Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques |
|
Recerca |
|
AR6 |
CE06 - Dissenyar i projectar les tècniques actuals de tractament de mostra en els laboratoris d'anàlisi de mostres alimentàries, sanitàries i ambientals. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
|
Comú |
|
BC1 |
CG01 - Interpretar i aplicar l'ús de les últimes tendències de les tècniques cromatogràfiques i l’espectrometria de masses, tant en les seves línies de recerca, com en metodologies, recursos i problemes que s'aborden en diversos àmbits cientificotècnics. |
|
BC2 |
CG02 - Prendre decisions a partir del coneixement per organitzar, planificar i desenvolupar metodologia analítica basada en tècniques cromatogràfiques per donar solució als diferents problemes analítics en els camps d'anàlisi industrial, alimentari, ambiental i sanitari, entre d’ altres. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Objectius |
Competències |
Ser capaç de resoldre problemes d'aplicacions analítiques |
AR6
|
BC1 BC2
|
|
Dominar les diferents aplicacions de les tècniques cromatogràfiques |
AR6
|
BC1 BC2
|
|
Tema |
Subtema |
1. Anàlisi de mostres ambientals
|
1.1 Principals compostos d’interès en anàlisi de mostres ambientals
1.2 Distribució i transport de contaminants en el medi ambient
1.3 Determinació de gasos atmosfèrics traça
1.4 Anàlisi d’aigües
1.5 Anàlisi de sòls i sediments |
2. Anàlisi d’aliments
|
2.1. Composició dels aliments
2.2. Determinació de microcomponents: vitamines i provitamines, microcomponents bioactius i additius.
2.3. Determinació de residus de plaguicides i tòxics.
2.4. Anàlisi de compostos volàtils en vins. |
3. Anàlisi clínica i forènsica
|
3.1. Compostos d’interès en anàlisi clínica i forènsica.
3.2. Proteòmica i genòmica
3.3. Determinació de fàrmacs i drogues d’abús.
3.4. Anàlisi d’alè humà. |
4. Especiació d’elements traça
|
4.1. Definició d’especiació
4.2. Instrumentació
4.3. Materials de referència per a anàlisis d’especiació
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe |
Hores fora de classe |
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
|
Seminaris |
|
5 |
0 |
5 |
Treballs |
|
0 |
20 |
20 |
Sessió Magistral |
|
24 |
22.8 |
46.8 |
|
Atenció personalitzada |
|
2 |
0 |
2 |
|
Proves de desenvolupament |
|
5 |
20 |
25 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l’assignatura |
Seminaris |
Participació d'experts en diferetns temes de l'assignatura |
Treballs |
Elaboració de treballs acadèmics |
Sessió Magistral |
Exposició teòrica dels continguts a l'aula |
Atenció personalitzada |
Resolució de dubtes |
|
Descripció |
Suport en el desenvolupament dels treballs relacionats amb la matèria explicada |
|
|
Descripció |
Pes |
Treballs |
Elaboració de treballs acadèmics |
70% |
Proves de desenvolupament |
Prova escrita |
30% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
- L'assitència a classe és obligatòria, essent necessari per superar l'assignatura justificar l'assistència al menys al 80% de les classes presencials - Les activitats avaluatives són obligatòries i per aprovar l'assignatura cal un mínim de 4 de puntuació de cada activitat avaluativa. - La qualificació de l'assignatura vindrà donada per l'aplicació del percentatge de ponderació corresponent. - la qualificació "No presentat" suposa no presentar-se a cap de les activitats avaluatives o no assistir a classe. Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. |
Bàsica |
PEREZ BENDITO, D., RUBIO, S., Environmental Analytical Chemistry, Elsevier, 1999
Barceló, D.(Ed.), Environmental Analysis:techniques, applications and quality assurance, Elsevier, 1993
WATSON, D., Pesticides, Veterinary and Other Residues in Food, Woodhead Publishing, 2004
BERTHOLF, R.L., WINECKER, R.E., Chromatographic methods in clinical chemistry and toxicology., John Wiley & Sons, 2007
BELITZ, H.D., GROSHC, W., SCHIERBERLE, P., Food chemistry, Springer, 2004
|
|
Complementària |
ATIENZA, M.J., ESTEVE, M.D., ARAGÓN, P., CLIMENT, M.D., La espectrometria de masas y el aroma del vino, Ediciones y Promociones L.A.V., 1999
AMANN, A., SMITH, D. (Eds), Breath Analysis for clinical diagnosis and therapeutic monitoring, World Scientific Publishing, 2005
ABOUL-ENEIN, H.Y. (ED.), Separation techniques in clinical chemistry, Marcel Dekker, 2003
SZPUNAR, J., LOBINSKI, R.(Ed.), Hyphenated techniques in speciation analysis, Royal Society of Chemistry, 2003
NIELSEN, S.S., Food Analysis, Elsevier, 1998
|
|
|
Altres comentaris |
L'assignatura es desenvolupa durant tres setmanes consecutives. A la primera setmana s'imparteixen les classes magistrals i a les dues següents, es treballa de manera "no presencial" amb treballs tutoritzats i a través de la plataforma Moodle de la URV. Les classes magistrals d'aquesta assignatura s'imparteixen a la Universitat de Girona. L'assignatura és impartida per professorat de la Universitat de Girona, de la Universitat Jaume I i experts de diferents camps procedents d'altres universitats i del món empresarial.
- Les classes magistrals de l'assignatura s'imparteixen en català o castellà en funció de la procedència de l'alumnat. Tot el material docent de l'assginatura està redactat en anglès.
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|