DATOS IDENTIFICATIVOS 2018_19
Asignatura (*) LEGISLACIÓ ALIMENTÀRIA Código 13675234
Titulación
Nutrició i Metabolisme (2012)
Ciclo 2n
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo Horarios y datos del examen
3 Optativa AN
Modalidad y lengua de impartición
Departamento Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
BRAVO VÁZQUEZ, FRANCISCA ISABEL
Correo-e franciscaisabel.bravo@urv.cat
lauraisabel.arranz@urv.cat
Profesores/as
BRAVO VÁZQUEZ, FRANCISCA ISABEL
ARRANZ IGLESIAS, LAURA ISABEL
Web http://www.ub.edu/grad/plae/AccesInformePD?curs=2018&codiGiga=569312&idioma=CAT&recurs=publicacio
Descripción general e información relevante Assignatura impartida des de la UB.

Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
  Comú
  Professionalitzador
  AP6 Especialitat "Aliments Saludables": Comprendre les bases de legislació i seguretat alimentària.
  Recerca
Tipo B Código Competencias Transversales
  Comú
  BC2 Resoldre problemes complexos de forma efectiva.
Tipo C Código Competencias Nucleares
  Comú

Objectius d'aprenentatge
Objetivos Competencias
AP6
BC2

Continguts
tema Subtema
1. LEGISLACIÓ ALIMENTÀRIA NACIONAL, EUROPEA I EXTRACOMUNITÀRIA




1.1. Dret Alimentari Comunitari i l’Administració Comunitària

1.2. Tipus de normes i jerarquia

1.3. Regulació i harmonització a nivell europeu

1.4. Principi de Lliure circulació de mercaderies (Reconeixement mutu)

1.5. Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA)

1.6. Legislació Alimentària a Espanya (AESAN...) i Legislació Alimentària a Estats Units (US. FDA)

1.7. Utilització d’Internet per accedir a la informació
2. TIPUS D'ALIMENTS DES D'UNA PERSPECTIVA JURÍDICA



2.1. Categories d’aliments

2.2. Codi Alimentari Espanyol

2.3. Legislació general aplicable nacional i europea (normativa horitzontal)

2.4. Legislació no aplicable (medicaments, medicaments tradicionals a base de plantes i productes sanitaris)

2.5. Legislació específica de sectors nacional i europea (normativa vertical)
3. SEGURETAT ALIMENTÀRIA



3.1. Concepte de Seguretat Alimentària a Europa: Llibre Blanc de Seguretat Alimentària i Cadena Alimentària

3.2. Autocontrol a la indústria alimentària: cadena alimentària, APPCC, traçabilitat, guies

3.4. Sistema Europeu d’alertes alimentàries

3.5. Al·lèrgens
4. INGREDIENTS ALIMENTARIS


4.1. Ingredients que es poden afegir als aliments i als complements alimentosos

4.2. Novel Food

4.3. Additius
5. LA INFORMACIÓ AL CONSUMIDOR SOBRE ELS ALIMENTS


5.1. Etiquetatge obligatori: Reglament d’informació al consumidor

5.2. Normativa etiquetatge obligatori específica per sectors

5.4. Altres aspectes sobre la publicitat s’aliments a Europa i a Espanya

5.5. Normativa voluntària sobre propietats nutricionals i saludables dels aliments
6. ASPECTES PRÀCTICS


6.1. Innovació: nous ingredients, noves tecnologies

6.2. Registres, notificacions i postes al mercat de productes alimentaris

6.4. Recursos per a les empreses (centres d'investigació, associacions sectorials) i Recursos online

Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase Horas fuera de clase (**) Horas totales
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
11 16.5 27.5
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària
18 18 36
 
Atenció personalitzada
0 0 0
 
Proves mixtes
2 4 6
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries
Sessió Magistral Classes teòriques on s’impartiran els coneixements en forma de lliçons magistrals.
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària Sessions de ressolució de casos o cerca de documents en grups petits i la finalitat serà discutir i fer casos pràctics.
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
 
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària
Sessió Magistral
Atenció personalitzada
descripción
Laura Isabel Arranz Iglesias lauraarranz@ub.edu Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia

Avaluació
  descripción Peso
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària
Proves mixtes
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

Qualificació final

La qualificació final s'obté a partir del promitg dels punts obtinguts en les sessions pràctiques (25%), en el treball pràctic dirigit (50%) i a l'examen final (25%), sempre que a l'examen final i al treball pràctic se n'obtinguin més de 4.

Es considera superada l'assignatura quan la qualificació final sigui igual o superior a 5.

Avaluació única

Quan l'estudiant manifesti que no pot complir els requisits d'aquest sistema d'avaluació continuada, té dret a una avaluació única. Aquesta avaluació consisteix en una prova final. La prova inclou alguna pregunta pràctica equiparable a les que s'hagin fet pels estudiants a les sessions pràctiques i al treball dirigit de l'assignatura.


Fonts d'informació

Bàsica

Pàgina web

EUR-Lex. Diari Oficial de la Unió Europea [internet]. [data d’actualització: diàriament; data de consulta: 18-07-2017]. Disponiblel a: http://eur-lex.europa.eu/oj/direct-access.html  

BOE Boletín Oficial de Estado [internet]. Madrid: Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado; [data de consulta: març 2015]. Disponible a: http://www.boe.es/  

COMISSIÓ EUROPEA. DG Health and Consumers protection [internet]. Brussel.les: Comissió Europea; [data de consulta: març 2015]. Disponible a: http://ec.europa.eu/food/food/index_en.htm   

AECOSAN Agencia Española de Consumo y Seguridad Alimentaria y Nutrición [internet]. Madrid: Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad. [data de consulta: març 2015]. Disponible a: http://www.aecosan.msssi.gob.es/  

Unió Europea. L’accés al dret de la Unió Europea [internet]. EUR-Lex; [data d’actualització: a diari; data de consulta: març 2015]. Disponible a: http://eur-lex.europa.eu/es/index.htm  

ACSA Agència Catalana de Seguretat Alimentària [internet]. Barcelona: Generalitat de Catalunya.; [data d’actualització: 2014; data de consulta: març 2015]. Disponible a: http://www.gencat.cat/salut/acsa/html/ca/dir2820/index.html   

Complementària

Recomanacions


(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.