DATOS IDENTIFICATIVOS 2018_19
Asignatura (*) ALIMENTACIÓ FUNCIONAL I PERSONALITZADA Código 13214222
Titulación
Grau de Bioquímica i Biologia Molecular (2009)
Ciclo 1r
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo Horarios y datos del examen
6 Optativa 1Q
Modalidad y lengua de impartición
Departamento Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
BRAVO VÁZQUEZ, FRANCISCA ISABEL
Correo-e begona.muguerza@urv.cat
franciscaisabel.bravo@urv.cat
noemi.boque@urv.cat
Profesores/as
MUGUERZA MARQUÍNEZ, MARIA BEGOÑA
BRAVO VÁZQUEZ, FRANCISCA ISABEL
BOQUÉ TERRÉ, NOEMÍ
Web
Descripción general e información relevante El temari que s'impartirà a l'assignatura permetrà a l'alumne conèixer les propietats dels ingredients bioactius i la seva funció en l'organisme. Avaluar la seva funcionalitat. Conèixer la legislació vigent sobre aliments funcionals i la percepció del consumidor. Discutir temes d'actualitat en nutrició. A més, els donará una visió general sobre l’evolució de la nutrició i la dietètica, i contextualitzar aquesta evolució en la societat actual on s’han produït importants avenços científico-tecnològics que permeten prevenir i diagnosticar patologies però, d’altra banda es veu sotmesa a una “sobrecàrrega calòrica”. Es presentaran les composicions d’algunes de les dietes actuals, així com els possibles beneficis que poden presentar en la salut.

Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
 A8 Analitzar adequadament dades i resultats experimentals propis del camp científic i saber-los interpretar.
 A13 Aplicar coneixements moleculars a la interpretació fisiològica del funcionament normal o patològic de l'organisme.
Tipo B Código Competencias Transversales
Tipo C Código Competencias Nucleares

Resultats d'aprenentage
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
 A8 Comprendre les bases de legislació referent a aliments funcionals
Conèixer els efectes dels components bioactius del aliments sobre la salut
Entendre el paper de l'EFSA a Europa en relació als aliments funcionals
Identificar els perfils nutricionals saludables
 A13 Avaluar l’estat nutricional de l’individu
Descriure els possibles beneficis i inconvenients de les principals dietes
Elaborar les dietes apropiades en funció de les necessitats específiques de cada individu
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
Tipo C Código Resultados de aprendizaje

Continguts
tema Subtema
Tema 1 Nutrició i la dietètica: passat, present i futur: La Nutrició i la Dietètica a lo llarg de la història. Interacció de la biologia i la cultura en els nostres hàbits dietètics. Importància de la Nutrició en la salut i la malaltia. Perspectives de futur.
Tema 2 Nutrició personalitzada en l'actualitat: aliments funcionals. Concepte d'aliment i ingredient funcional. Relació nutrició - salut. Tipus d'aliments funcionals. Característiques dels aliments funcionals : funcionalitat fisiològica i funcionalitat tecnològica.
Tema 3 Alimentació saludable. Orientació enfront l’abundància de recomanacions sobre el que s’ha de menjar. Sobreabundància de productes alimentaris. Ingesta dietètica: valoració i validació: Técniques d’estudi de la ingesta dietética. Marcadors biològics per a la validació de la ingesta dietética.
Tema 4 Regulació i disseny d'aliments funcionals. Reglamentació europea. Diferència aliment funcional - Novell food. FUFOSE . Passclaim . EFSA . Dossiers per a l'acceptació d'un claim . Evidència científica. Caracterització dels ingredients i aliments funcionals. Tendències de consum. Definició de dianes fisiològiques : sectors poblacions, incidències de patologies. Definició de la funcionalitat. Perfil nutricional : concepte , perfils nutricionals " adequats" , millora del perfil nutricional, disseny d'aliments funcionals més saludables.
Tema 5 Valoració de l’estat nutricional: Valoració individual. Valoració de l’estat nutricional en situacions específiques, en poblacions especials, etc. Epidemiologia nutricional. Mètodes de determinació de la composició corporal. Bioquímica clínica en la valoració nutricional (paràmetres bioquímics, immunològics...)
Tema 6 Definició, característiques i efectes de les dietes més importants. Conceptes generals i exemples pràctics
Tema 7 Utilització de fitoquímics en aliments funcionals. Definició . Evidència científica. Aprobación com novell food. Aprovació per l'EFSA com a agent hipocolesteromiant .
Tema 8 Probiòtics i prebiòtics . Fibra alimentària. Exemples de mercat.
Tema 9 Àcids grassos. Àcids grassos saturats . Greixos trans. Altres àcids grassos amb propietats beneficioses. Àcids grassos mono i poliinsaturats . CLA . Desafiaments tecnològics. Exemples de mercat.
Tema 10 Antioxidants. Ús d'antioxidants en un aliment funcional. Mecanisme d'actuació. Mesura de l'eficàcia : quantificació i caracterització dels compostos antioxidant. Mesura de la capacitat antioxidant. Exemples de mercat.
Tema 11 Utilizació de pèptids bioactius en aliments funcionals. Funcionalitat. Obtenció de pèptids bioactius. Identificació de pèptids . Exemples de mercat.
Tema 12 Utilització de vitamines i minerals en aliments funcionals.
Tema 13 Nutrició en situacions fisiològiques especials: Embaràs, lactància etc
Tema 14 Nutrició en situacions patològiques: obesitat, diabetes, hipertensió..

Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Activitats Introductòries
1 1 2
Sessió Magistral
A8
A13
37 0 37
Seminaris
A8
A13
6 1 7
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A8
A13
5 0.6 5.6
Presentacions / exposicions
A8
A13
6 1 7
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A8
A13
4 0 4
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura
Seminaris Es treballaran i discutiran articles científics i/o casos clínics relacionats amb la temàtica de l’assignatura i que es lliuraran amb antelació per a que els alumnes llegueixin i responguin les preguntes.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Realització d'activitats proposades pel professor l'aula
Presentacions / exposicions -Disseny, creació i elaboració d'una o dues xerradas o talleres sobre algun aspecte de l'assignatura a un públic definit pels alumnes de l'aula.
-Registre reflexiu del desenvolupament de l'activitat
-Presentació dels resultats i reflexions observades
Atenció personalitzada Atenció individualitzada de l'alumnat sobre aspectes/ dubtes sorgits durant el curs

Atenció personalitzada
descripción
Cal que contacteu amb el professor responsable de l'assignatura. Francisca Isabel Bravo Vázquez Despatx 100: Departament de bioquímica i biotecnologia (Facultat enologia / química ) 977 55 88 37. franciscaisabel.bravo@urv.cat

Avaluació
Metodologías Competencias descripción Peso        
Seminaris
A8
A13
Participació i/o lliurament d'exercicis 10%
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A8
A13
S'avaluarà les activitats realitzades per l'alumne mitjançant la seva assistència a aquestes i/o pel lliurament d'exercicis 10%
Presentacions / exposicions
A8
A13
S'avaluarà:
-La realització, disseny i creació per part de l'alumne d'una o dues o xerrades o talleres sobre algun aspecte de l'assignatura.
30%
Proves mixtes
A8
A13
Es realitzarà dos exàmens de tipus mixt que avaluarà el contingut teòric de l'assignatura (contingut classe magistral) 50%
Otros  
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

PRIMERA CONVOCATORIA

· L'alumne aprovarà l'assignatura quan iguali o superi la qualificació de 5/10 en sumar totes les puntuacions obtingudes en les diferents activitats realitzades en l'assignatura.

· Per obtenir una qualificació en l'assignatura , l'alumne haurà d'haver aconseguit almenys un 5/10 en las 2 probes mixtes. En cas que no s'assoleixi aquesta nota, la qualificació final de l'assignatura en aquesta convocatòria serà de suspens.

SEGONA CONVOCATÒRIA

· L'alumne haurà de realitzar un examen tipus mixt del contingut teòric de l'assignatura. L'examen serà del mateix tipus que el realitzat en la convocatòria anterior. Només s'haurà de presentar del bloc de contingut que tingui suspens.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica Gil Hernandez, A, Tratado de Nutrición (Vol I y III) , , Médica Panamericana
Salas Salvado, J. i col. 2008, Nutricion y Dietetica Clínica, , Masson, cop.
Alvarez, N. - Bague, A. 2011, Los alimentos funcionales. Una oportunidad para una mejor salud, , AMV, ediciones
Blade et al. 2016, Proanthocyanidins in health and disease, , BioFactors 42(1): 5-12
Margalef, M. et al. editado por: P.B. Andrade, P. Valentao, D.M. Pereira, Natural angiotensin converting enzyme (ACE) inhibitors with antihypertensive properties. En: Natural products targeting clinically relevant enzymess, 1ª (2017), Wiley-VCH

Complementària J.A. Bartrina/A. Gil, Alimentos funcionales y salud en la etapa infantil y juvenil, 1ª (2010), Médica Panamericana
F. Puiggròs et al. Editores: I. Aguiló-Aguayo y L. Plaza, Functional beverages. En: Innovative technologies in beverage processing, 1ª (2017), John Wiley & Sons Ltd

Recomanacions


(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.