv.cat
ivan.magrina@urv.cat
wael.kaade@urv.cat
antonio.atienza@urv.cat
Profesores/as
SALAVERA MUÑOZ, DANIEL
GÜELL SAPERAS, MARIA CARMEN
MONTANÉ CALAF, DANIEL
BRUNO ARGILAGUET, JUAN CARLOS
STÜBER ., FRANK ERICH
MATIAS GUIU MARTÍ, PAU
MAGRIÑÁ LOBATO, IVAN
KAADE ., WAEL
ATIENZA MÁRQUEZ, ANTONIO
Web http://https://moodle.urv.net/moodle/
Descripción general e información relevante Planificar, executar, interpretar, i presentar els resultats d’un treball experimental, formant part d’un equip però amb plena responsabilitat individual. S’adquireix experiència en les operacions unitàries de separació i tractaments d’aigües, incloent els biològics i en processos de transferència de calor i en enginyeria termodinàmica.

Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
Tipo B Código Competencias Transversales
Tipo C Código Competencias Nucleares

Resultats d'aprenentage
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
Tipo C Código Resultados de aprendizaje

Continguts
tema Subtema
Mòdul 1 – Operacions de Separació:
1. Destil·lació continua i discontinua
2. Absorció
3. Extracció
Mòdul 2 – Purificació i Tractament d'aigües:
1. Intercanvi iònic
2. Osmosi inversa
3. Digestió aeròbia i anaeròbia/Floculació-sedimentació
Mòdul 3 – Termodinàmica Tècnica i Operacions d'intercanvi de Calor:
1. Banc d'intercanviadors de calor
2. Anàlisi de la combustió d'una caldera
3. Compressió d'aire
4. Ciclo de refrigeració per compressió mecànica de vapor
5. Intercambiador de calor de placas
Mòdul 4 - Tractaments d'Aliments 1. Liofilització
2. Homegeneïtzació
3. Congelació
4. Tecnologia de Panificació
5. Assecat de Sòlids
6. Fermentacions

Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Activitats Introductòries
0.5 0.5 1
Pràctiques a laboratoris
A1.1
A1.2
A1.3
A2.1
A4.1
A4.2
A5.1
A5.2
A5.3
A5.4
B1.1
B4.1
B4.2
B4.3
B4.4
B5.1
B5.2
B5.3
C1.2
C1.3
C1.4
60.5 60.5 121
Estudis previs
A1.1
10 10 20
Presentacions / exposicions
A1.1
3 3 6
Atenció personalitzada
1 1 2
 
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels alumnes i presentació de l’assignatura.
Pràctiques a laboratoris Realització en grups de les pràctiques de laboratori per a l'estudi experimental dels conceptes bàsics de la matèria. S'inclou el treball no presencial d'anàlisis dels resultats obtinguts.
Estudis previs Estudi previ per part de l'alumne per a la preparació de les pràctiques de laboratori, la redacció dels informes i la preparació de les probes pràctiques.
Presentacions / exposicions Exposició oral per part dels alumnes dels resultats de las pràctiques (prèvia presentació escrita).
Atenció personalitzada Atendre i resoldre dubtes dels alumnes.

Atenció personalitzada
descripción
Prof Frank Stüber Dep. Enginyeria Química, Despatx 310 Tel: 977 55 9671 frankerich.stuber@urv.cat Prof Josep Font Dep. Enginyeria Química, Despatx 305 Tel: 977 55 9646 jose.font@urv.cat Prof Joan Carles Bruno Dep. Enginyeria Mecànica, Despatx 112 Tel: 977 297068 juancarlos.bruno@urv.cat Prof. Carme Güell Dep. Enginyeria Química, Despatx 317 Tel: 977 55 8504 carme.guell@urv.cat

Avaluació
Metodologías Competencias descripción Peso        
Pràctiques a laboratoris
A1.1
A1.2
A1.3
A2.1
A4.1
A4.2
A5.1
A5.2
A5.3
A5.4
B1.1
B4.1
B4.2
B4.3
B4.4
B5.1
B5.2
B5.3
C1.2
C1.3
C1.4
Avaluació dels informes de pràctiques: Els resultats de l'experimentació són analitzats per l'alumne i les conclusions, reflectides en un informe, que s'avalua, juntament amb la bona praxis de la llibreta de laboratori. 70%
Estudis previs
A1.1
Informe de disseny experimental realitzada pel grup abans de cada pràctica 15 %
Presentacions / exposicions
A1.1
Presentació (amb ajut de les TIC) i defensa dels resultats de l'experimentació obtinguts pel grup. 15 %
Otros  
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

OBSERVACIONS: Assignatura que pel seu caràcter eminentment pràctic sols disposa d'una sola convocatòria d'avaluació. Els estudiants que matriculin aquesta assignatura no podran sol·licitar la convocatòria addicional d'exàmens.

Durant les sessions experimentals i de guió, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells electrònics que no siguin expressament autoritzats per la sessió, han d'estar apagats i fora de la vista.


Fonts d'informació

Bàsica MCCABE, W.L.; SMITH, J.C.; HARRIOT, P. , UNIT OPERATIONS OF CHEMICAL ENGINEERING, 5A ED. MCGRAW-HILL, NOVA YORK, 1993
COULSON, J.M. (ET AL.) , CHEMICAL ENGINEERING, VOL. 1-6 , Pergamon Press, OXFORD, 1994
METCALF & EDDY , INGENIERÍA DE AGUAS RESIDUALES TRATAMIENTO, VERTIDO Y REUTILIZACIÓN , MCGRAW-HILL/INTERAMERICANA DE ESPAÑA , 1995
FARIÑAS, M., OSMOSIS INVERSA. FUNDAMENTOS, TECNOLOGÍA Y APLICACIONES , MACGRAW HILL, 1999
PERRY, R.H. (ED.); GREEN, D. (ED.) , PERRY’S CHEMICAL ENGINEERS HANDBOOK , MACGRAW HILL, 1988
Y.A. CENGEL, M.A. BOLES, TERMODINAMICA, 7 ed, McGRAW HILL, 2010
F.P. INCROPERA, D.P. De WITT, FUNDAMENTOS DE TRANSFERENCIA DE CALOR, 4ed, PRENTICE HALL, 1999
A. IBARZ & G.V. BARVOSA-CÁNOVAS, UNIT OPERATIONS IN FOOD ENGINEERING, CRC PRESS, Boca Raont, 2003
P.G. SMITH, INTRODUCTION TO FOOD PROCESS ENGINEERING, KLUVER ACADEMIC/PLENUM PUBLISHERS, NEW YORK, 2003

Complementària

Recomanacions


(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.