DATOS IDENTIFICATIVOS 2018_19
Asignatura (*) POLIFENOLS I NUTRICIÓ Código 13675213
Titulación
Nutrició i Metabolisme (2012)
Ciclo 2n
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo Horarios y datos del examen
3 Optativa AN
Modalidad y lengua de impartición
Departamento Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
MUGUERZA MARQUÍNEZ, MARIA BEGOÑA
Correo-e begona.muguerza@urv.cat
Profesores/as
MUGUERZA MARQUÍNEZ, MARIA BEGOÑA
Web
Descripción general e información relevante S’estudiarà la presència de compostos fenòlics en determinats aliments, les seves propietats, els efectes en el metabolisme i en la salut.

Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
  Comú
  AC1 Dominar els conceptes i processos metabòlics que intervenen en la gestió dels nutrients en l'organisme i la seva funció.
  Professionalitzador
  Recerca
  AR1 Especialitat "Recerca": Analitzar les últimes tendències en la investigació en nutrició.
Tipo B Código Competencias Transversales
  Comú
  BC2 Resoldre problemes complexos de forma efectiva.
Tipo C Código Competencias Nucleares
  Comú

Objectius d'aprenentatge
Objetivos Competencias
Saber les bases de la nutrició personalitzada. AR1
Comprendre els efectes dels components bioactius dels aliments en la funcionalitat cel•lular i coneix els mecanismes d'acció moleculars. AC1
Conèixer les bases dels aliments funcionals BC2

Continguts
tema Subtema
1.- Introducció Què són els polifenols. Classificació. Interacció amb proteïnes. Interacció amb carbohidrats. Interacció amb minerals i vitamines. Efectes antinutricionals dels compostos fenòlics. Toxicitat.
2.- Aliments que contenen polifenols Compostos fenòlics en cereals i llegums. Compostos fenòlics en fruites i verdures. Compostos fenòlics en begudes.
3.- Biodisponibilitat dels polifenols Absorció. Distribució. Circulació enterohepàtica. Metabolisme de fase I. Metabolisme de fase II. Metabolisme microbià. Excreció.
4.- Els polifenols com antioxidants Relació estructura-funció. Potencial antioxidant dels polifenols dels aliments. Els polifenols com antioxidants en mamífers
5.- Accions mitocondrials dels polifenols Efecte dels polifenols en la respiració mitocondrial i la fosforilació oxidativa. Producció d’oxiradicals pel mitocondri i efectes antioxidants dels polifenols. Apoptosi i polifenols.
6.- Els polifenols com moduladors de rutes de senyalització i de l’expressió gènica Interacció dels flavonoides i els seus metabòlits amb les cascades de senyalització cel•lular.
7.- Polifenols i salut Inflamació. Obesitat. Síndrome metabòlica. Diabetis tipus 2.
8.- Polifenols i malalties cardiovasculars Factors implicats en un sistema vascular sa. Factors de risc per a les malalties cardiovasculars. Efectes dels polifenols sobre els factors de risc.
9.- Quimioprevenció del càncer per els polifenols Modulació del cicle cel•lular. Modulació de les rutes de transducció de senyal.
10.- Efectes dels Polifenols sobre altres malalties cròniques Cataractes. Alzehimer....

Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase Horas fuera de clase (**) Horas totales
Activitats Introductòries
1 1 2
 
Sessió Magistral
19 19 38
Seminaris
10 10 20
 
Atenció personalitzada
1.5 1.5 3
 
Proves objectives de preguntes curtes
2 0 2
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels alumnes i presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Exposició del contingut de l’assignatura
Seminaris Treball en profunditat d‘un tema (monogràfic). Ampliació i relació dels continguts donats a les sessions magistrals amb el que fer professional.
Atenció personalitzada Temps que el professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als alumnes

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
descripción
Atenció als alumnes fora de les hores de classe, mitjançant entrevista personal, a hores convingudes. Begoña Muguerza Despatx 100 begona.muguerza@urv.cat 977 55 8837

Avaluació
  descripción Peso
Proves objectives de preguntes curtes Proves que inclouen qüestions directes sobre un aspecte concret. L’alumne ha de respondre de manera directa mitjançant els coneixements que té sobre la matèria impartida. La resposta que dóna l’alumne és breu. 100 %
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

L'assignatura té convocatòria única.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.

Fonts d'informació

Bàsica Alan Crozier, Indu B. Jaganath and Michael N. Clifford, Dietary phenolics: chemistry, bioavailability and effects on health (2009), , Nat. Prod. Rep., 2009, 26, 1001–1043
Anna Arola-Arnal; Manuel Suárez; Maria Margalef; Gerard Aragonès; Lluís Arola; Cinta Blade; Begoña M, Analytical Methods for the Identification of Physiologically Bioactive Forms of Food Flavonoids (2015), , Flavonoids and Antioxidants (volume 40)' of Recent
Begoña Muguerza; Anna Arola-Arnal; Zara Pons; Lluís Arola; Cinta Blade; Manuel Suárez; Gerard Aragon, Beneficial Effects of Grape Seed Polyphenols on Cardiovascular Disease and Metabolic Syndrome (2015), , Flavonoids and Antioxidants (volume 40)' of Recent
Cinta Bladé , Anna Arola-Arnal, Anna Crescenti, Manuel Suárez, Francisca I. Bravo, Gerard Aragonès,, Proanthocyanidins and Epigenetics (2017), , Handbook of Nutrition, Diet, and Epigenetics . Spr
M. Margalef, F.I. Bravo, A. Arola-Arnal, B. Muguerza., Natural angiotensin converting enzyme (ACE) inhibitors with antihypertensive properties (2017), , Natural Products Targeting Clinically Relevant Enz

Complementària

Recomanacions


(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.