DATOS IDENTIFICATIVOS 2018_19
Asignatura (*) MICROCOMPONENTS DE LA DIETA Código 13675105
Titulación
Nutrició i Metabolisme (2012)
Ciclo 2n
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo Horarios y datos del examen
3 Obligatòria Primer AN
Modalidad y lengua de impartición
Departamento Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
REMESAR BETLLOCH, XAVIER
Correo-e anna.arola@urv.cat
montserrat.esteve@urv.cat
xavier.remesar@urv.cat
Profesores/as
AROLA ARNAL, ANNA
ESTEVE RÀFOLS, MONTSERRAT
REMESAR BETLLOCH, XAVIER
Web http://www.ub.edu/grad/plae/AccesInformePD?curs=2018&codiGiga=569296&idioma=CAT&recurs=publicacio
Descripción general e información relevante Assignatura impartida des de la UB. Es necessita un bon coneixement previ del metabolisme intermediari.

Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
  Comú
  AC1 Dominar els conceptes i processos metabòlics que intervenen en la gestió dels nutrients en l'organisme i la seva funció.
  AC2 Integrar el coneixement de les principals vies metabòliques i dels nutrients en situacions de salut i malaltia.
  Professionalitzador
  Recerca
Tipo B Código Competencias Transversales
  Comú
  BC4 Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa.
  BC6 Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o en àmbits tècnics concrets.
Tipo C Código Competencias Nucleares
  Comú
  CC4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Objectius d'aprenentatge
Objetivos Competencias
AC1
AC2
BC4
BC6
CC4

Continguts
tema Subtema
1.1. Minerals Significat biològic dels components minerals. Classificació dels elements minerals. Biodisponibilitat. Absorció, transport i paper en el metabolisme. Especificitats de cada element. Estudi individualitzat de les seves funcions metabòliques. Estudi de les accions tòxiques dels diferents minerals.
2. 2. Vitamines
Significat biològic dels microcomponents orgànics dels éssers vius. Concepte de Vitamina, provitamina i vitámeros. Criteris per classificar les vitamines. Disponibilitat i metabolisme de les diferents vitamines en l'organisme. Altres substàncies que poden ser considerades com a vitamines.

Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase Horas fuera de clase (**) Horas totales
Activitats Introductòries
0 0 0
 
 
Atenció personalitzada
0 0 0
 
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
descripción
Fco. Javier Remesar Betlloch xremesar@ub.edu Departament de Bioquímica i Biomedicina Molecular

Avaluació
  descripción Peso
Otros

L'avaluació tindrà en compte els resultats de les activitats no presencials (10% + 10% de la nota final) i la nota obtinguda en l'avaluació final. L'avaluació final (80% de la nota), consistirà en respondre una sèrie de preguntes de tipus test (60% de la nota total) i dues preguntes específiques de minerals i vitamines (un 10% de la nota final cadascuna). Les activitats no presencials es realitzaran després del període lectiu referit a cada part de la assignatura.

 
Otros comentarios y segunda convocatoria

Fonts d'informació

Bàsica Brody T., Nutritional Biochemistry, 2nd ed. San Diego: Academic Press, 1999
Linder MC, editora, Nutrición: aspectos bioquímicos, metabólicos y clínicos, Pamplona: EUNSA, 1988
Prasad AS, editor, Essential and toxic trace elements in human health and disease: the First International Meeting of the International Society for Trace Element Research in Humans held in Palm Springs, California, Dece, New York: Liss, 1988
Combs GF, The Vitamins: fundamental aspects in nutrition and health, 3rd ed. Amsterdan: Elsevier, 2008
McDowell LR., Vitaminas, Barcelona: Ediciones S, 2004
Gibney ME, Vorster HH, Kok FJ, editors, Introducción a la nutrición humana, Zaragoza: Acribia, 2004
Alemany M, Enciclopedia de las dietas y la nutrición, 2a ed. Barcelona: Planeta, 1999
, Annual Reviews of Nutrition, ,
, International Journal of Food Science and Vitaminology, ,
, British Journal of Nutrition, ,
, International Journal of Obesity, ,
, The Journal of Nutrition, ,
, Annual Reviews of Nutrition, ,
, The American Journal of Nutrition, ,
, Food and Nutrition Information Centre: www.nal.usda.gov, ,
, FAO: www.fao.org, ,
, OMS: www.who.int, ,
, Harvard School of Public Health : www.hsph.harvard.edu, ,

Pàgina web

Food and Nutrition Information Centre: www.nal.usda.gov/fnic

FAO: www.fao.org

OMS: www.who.int

Harvard School of Public Health : www.hsph.harvard.edu

Complementària

Recomanacions


(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.